Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dış kaynak arayışıyla başlattığı Körfez ülkeleri turunu Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) imzalanan ve yaklaşık 51 milyar dollar değerindeki anlaşmalarla tamamladı. Anlaşmalar arasında iki ülke arasında suçluların iadesi ile ilgili mutabakat da bulunuyor.
Erdoğan, Körfez Turu kapsamında Suudi Arabistan, Katar ve BAE’yi ziyaret etti. Turun son ayağında 19 Temmuz’da BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya gelen Erdoğan, iki ülke arasında mutabakat imzalandığını, Türkiye ve BAE Devlet Başkanı’nın başkanlık edeceği bir “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey” kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.
Erdoğan, ikili ilişkilerin “en üst düzeyde düzenli şekilde ele allınmasını sağlayacağız,” dedi.
Cumhurbaşkanı, “Türkiye-BAE YDSK mekanizması anlaşmasının iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz. BAE ile yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz” dedi.
Erdoğan ile ikili görüşmesinin ardından açıklama yapan Al Nahyan, “Gelecek dönemde de ikili ilişkilerimizin çok daha iyi bir şekilde gelişeceğine olan inancım tamdır. BAE, Türkiye’yi özellikle ticaret, teknoloji, enerji, güvenlik ve gıda konusunda ana partner olarak kabul ediyor. Geçen yıl petrol dışı ticaret hacmimiz yüzde 40 gelişme kaydetti. Gelecek 5 yılda 40 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.
BAE ile 51 milyar dolarlık anlaşma
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre iki ülke arasında 50.7 milyar dollar değerinde anlaşma imzalandı.
Açıklamada, “Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50.7 milyar dolardır” ifadelerine yer verildi.
Buna göre, iki ülke arasında 14 yeni belge imzalandı.
Daha sonra Erdoğan, Al Nahyan’a TOGG hediye etti, ikili, bu yıl BAE’de düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı için özel olarak hazırlanan bilekliği takarak poz verdi.
Suçluların iadesi ve Sedat Peker
Türkiye ile 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu BAE arasındaki gergin ilişkiler 2021 yılında yumuşamaya başlamış, bu yumuşamada Türkiye ve BAE’nin ekonomik hesaplarının yanı sıra, BAE’de bulunan ve Youtube kanalı üzerinden AK Parti hükümetini, özellikle dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, hedef alan yayınlar yapan Sedat Peker bir etken olmuştu.
İki ülke arasındaki yakınlaşmanın bir nedeninin Türkiye’nin Müslüman Kardeşlere verdiği desteği kesmesine karşılık Abu Dabi’nin de Peker’in yayınlarını durdurması ekseninde geliştiği düşünülüyordu.
Erdoğan’ın ziyareti kapsamında imzalanan “suçluların iadesi anlaşması” ve “cezai konularda adli yardım anlaşması,” ile Türkiye’de çeşitli suçlardan aranan Sedat Peker’in Türkiye’ye iadesinin gündeme gelebileceği belirtildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Peker’in avukatı Ersan Barkın “BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi” dedi.
Barkın, “İade edileceğini göstermez. Öyle olsa BAE kırmızı bülten kararını infaz etmek zorunda kalırdı. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız,”dedi.
Mehmet Şimşek forum’da konuştu
Körfez turu kapsamında ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından planlanan BAE-Türkiye iş forumu düzenlendi.
Forumda Türkiye’nin ekonomik programı hakkında bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “özellikle para politikası çerçevesindeki son gelişmeler cesaret vericidir,” dedi.
Bakan Şimşek, burada yaptığı kapanış konuşmasında imzalan anlaşmanın BAE’nin Türkiye’ye devam eden güçlü desteği ve ekonomik programa duydukları güven için önemli olduğunu söyledi.
Eylül ayında Orta Vadeli Ekonomik Program’la birlikte yapısal reform gündemini de açıklamayı planladıklarını belirten Şimşek, “BAE’li meslektaşlarımızın programımıza inandığını duymak cesaret verici. Bu zirveye hazırlanmak için çok yakın çalıştık. Öncelikli sektörler ile karşılıklı yarar sunan yatırım fırsatlarını halihazırda belirledik. Hazine ve Maliye Bakanı olarak Türkiye’nin ticarete açık olduğunu bilmenizi isterim. Türkiye’de iş yaparken yardımcı olabileceğimiz her konuda kapımız hepinize açık. Son olarak, BAE’nin Türkiye’nin deprem yardım çabalarına verdiği destek için teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” dedi.