Siyaset

Erdoğan ve Putin Rusya’da bir araya geldi

Erdoğan ve Putin Soçi’de bir araya geldi. Rus Sanatoryum’da yapıldığı belirtilen toplantı öncesi kısa bir basın açıklaması yapan Erdoğan ve Putin’in gündeminde Rusya’nın Temmuz ayında geri çekildiği Karadeniz tahıl mutabakatının yanı sıra ikili ilişkiler vardı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Rus Sanatoryum’da yapıldığı belirtilen toplantı öncesi kısa bir basın açıklaması yapan Erdoğan ve Putin’in gündeminde Rusya’nın Temmuz ayında geri çekildiği Karadeniz tahıl mutabakatının yanı sıra ekonomik ilişkiler ve Suriye var.

Tahıl Koridoru ile ilgili konuşan Erdoğan “İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra da basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak,” dedi. 

Putin, tahıl anlaşması ile ilgili görüşmelere açık olduklarını belirterek “Ukrayna krizini görüşeceğiz. Tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız” dedi.

Soçi’ye giden heyette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Haberleşme Dairesi Başkanı Fahrettin Altun ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan bulunuyor.

Hakan Fidan’ın ziyaretinde duyurulmuştu

Putin ve Erdoğan’ın bir araya gelecekleri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde Moskova’ya yaptığı çalışma ziyareti sırasında duyurulmuştu.

Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile yaptığı görüşme sonrası Birleşmiş Milletler’in tahıl koridoru ile ilgili yeni bir öneri planı olduğunu açıklamış, çözüm senaryoları ile ilgili ayrıntılar için Putin-Erdoğan görüşmesini işaret etmişti. 

Fidan, yeni sürecin “Rusya’nın taleplerine odaklanan” bir süreç olacağını söylemişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle Ukrayna kıyılarında rehin kalan tahıllar, küresel gıda krizini tetiklemiş, Birleşmiş Milletler’in kolaylaştırıcılığı ve Türkiye’nin arabuluculuğu ile geçtiğimiz yıl tahıl anlaşmasına imza atılmıştı.

Anlaşmanın kendi talepleri ile ilgili kısımlarının karşılanmadığını belirten Rusya, Temmuz’da anlaşmadan geri çekildiğini açıklamış, Ukrayna’da limanlara, tahıl depolarına ve Ukrayna menşeli gemilere yönelik saldırılarını artırmıştı.

Tek gündem tahıl değil

Erdoğan ile Putin görüşmesinde ana gündemin tahıl anlaşması ile ilgili senaryolar olması bekleniyor ancak tek gündem bu değil.

Erdoğan yaptığı açıklamada iki ülke Merkez Bankası Başkanlarının da ayrıca bir görüşme yapacağını söyledi ve “Aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum,” dedi.

Ayrıca Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ve Sinop Nükleer Enerji Santrali de gündemde olacak.

Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada “bizim daha önce de sizinle görüştüğümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Tabii Trakya’da bir ‘hub’ın olacak olması o da ayrı bir zenginlik ve bir canlılık unsuru” dedi.

Bunun yanında iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi bir yer tutan Suriye de masada olacak.

Hakan Fidan’ın İran’a yapacağı yolculuk öncesinde Erdoğan ve Putin’in Suriye konusundaki görüşmesi önem taşıyor.

İran ve Erdoğan Putin görüşmesinin önemi için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

2 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

4 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

5 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago