Hayat

Gözünüzden kaçmasın: Kısa Kısa 10 Eylül

Fas Marakeş’teki 8 Eylül depreminde can kaybı yükseliyor

Fas’ın Marakeş kentinde 8 Eylül gece saatlerinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde can kaybı 2 bin kişiyi aştı, bin 800’den fazla kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklama, bin 400’den fazla yaralının durumunun ağır olduğunu açıkladı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, depremin merkez üssünün Marakeş’in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları’nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı.

Mersin’de ABD’li bilim insanı Mark Dickey’i kurtarma çalışmaları sürüyor

Mersin’in Anamur ilçesinde bulunan ve dünyanın en derin mağaraları arasında sayılan Morca Mağarasında rahatsızlanan ABD’li bilim insanı Mark Dickey’in bulunduğu yerden çıkarılması için 6 ülkeden 192 kişilik bir ekip çalışmalarını sürdürüyor.

Dickey 5 gün önce mide kanaması geçirip yardım talebinde bulunmuştu. Bilim insanı için Bulgaristan, Hırvatistan, İtalya, Macaristan ve Polonya’dan kurtarma ekiplerinin yanı sıra Türkiye’den AFAD, UMKE, jandarma ve acil sağlık görevlilerinden oluşan 192 kişilik bir ekip çalışıyor.

İSİG meclisinin raporu yayınlandı: Ağustos’ta 201 işçi iş cinayetlerinde öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (ISIG Meclisi) 10 Eylül’de yayınladığı iş cinayetleri raporuna göre 2023’ün ilk sekiz ayında 1255 işçi hayatını kaybetti.

“Yüzde 69’unu ulusal basından; yüzde 31’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla, 2023 yılının ilk sekiz ayında (Ocak’ta 116, Şubat’ta 195, Mart’ta 130, Nisan’da 123, Mayıs’ta 146, Haziran’da 161, Temmuz’da 183 ve Ağustos’ta 201 olmak üzere) en az 1255 işçi hayatını kaybetti…

2011 yılının Eylül ayından beri düzenli olarak aylık iş cinayetleri raporunu çıkarıyoruz. Bugüne kadar koronavirüs salgını ve Soma işçi katliamı dışında 200 işçi ölümünün aşıldığı ayların sayısı beşti. Ağustos 2023 ile birlikte altı oldu. Bu tablo “Türkiye Yüzyılı” olarak ifade edilen sürecin işçilere vaat ettiği gerçekliği göstermesi açısından okunmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında ölümler, yaralanmalar, sakat kalmalar ve meslek hastalıkları…”

YetkinReport

Recent Posts

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

57 dakika ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

18 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

23 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago