Siyaset

İşte verdiği oydan en az ve en çok pişman olan parti seçmenleri

Verdiğiniz oydan pişman mısınız? Metropoll araştırma şirketi sormuş. Yanıtlar tahmin ettiğiniz gibi çıkmayabilir. (Foto: CHP)

MetroPoll araştırma şirketinin Temmuz sonu itibarıyla yaptığı Türkiye’nin Nabzı anketinde vatandaşlara “Verdiği oydan pişman olan var mı?” sorusu da yöneltildi. Anket sonuçlarına göre, yanıt verenlerin yüzde 22,8’, yani her beş kişiden biri, 14-28 seçimleri üzerinden henüz iki ay geçmiş olmasına rağmen verdiği oydan pişmanlık duyuyordu.

Üstelik verdiği oydan pişman olan seçmenler arasında iktidar ve muhalefet farkı da pek yoktu; seçimi kazanmış olmasına rağmen Cumhur İttifakını oluşturan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a oy veren partilerin seçmenleri de seçim yenilgisine uğrayan Millet İttifakı partileriyle aynı oranlarda pişmanlık beyan etmişti.

En pişman parti seçmeni, seçimden sonra en ağır eleştirilere hedef olan CHP seçmeni olmamıştı. Oysa MetroPoll’ün seçimden hemen sonra, Haziran ayında yaptığı ankette, muhalif seçmenin yarısı, yüzde 50,4’ü seçim yenilgisinden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu sorumlu tutuyor, yüzde 60,7’si de istifasını istiyordu.

En az pişman seçmen CHP’de

Oysa ankette verdiği oydan en çok pişman olan seçmenin yüzde 37,1 ile Zafer Partisi seçmeni olduğu görülüyordu.

CHP seçmeni ise MetroPoll sonuçlarına göre yüzde 18,9 ile en az pişmanlık gösteren seçmen olmuştu. Millet İttifakının diğer ana bileşeni İYİ Parti’deyse pişman seçmen oranı yüzde 24,8, yani her dört İYİ Parti seçmeninden biri verdiği oydan pişman olmuş. (Grafik haberin sonunda) Bunda Kılıçdaroğlu etkeninin payı olduğu yoruma açık.

Muhalefet cephesinde Yeşil Sol Partinin de her dört seçmeninden birinin oyundan pişmanlık duyduğu görülüyor ankette; yüzde 36,8. TİP’teki pişmanlık oranı ise yüzde 20,8.

AK Partide neden belli

İşin ilginci seçimi kazanan Cumhur İttifakında da pişman seçmen bulunması. AK Partide oran yüzde 22,5; ortalama düzeyinde. MHP’de yüzde 20,9, Yeniden Refah Partisindeyse yüzde 21,4.

İktidar cephesindeki oy memnuniyetsizliğinin nedeni az çok belli; seçimden bu yana daha da artan hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, zamlar.

MetroPoll’ün sorduğu sorular arasında Türkiye’nin dış politika önceliğinin ne olması gerektiği de var. Yüzde 46,9 Avrupa Birliği ve ABD demiş, yüzde 35,5 ise Rusya-Çin.

MetroPoll, Türkiye’nin Nabzı araştırması, Temmuz 2023 sonuçları.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

2 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

7 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

10 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

1 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

1 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

1 gün ago