Categories: Siyaset

Türkiye ve Japonya Ukrayna’nın yeniden inşası için görüşüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura ile İstanbul’da bir araya geldi. Japon Bakanın başkanlığındaki heyet, İstanbul’da temaslarda bulunacak. Gündemde Ukrayna’nın yeniden inşası için yapılacak işbirliği de var. (Foto: Twitter/ Bayraktar)

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığındaki heyet ile Türkiye Japonya arasındaki ticaret, yatırım ve ekonomik konularda gündemi ve potansiyel işbirliklerini ele almak üzere İstanbul’da bir araya geldi.

İlk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüşen Nishimura ve beraberindeki heyet, toplantı sonrasında “Türkiye-Japonya Enerji Forumu” başlatılması için bir ortak bildiri imzaladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bayraktar, önümüzdeki dönemde Japonya ile “Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimliliği, Doğal Gaz ve Yeni Yakıtlar/Teknolojiler” ana başlıkları altında ortak çalışmaları geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gündemde Ukrayna da var

Japon Nikkei Asya’dan Sinan Tavşan’ın 4 Eylül tarihli haberine göre görüşmelerin gündem maddelerinden biri Rusya’nın işgali ile yıkıma uğrayan Ukrayna’nın yeniden inşası için yapılacak işbirliği olacak.

Ticaret Bakanı Bolat ve Japon karşıtı Nishimura’nın Japonya Dış Ticaret Örgütü tarafından düzenlenen bir iş forumunda konuşma yapması bekleniyor, forumda Ukrayna ile işbirliğine ilişkin bir oturum da yer alacak.

Bolat, Nikkei Asia’ya verdiği bir röportajda Ukrayna’nın yeniden inşasının Türk ve Japon şirketlerinin işbirliği yapması için “önemli bir fırsat” olacağını söyledi.

Aynı habere göre, Türk müteahhitleri bugüne kadar Ukrayna’da 9,3 milyar dolar değerinde 262 proje aldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren Nikkei’ye yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin savaş sırasında Kiev ve İrpin çevresindeki kritik köprülerin onarımı gibi önemli projelere katılmaya başladığını belirtti.

Ağustos 2022’de Türk ve Ukraynalı bakanlar yeniden inşa için bir mutabakat zaptı imzalamıştı. Japonya da Haziran ayında Ukrayna ile benzer bir anlaşma imzalamıştı.

Ukrayna hükümeti ve Dünya Bankası tarafından yapılan ortak bir değerlendirmeye göre 10 yıllık yeniden yapılanmanın maliyeti 411 milyar dolar.

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

6 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

8 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

9 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago