Siyaset

ABD ile siyaset gerginleşirken ticaret neden artıyor?

Seçimlerin ardından 5 yıllık bir dönem için AKP ile çalışma gereğinin ortaya çıkması, ABD yönetimini ilk aşamada ticari ilişkilere ağırlık vermeye itmiş görünüyor. İş dünyası, ilişkilerde “yeni döneme” girildiği yönünde iyimser. Ancak yeni dönemin hayat bulması İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması ile F16 satışına yeşil ışık yakılmasına bağlı.

Türkiye ile Amerika ilişkileri F-16 krizi, İsveç’in NATO üyeliği ve ABD’nin Suriye politikası sebebiyle gergin bir seyir izlerken son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 60 arttı; son bir yılda ise artış yüzde 22 oldu.

T24’ten Barçın Yınanç bugünkü yazısında, ticari ilişkilerdeki gelişmenin, Türkiye ile ABD arasındaki “siyasi askeri buzlanmanın” eritilmesini amaçladığı yorumunda bulundu.

Son 12 aylık dönemde Türkiye ABD ticaret hacminin 30,9 milyar düzeyinde gerçekleştiğini belirten Yınanç, ABD Türkiye’nin Almanya’dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı haline geldiğini, 40 küsur milyon dolarlık ticaret fazlasının Türkiye lehine gerçekleştiğini belirtti.

Yınanç, “Türkiye ile Amerika arasında eskiden sıkı güvenlik ve savunma bağları krizlere karşı direnç yaratır, stratejik konularda işbirliğinin gerekliliği, Türk karşıtı lobiler için pansuman görevi görürdü. Siyasi ilişkilerle ters orantıda olan ticari ilişkilerin ana aksını da zaten Türkiye’nin silah alımları oluştururdu. Şimdilerde bu etkileşim ters yönlü işlemeye başlamış gibi duruyor. Ticari ilişiler aracılığıyla iki taraf arasındaki siyasi/askeri buzlanmanın eritilmesi amaçlanıyor. Son dönemlerde siyasi havada yaşanan bozulmaya ve hatta bunun bir türlü aşılamayıp, kronikleşmesine karşın, ticari ilişkilerde yaşanan artış dikkat çekici” değerlendirmesinde bulundu.

Yınanç, yeni ekonomi yönetiminin ve “rasyonel politikalara dönüş” vaadinin yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Türkiye’ye yönelen ABD firmalarının bu tabloda etkisi olduğu görüşünde. 

Yınanç şu değerlendirmede bulundu:

“Bu noktada biraz daha temkinli olmakta fayda var. Zira, yeni dönemin kilidini tam anlamıyla açacak olan, İsveç’in NATO üyeliği ile F-16 satışındaki düğümün çözümü olacak. Genel beklenti, ekimde İsveç’in NATO üyeliğinin onayını takiben F-16’ların satışının onaylanıp, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Washington davetinin çıkması. Ancak Ankara’nın, önce F-16 onaylansın, sonra İsveç’i onaylarız diye sıralamayı değiştirmesi şaşırtıcı olmaz. “Önce sen, hayır önce sen” inatlaşması, işdünyasının “yeni dönem” söyleminin hayat bulmasını zorlaştırabilir”

Yınanç’ın yazısının tamamını okumak için: T24 sitesi

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

12 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

13 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

15 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

2 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

2 gün ago