Siyaset

MİT: Orman sabotajlarından sorumlu PKK yöneticisi Irak’ta öldürüldü

MİT, 2021 yılında Mersin’de başlayan ve 150 bin hektar ormanın yanmasına neden olan eylemlerin sorumlusu olduğunu belirttiği PKK yöneticisinin Irak’taki bir operasyon ile öldürüldüğünü açıkladı. (Foto: MİT)

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK’nın milis gücü olarak öne çıkardığı Sivil Savunma Birlikleri YPS’nin Türkiye sorumlusunu Irak’ta yapılan operasyonla öldürdüğünü açıkladı.

MİT’ın basınla paylaştığı yazılı açıklamada, “PKK/KCK-YPS Türkiye Sorumlusu Özgür Soreş kod adlı Özgür Alparslan, MİT’in Irak’ta gerçekleştirdiği operasyonla etkisiz hale getirildi,” denildi. Bu deyim güvenlik kaynaklarınca genel olarak “öldürüldü” yerine kullanılıyor.

İstihbarat Teşkilatı, öldürülen Alparslan’ın 2021 yılında Manavgat ilçesinde başlayan, Muğla, Mersin ve Hatay’da toplam 150 bin hektardan fazla ormanın yanmasına sebep olan eylemlerin de sorumlusu olduğunu, talimatın Soreş kod adlı Alparslan’dan geldiğini açıkladı. Açıklamada, istihbarat çalışmaları sonucunda Alparslan’ın PKK şeflerinden Murat Karayılan’dan talimat aldığının ve “yeni bir eylem arayışında olduğunun” tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, “bu kapsamda Türkiye içerisine patlayıcı malzeme ve örgüt mensubu aktarmaya çalıştığı ve eylemi bizzat yönetmek istediği,” ifadelerine yer verilirken, Alpaslan’ın Irak/Gare alanından ayrıldıktan sonra beraberindekilerle birlikte “etkisiz hale getirildiği” belirtildi.

PKK ve PYD’ye karşı operasyonlarda artış

MİT’in Suriye ve Irak’taki PKK ve bağlantılı gruplara yönelik operasyonlarında son dönemde ciddi bir artış gözleniyor.

Güvenlik kaynakları, 25 Haziran’da Suriye’nin Münbiç bölgesinde MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yürütülen operasyonda, PKK’nin Suriye kolu PYD ve YPG üyesi 11 militanın “etkisiz hale getirildiğini” aktarmıştı.

23 Haziran’da Anadolu Ajansı PKK üst yöneticilerinden Abdurrahman Çadırcı’nın da Kamışlı’da öldürüldüğü haberini vermiş, ismini açıklanmasını istemeyen güvenlik kaynakları YetkinReport’a bu haberi doğrulamıştı.

Kuruluşundan itibaren örgütte yer alan ve silahlı eylemlerin planlanması dışında Rusya ve Avrupa temsilciliği görevlerinde de bulunan Çadırcı 2001 yılından itibaren Interpol – Kırmızı Bülten’le arandığı belirtiliyordu.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

15 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

16 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

3 gün ago