Siyaset

Erdoğan: “Biden ile ayaküstü görüştük”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile “ayaküstü görüştüğünü” F-16’ların satışı konusunda İsveç’in NATO üyeliğinin masaya geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile “ayaküstü görüştüğünü” F-16’ların satışı konusunda İsveç’in NATO üyeliğinin masaya geldiğini söyledi.

9-10 Eylül’de gerçekleştirilen zirvenin sona ermesinin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi ile ilgili “Biden ile ayaküstü de olsa görüştük, F-16 konusunu ele aldık. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir, bu doğru değil. Siz her şeyi Kongre, Kongre diyorsunuz TBMM’den bu karar geçmedikçe benim karar vermem mümkün değil. İsveç’in üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım,” dedi.

Erdoğan: “Rusya’yı dışlayan süreç sürdürülebilir değildir”

Rusya’nın Temmuz ayında geri çekildiği Karadeniz Tahıl anlaşmasında Türkiye’nin rolüne konuşmasında yer veren Erdoğan,
“Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sonlandırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tahıl meselesinde Rusya’yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür. Rusya-Katar-Türkiye 1 milyon tahılı ulaştıracağız,” dedi.

Erdoğan, gazetecilerin sorduğu soruya da Rusya’nın önerdiği Katar destekli tahıl işleme önerisi ile yanıt verdi.

“33 milyon ton Rusya, tahıl ithalatı yaptı. Yüzde 14’ü bize geldi, Yüzde 14’ü Afrika ülkelerine gitti. Sayın Putin’in ısrarı, Batı bize verdiği sözleri tutmadı diyor, biz ücretsiz olarak bu tahılı verelim, Türkiye olarak siz bunu una çevirin, Katar’ı da yanımıza alalım ve bu tahılı fakir Afrika ülkelerine gönderelim. Putin, şimdilik 1 milyon tonu kabullendi. Yeniden tahıl koridorunun işlevsel hale gelmesi konusunda umutsuz değilim,” dedi.

“Türkiye’nin AB sürecine ilişkin Michel ile görüştünüz mü?” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Michel’in tek başına karar verme yetkisi yok. Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler oyalamıştır, bugün de oyalamaya devam ediyor. Oyalasalar da oyalamasalar da bir Türkiye’yiz.” dedi.

Yoğun görüşme trafiği

Zirve sürecinde yoğun bir görüşme trafiği olan Erdoğan bir çok lider ile bir araya geldi.

Mısır-Türkiye ilişkileri yıllar süren gerilim ve diplomatik kopukluktan sonra normalleşme yönünde önemli adımlar atarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi görüştü.

Bu iki liderin 10 yıldan uzun süre sonra gerçekleştirdiği ilk yüz yüze heyetlerarası görüşme oldu.

Erdoğan Sisi’nin yanı sıra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Al Nahyan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir araya geldi.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

7 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

9 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

10 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago