Siyaset

Haydi aydın gençler, Dışişleri sınavına, diplomat olmaya

Dışişleri sınav açıyor. Türkiye’nin laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak  aydınlık geleceğine inanan, Atatürk’e, insan haklarına saygılı, aydın gençler, diplomat adaylığı için bu sınavı kaçırmayın.

Dışişleri Bakanlığı son zamanların en kapsamlı personel alım sınavlarından birini açıyor. Türkiye’yi dünyada temsil etmek üzere yeni diplomat ve diplomatik uzmanlar alınacak.

Bu sınava Türkiye’nin laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak aydınlık geleceğine inanan, ona katkıda bulunmak isteyen, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve insan hak ve özgürlüklerine saygılı aydın gençlerin katılmasını çok önemsiyorum.

Diplomat olarak Türkiye’nin çıkarlarını uluslararası planda temsil edecek, koruyacak kişilerin ileride de bu niteliklere sahip olmasına gerçekten önem veriyorum.

Neden mi? Söyleyeceklerim yalnızca yeni diplomat adayları için geçerli değil. Aynı zamanda yeni yargıç, savcı, subay, komiser, maliyeci, hazineci, istihbaratçı ve toplumun işleyişi için önem taşıyan bütün kamu görevleri için de geçerli.

Çünkü memleket hepimizin. Sistemin dışında durarak anca sistemin dışında durmayanların nasıl kendilerinden olmayan herkesi kamudan caydırdığından şikâyet ettiğinizle kalıyorsunuz.

Para her şey değildir

Sözlerime itiraz noktalarınızı biliyorum, haklı itiraz noktalarınızı biliyorum.

  • Torpili olmayan devlete giremiyor.
  • Maaşı az.

Para her şey değil, burası önemli. Bazılarınızın ailelerinin sizleri zengin olmak için her şey mübahtır diye şartladığını da biliyorum. Şu da var: kamuda maaş az gerekçesiyle kendi işini kurmuş ya da özel sektörde çalışarak çok zengin olan kaç kişi tanıyorsunuz? Emin olun onun on katı başarısızlık öyküsü var.

İyi ve aydın bir diplomat, yargıç, savcı, maliyeci, subay, polis, vb olmak az şey değildir,

Gelelim asıl konuya.

Türkiye’deki en ciddi sorunlardan biri, ehliyetsiz kişileri işe almak, emaneti ehline emanet etmemek. Torpili olanın, falanca parti, dernek, cemaat, tarikattan olanın hakkınızı yemesi sizi bunaltıyor, beni de bunaltıyor. Yazılı sınavları kazanıp da sözlüde bilemeyeceği garanti sorularla elenen, sadece nereli olduğu sorulup hakkı gasp edilen binlerce örnek var.

Bunun en uç örneği Fethullahçılar oldu. Dışişleri de bunun acısını çekti. Ama şimdi onların yerini başkaları aldı.

Kamu görevleri sizin için de

Siz girin sınava, yazılıyı kazanın ve bilin ki sözlüde hakkınız yenirse onu yazacak, duyuracak, hakkınızın sesi olacak dürüst gazeteciler, dürüst siyasetçiler hâlâ vardır, olacaktır da.

Bugün hükümetçe FETÖ olarak adlandırılan ve yasadışı örgüt niteliğinde 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin arkasındaki güç olan Fethullah Gülen cemaatinin orduya sızması 1980’lerde askeri okul sınav sorularının çalınmasıyla başlamıştır. Aydın aileler tarafından genellikle makbul bulunmayan askerlik mesleğinin nasıl içten çürütülmeye çalışıldığını bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Şehirli aydın aileler hukuk fakültelerine giden çocuklarını daha çok para kazansın diye avukatlığa yönlendirirken, tarikat ve cemaatler yargıda görev almaları için savcı ve yargıç olmaya yönlendiriyordu.

Aydın aileler siyasal bilgiler okuyan çocukları diplomat olsun isterken, tarikat ve cemaatler emniyet müdürü, kaymakam ve vali olmak üzere idari şubeye yönlendiriyordu. Maliye, hazine, istihbarat, örnekleri çoğaltabilirsiniz.

AK Parti’nin “kıblemiz aynı” diyerek Fethullahçılarla iş birliği yaptığı dönemlerde Dışişleri de bundan etkilendi; zaten Bakanlığa önceden giren Fethullahçılar sınav yolsuzluklarıyla kendileri gibi diplomat adaylarına kapıları açtı.

Diplomat olma şartları

Dışişleri sınavına girmek diplomat veya diplomatik uzman olmak için mutlaka üniversitelerin uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olmak gerekmiyor. Hukuktan siyaset bilimine, kamu yönetiminden tarihe, ekonomiye, hatta mühendislere dahi açık sınavlar. Toplam 7 lisan grubunda (*) 2200 kişi sınava alınacak, 110 kişi seçilecek. Ayrıntılı koşullarını şu bağlantıdan öğrenebilirsiniz. Bir başka sınav da konsolosluk hizmetleri ve uzmanlık konularında açılıyor. Oradaki alanlar ise inşaat mühendisliğinden bilgisayar programcılığına, tercümanlıktan haberleşme mühendisliğine dek çeşitleniyor; KPSS koşulları yeterli. Yine yedi lisan ve ayrıca iki uzmanlık grubunda yine 2200 adaydan 110 kişi seçilecek. O sınavın koşullarını da bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Meslek memurluğu sınavı başvuruları başladı, diğeri de 14 Eylül’de başlayacak.

Türkiye’nin laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak aydınlık geleceğine inanan, Cumhuriyet ilkelerine, Atatürk’e ve insan hak ve özgürlüklerine saygılı aydın gençler: vakit geçirmeden başvurun. Diplomat olun. Savcı, yargıç, subay, polis, maliyeci olun. Siz de memlekete sahip çıkın, geleceğinde yer alın.

NOT

(*) Yedi lisan grubu şunlar: 1- İngilizce, 2- Fransızca, Almanca, 3- Rusça, 4- Arapça, Farsça, 5- İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, 6- Çince, Japonca, 7- Yunanca.

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

4 saat ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

10 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

2 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

2 gün ago