Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Erdoğan ve Putin Rusya’da bir araya geldi

Yazar: YetkinReport / 04 Eylül 2023, Pazartesi / Oda: Siyaset

Erdoğan ve Putin Soçi’de bir araya geldi. Rus Sanatoryum’da yapıldığı belirtilen toplantı öncesi kısa bir basın açıklaması yapan Erdoğan ve Putin’in gündeminde Rusya’nın Temmuz ayında geri çekildiği Karadeniz tahıl mutabakatının yanı sıra ikili ilişkiler vardı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Rus Sanatoryum’da yapıldığı belirtilen toplantı öncesi kısa bir basın açıklaması yapan Erdoğan ve Putin’in gündeminde Rusya’nın Temmuz ayında geri çekildiği Karadeniz tahıl mutabakatının yanı sıra ekonomik ilişkiler ve Suriye var.

Tahıl Koridoru ile ilgili konuşan Erdoğan “İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra da basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak,” dedi. 

Putin, tahıl anlaşması ile ilgili görüşmelere açık olduklarını belirterek “Ukrayna krizini görüşeceğiz. Tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız” dedi.

Soçi’ye giden heyette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Haberleşme Dairesi Başkanı Fahrettin Altun ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan bulunuyor.

Hakan Fidan’ın ziyaretinde duyurulmuştu

Putin ve Erdoğan’ın bir araya gelecekleri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde Moskova’ya yaptığı çalışma ziyareti sırasında duyurulmuştu.

Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile yaptığı görüşme sonrası Birleşmiş Milletler’in tahıl koridoru ile ilgili yeni bir öneri planı olduğunu açıklamış, çözüm senaryoları ile ilgili ayrıntılar için Putin-Erdoğan görüşmesini işaret etmişti. 

Fidan, yeni sürecin “Rusya’nın taleplerine odaklanan” bir süreç olacağını söylemişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle Ukrayna kıyılarında rehin kalan tahıllar, küresel gıda krizini tetiklemiş, Birleşmiş Milletler’in kolaylaştırıcılığı ve Türkiye’nin arabuluculuğu ile geçtiğimiz yıl tahıl anlaşmasına imza atılmıştı.

Anlaşmanın kendi talepleri ile ilgili kısımlarının karşılanmadığını belirten Rusya, Temmuz’da anlaşmadan geri çekildiğini açıklamış, Ukrayna’da limanlara, tahıl depolarına ve Ukrayna menşeli gemilere yönelik saldırılarını artırmıştı.

Tek gündem tahıl değil

Erdoğan ile Putin görüşmesinde ana gündemin tahıl anlaşması ile ilgili senaryolar olması bekleniyor ancak tek gündem bu değil.

Erdoğan yaptığı açıklamada iki ülke Merkez Bankası Başkanlarının da ayrıca bir görüşme yapacağını söyledi ve “Aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum,” dedi.

Ayrıca Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ve Sinop Nükleer Enerji Santrali de gündemde olacak.

Erdoğan, görüşme öncesi yaptığı açıklamada “bizim daha önce de sizinle görüştüğümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Tabii Trakya’da bir ‘hub’ın olacak olması o da ayrı bir zenginlik ve bir canlılık unsuru” dedi.

Bunun yanında iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi bir yer tutan Suriye de masada olacak.

Hakan Fidan’ın İran’a yapacağı yolculuk öncesinde Erdoğan ve Putin’in Suriye konusundaki görüşmesi önem taşıyor.

İran ve Erdoğan Putin görüşmesinin önemi için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Fidan, İran’a gidiyor: Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi gündem Suriye

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: Akkuyu, enerji, Erdoğan, Erkan, Fidan, Hakan Fidan, Karadeniz, Lavrov, Merkez Bankası, nükleer, para birimi, Putin, Rusya, Sinop, Soçi, Suriye, tahıl, Ukrayna

OKUMAYA DEVAM EDİN

İyi ki Biden var, iyi ki Putin, Şevki Yılmaz, Halil Konakçı var
Kılıçdaroğlu davası, siyasete yargı baskısı ve CHP’nin durum
Persona krizi bitti. Faturayı kim ödeyecek? Kaybeden kim?
  • Öcalan “Üniter devlet” çağrısı yapar mı? 31 Temmuz Cuma’yı bir görelim27 Temmuz 2026
  • Karadeniz’den Hazar’a, Türkiye’nin Etrafındaki Ateş Çemberi Yayılıyor27 Temmuz 2026
  • Filenin Sultanları ikinci kez dünyanın en büyüğü26 Temmuz 2026
  • İstanbul çıkarması fiyaskoya dönüştü: Kılıçdaroğlu kimlere emanet?26 Temmuz 2026
  • Özel, Yeni Parti’yi kurdu: siyasette yeni bir dönem24 Temmuz 2026
  • CHP seçmeni gözü kapalı ‘Evet’ mührünü Altı Ok’a basar mı?24 Temmuz 2026
  • Ne Af Ne İmralı: Öcalan İçin Üçüncü Bir Yol Mümkün mü?22 Temmuz 2026
  • Kurtulmuş: Türk-Kürt kardeşliği için Meclis tatile girmeden yasa çıkar22 Temmuz 2026
  • Özel CHP’den ayrılıp yeni parti kuruyor, yedek bir parti de hazır21 Temmuz 2026
  • Türkiye uzayda işbirliği için Artemis Anlaşmalarına neden katılmadı?20 Temmuz 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP