Categories: Siyaset

Van, Muğla, Marmaris, Dalaman: çember Bodrum’a doğru daralıyor

Muğla Marmaris ilçesi Emniyet Müdürü’nün görevden alındığı gün Ortanca ilçesi yakınlarında “Maseratili Polis” olarak da bilinen Hüseyin Tayfun Üçgül’ün cansız bedeni bulundu. İddiaların ardındaki soruşturmalar Van’dan Bodrum’a uzanan bir çemberi işaret ediyor.

11 Temmuz günü saat 16.30 sularında Muğla jandarmasına bir ihbar geldi. Ortanca ilçesi yakınlarında bir araçta direksiyona yığılmış kanlar içinde bir adam görülmüştü. Jandarma ekipleri cansız bedenin 39 yaşındaki polis memuru Hüseyin Tayfun Üçgül’e ait olduğunu belirledi.

Üçgül 22 Nisan’da karıştığı bir olay nedeniyle Muğla’nın Dalaman ilçesinin Kaçakçılık ve Organize Suçlar birimindeki işinden açığa alınmış, hakkında soruşturma açılmıştı. Soruşturmanın iki nedeni vardı. Birincisi, 22 Nisan’da Manisa’da arabasıyla çarpıştığı Avukat Fatih Uzun’la kavga etmiş, bacağını kırmıştı. İkinci neden ise kullandığı aracın Maserati marka lüks bir araç olmasıydı.

Kaçakçılık biriminde çalışan bir polis memurunun lüks bir villada oturup lüks bir araca binmesi nedeniyle mal varlığı soruşturması açılmıştı. Araç eşi Özlem Üçgül üzerine kayıtlıydı, dört ay kadar önce 4,5 milyon liraya alınmıştı; eşi, kaynağının internette bitki çayları satışından geldiğini öne sürüyordu. Cinayet iddialarına karşı Jandarmadaki ilk bilgiler, Üçgül’ün tartıştığı eşi araçtan indikten hemen sonra tabancasıyla intihar ettiği yönünde; elinde barut izi olduğu bildiriliyor.

Yine olay, yine polis, yine Muğla

Aynı 11 Temmuz günü T24’te Tolga Şardan’ın yine Muğla ve yine polis teşkilatındaki soruşturmalara dair önemli bir haberi vardı.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Emniyet Müdürü Oktay Kapsız, Vali Orhan Tavlı tarafından görevden alınmıştı. Şardan daha önce ismini vermeden, bir kıyı şehrindeki emniyet müdürünün göçmen kaçakçılığından sabıkalı bir kişinin atölyesinde gezi teknesi imal ettirdiğini yazmıştı.

Olay 2021 yılında Marmaris’teki bir başka tersanenin sahibinin hisse devri nedeniyle saldırıya uğramasına dayanıyordu, başında Sefa Dönmez’in bulunduğu bir grup sorumlu tutulmuştu. Şardan, “Oflu Sefa” diye bilinen Dönmez’in önceki İçişleri Bakanı ve halen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu’nun kuzeni, halasının oğlu olduğunu ve dosyanın Emniyet Müdürü Oktay Kapsız tarafından tavsatıldığını da yazıyordu. Şardan’ın yazıları ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatıyla o zamana dek eylem almamış Muğla Valisi harekete geçmiş ve Kapsız’ı görevden almıştı.

Kapsız’ın görevden alınması ardından on gün içinde sanıklar İstanbul, Samsun ve Ağrı’da düzenlenen operasyonlarla yakalanmış, 5’i tutuklanmıştı. Talimat gelince polis bulabiliyordu.

Ağrı, Van ve kaçak göçmen rotaları

Marmaris sanıklarını yakalamak için operasyon düzenlenen illerin arasında Ağrı’nın olması dikkat çekici. Ağrı’nın İran’la sınırı var. Türkiye’nin İran sınırı kaçak göçmenlerin giriş noktalarından. Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi turistik Muğla ilçeleri ise Ege Adalarıyla yakınlıklarıyla sadece göçmen değil, her türlü kaçakçı gruplarının Yunanistan ve İtalya gibi AB ülkelerine çıkış noktaları arasında. Hatırlanacağı gibi 2 Eylül 2015’te ailesiyle birlikte Bodrum’dan Yunanistan’ın Kos adasına kaçırılırken batan şişme botta ölen 5 yaşındaki Alan Kürdi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göçmen anlaşmasını tetiklemişti.

Hemen hemen Kapsız’ın görevden alınıp Ağrı’da Marmaris sanıklarına operasyon düzenlediği günlerde İran ile sınır komşusu bir başka ilde, Van’da büyük bir göçmen kaçakçılığı operasyonu düzenleniyordu. İçişleri Bakanı Yerlikaya, jandarmanın 5 Temmuz’da “Van-İran sınır hattında” 280 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalanıp 168’inin tutuklandığını duyurdu. 280, yakalanan kaçan göçmen değil, şimdiye dek belki de on binlerce göçmeni Türkiye’ye kaçıran ve Türkiye’den AB’ye çıkış kapılarına taşıyan organizatörlerin sayısı.

Suriyeli göçmenlerin de Iraklıların da İran sınırını kullanan Afgan, Pakistanlı, Bangladeşli ve Orta Asyalı göçmenlerin de kaçakçılık organizatörleri tarafından ilk taşındığı noktalar arasında Muğla var.

Bodrum ve Sedat Peker’in iddiaları

Muğla ve kaçakçıların ve örneğin Rus oligarkların da rağbet ettiği ilçeleri deyince ilk akla gelen ilçe Bodrum. Bugünlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın para kaynağı arayışıyla, yatırım çekmek için yeniden gideceği Birleşik Arap Emirlikleri’nde ev hapsinde tutulan Sedat Peker’in, susturulana dek ortaya attığı iddialar arasında Bodrum marinası ve rüşvet alışverişine konu oteller özel bir yer tutuyordu. Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı ardından yaptırım endişesine düşen Rus milyarderlerin yatlarını demirlediği güvenli limanlar olmuştu Bordum, Marmaris, Fethiye gibi Muğla liman ve marinaları. 

Soruşturmaların Bodrum’a uzanıp uzanmadığı, Bodrum etrafındaki çemberin ne kadar daraldığı henüz açığa çıkmış değil. Bu biraz da Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığını üstlenmesi ardından giriş ve çıkış noktalarında göçmen kaçakçılığıyla bağlantılı olarak başlattığı operasyonlarda ne kadar derine ineceğine bağlı görünüyor. Bu noktaların sadece göçmen değil, her türlü kaçakçılık trafiğinin hedefi olduğu da unutulmamalı.

YetkinReport

Recent Posts

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

14 dakika ago

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

21 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

23 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago