Siyaset

Yunanistan ile ilişkilerde yeni yol haritası: “Yeni ve olumlu bir dönem”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunanistan Dışişlari Bakanı Yorgos Yerapetritis ile 5 Eylül’de Ankara’da bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan açıklamada iki ülke arasında diyalog kanallarının açık tutulacağı, ilişkilerin düzeltilmesi için üç aşamalı bir yol haritası belirlendiği açıklandı. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunanistan Dışişlari Bakanı Yorgos Yerapetritis ile 5 Eylül’de Ankara’da bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından basin açıklaması yapan bakanlar, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde “olumlu döneme girildiği” vurgusunu paylaştılar ve toplantıda önümüzdeki dönemde ilişkilerin geliştirilmesi için belirlenen yol haritasının konuşulduğunu belirttiler.

İlk olarak konudan hakan Fidan, “Yunanistan ile ilişkilerimizde yeni ve olumlu bir döneme girmiş bulunuyoruz,” dedi.

Fidan, “Dialog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanması bizim için olumlu bir gelişme. Bunun sürdürülmesine yönelik karşılıklı irademizi meslektaşımla beraber teyid ettik,” dedi.

Yerapetritis de açıklamasında iki ülkede bu yıl içinde gerçekleşen seçimlerin ardından bir “işbirliği ortamı” oluştuğunu, bu ortamın “karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde diyalog kanallarının açık tutulmasını” sağladığını belirtti.

Yunan Bakan, “biz bu açık diyalog kanalları çerçevesinde krizleri bertaraf etmek konusunda çok daha hızlı hareket edebiliyoruz. Ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde sorunlarımızı ve görüş ayrılıklarımızı giderebiliriz diye düşünüyorum,” dedi.

İlişkilerde diyalog dönemi

Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler Şubat ayında Türkiye’nin 11 ilini yıkıma uğratan depremlerin ardından olumlu bir seyir izlemeye başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryikos Miçotakis, Temmuz ayında Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO zirvesinde bir buçuk yıl aranın ardından tekrar bir araya geldi.

Toplantının ardından ikili ilişkilerde olumlu havanın devam edeceğini açıklayan liderler, 2016’dan bu yana toplanmayan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının 7 yıl aradan sonra Selanik’te yapılacağı açıkladı.

Fidan ve Yerapetritis, Ankara’da yapılan görüşmeleri ardından yaptıkları açıklamada, NATO zirvesinde mutabakata varılan diyalog sürecinin ayrıntılarının masaya yatırıldığını belirtti.

Üç aşamalı yol haritası

Buna göre ilişkilerin geliştirilmesi için yeni bir yol haritası belirlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis 18 Eylül’de Nev York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tekrar bir araya gelecek.

Ekim ayında da Yunanistan’da Bakan Yardımcıları düzeyinde siyasi istişareler ve ortak eylem planı toplantıları yapılacak.

Hakan Fidan, önümüzdeki dönemde “güven artırıcı önlemler ve istişari görüşmeler toplantılarının da yapılması gündemimizde bulunmakta,” dedi.

Yunan Bakan, ikili toplantıda ele aldıkları yol haritasının üç aşamadan oluşacağını açıkladı.

Buna göre öncelikle siyasi görüşmeler gerçekleştirilecek. Bu görüşmelere Yunanistan tarafından eski Başbakan Yorgo Papandreu katılacak.

İkinci aşamada güven arttırıcı önlemler görüşmeleri başlayacak. Üçüncü aşamada da pozitif gündemin devam ettirilmesi yönünde mutabakat sağlandı. Bu görüşmelere de Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis başkanlık edecek. Bu görüşmeler, Denizcilik, ticaret, turizm, iletişim, iklim ve çevre sorunları gibi alanlarda sürdürülecek.

Yerapetritis ayrıca Yunanistan’ın Türkiye’nin AB üyeliğini “desteklediğini, bunu yaparken de Türkiye’nin AB kriterlerini yerine getirmesi koşuluyla bu desteği sağladığını” söyledi.

Yunan Bakan, “üyelik ile ilgili müzakerelerin ilerlemesi için elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum,” dedi.

Türk-Yunan Forumundan çağrı

Bakanların görüşmesi öncesinde bir açıklama yayınlayan Türk-Yunan Forumu (GTF), seçimlerin ardından başlayan olumlu gündemin önemine vurgu yaptı.

Forum, bildirisinde, “ilişkilerde iyi bir iklimin korunması ve gerginliği arttıran faktörlerin etkisiz hale getirilmesi, Yunanistan ve Türkiye arasında barış ve istikrarın sağlanması açısından hayati önem taşımaktadır. Bu aynı zamanda Avrupa ve daha geniş çevre için de büyük önem taşımaktadır,” ifadelerini kullandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Jeopolitik bağlam dramatik bir şekilde değişirken, uzun vadeli bir olumlu gündem, bölgesel ve küresel düzeyde ortak çıkarları tanımlayan bir süreçle desteklenmelidir.
İki toplumun ‘yakınlaşma’ yaklaşımından ‘karşılıklı ve faydalı işbirliği’ bağlamına geçmelerinin her düzeyde fayda sağlayacağına inanıyoruz. GTF olarak önümüzdeki aylarda ve yıllarda bu süreci desteklemeye hazırız”

 

YetkinReport

Recent Posts

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…

2 saat ago

CHP yürüyüş hızını keserse Adalet Yürüyüşünün tekrarı olur

Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…

20 saat ago

ABD İsrail savunması için İran’a karşı Orta Doğu’ya B-52’leri gönderdi

ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…

22 saat ago

Erdoğan’dan İmamoğlu ve Özel’e 1’er milyonluk tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…

2 gün ago

Avrupa Komisyonu Türkiye raporu: “Toprağı bol olsun”

Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…

2 gün ago

Kıbrıs Rum lideri Beyaz Saray’da: Yeni strateji Türkiye’yi zorluyor

Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme,…

3 gün ago