Ekonomi

Enflasyon 11 puan artarak yüzde 59’a yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı enflasyon hesaplamalarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,9, aylık yüzde 9,09 arttı. Enflasyon 11 puan artarak yüzde 59’a yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı enflasyon hesaplamalarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58, aylık yüzde 9,09 arttı.

TÜİK’e göre TÜFE’de Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,09 artış oldu. TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,28 arttı.

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 5,89, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,59, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,41 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 71,97 artış gösterdi.

Bağımsız ENAGrup hesaplamalarına göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ağustos ayında yüzde 8,59 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 128,05 olarak gerçekleşti. 2023 yılı, Ocak-Ağustos dönemi enflasyon oranı ise yüzde 83,96 oldu

11 puan yükseldi, artış sürecek

2021 Aralık ayında kur krizi ile başlayan ve 2022 yılında yüzde 80’ler ile zirveye ulaşan enflasyon artışı, yıl içinde baz etkisi ile düşüş göstermiş, Mayıs seçimlerinin ardından tekrar yükselişe geçmişti.

Seçimden sonra yenilenen ekonomi yönetimi ile Merkez Bankası, enflasyon ile mücadele kapsamında para politikasında değişikliğe gitti, politika faizini kademeli olarak yüzde 25’e yükseltti.  MB, yaptığı açıklamada sıkılaştırma ve sadeleşme politikalarının süreceğini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Temmuz ayında yaptığı enflasyon bilgilendirme toplantısında bankanın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardığını açıklamıştı.

Erkan, enflasyonda yükeslişin beklendiğini, 2024 sonunda yüzde 33, 2025 yılı sonunda ise yüzde 15’e düşeceğini tahmin ettiklerini, “istikrar döneminin başlangıcının” ise 2025 yılı sonunda olduğunu söyledi.

Ağustos başında yayınlanan MB Piyasa Katılımcıları anketine göre de enflasyon yükselişini 2024 yılında da sürdürecek. Ankete göre katılımcıların yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 59. Tahminlere göre 13 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 42.

Ekonomi yazarı Fatih Özatay, enflasyon ile ilgili yorumunda “Kademeli rasyonele dönüşün böyle bir açmazı var işte: Rasyonele döneceğim derken bir türlü rasyonele dönememe riski giderek artıyor. Enflasyon 11 puan artarak yüzde 59’a yükseldi” dedi.

Özatay, “Ayrıntılı bir program olmayınca ve para politikasında gecikmeli ve yavaş adımlar atılınca kur ve enflasyon patladı. Hemen seçimden sonra tepki verilseydi bu ölçüde olumsuzluk yaşanmayacaktı,” değerlendirmesinde bulundu.

En çok artış lokanta ve oteller

TÜİK rakamlarına göre bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 89,31 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 9,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 47,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,77 olarak gerçekleşti.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

8 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

13 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

15 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

16 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago