Hayat

Gözünüzden kaçmasın: Kısa Kısa 14 Eylül

 

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Otelinin yakılması sonucunda çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı hayatını kaybetmişti. (Foto: 

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Katliamı ile ilgili son dava, 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürüldü.

Firari sanıklar Murat Sonkur, Murat Karataş ve Eren Ceylan’ın yargılandığı dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madımak faillerinden Hayrettin Gül’ün kalan cezasını “hastalık gerekçesiyle” kaldırmıştı.

Gökçer Tahincioğlu’nun yazısı: 30 Soruda Sivas Katliamı

Kılıçdaroğlu hakkında dava

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’nun haberine göre Kılıçdaroğlu hakkında 1 yıl ile 2 yıl arasında hapis ve siyasi yasak isteniyor.

Kılıçdaroğlu’nun 2014 yılında yaptığı bir konuşma sebebiyle eski bakan Erdoğan Bayraktar CHP liderinden şikayetçi olmuş, Kılıçdaroğlu hakkında 2016’da iddianame hazırlanmıştı.

CHP lideri Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olduğu ve yeniden milletvekili seçilmediği için dokunulmazlığı kaldırıldı. Bu sebeple dosya işleme kondu. Davanın ilk duruşması 7 Mart 2024’te İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davaya konu olan konuşmada Kılıçdaroğlu şöyle diyor:

“17 ve 25 Aralık’ta Cumhuriyet tarihimizin en büyük yolsuzluğu oldu, gerçekleşti. Bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna tanık olduk. Sonunda bir soruşturma komisyonu kuruldu. TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek mahkemeye başvuruyor. Diyor ki, komisyonla ilgili olarak yayın yasağı getirin. TBMM’de kurulan komisyonla ilgili yayın yasağı getirin, diyor. Ve mahkemeden karar çıkarıyor. Ne zamandan beri TBMM hırsızların hamisi konumuna geldi Sayın Cemil Çiçek, bunu bir açıklar mısın? Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görevi bu mudur? Senin görevin başka bir şey. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin itibarını korumaktır. Yayın yasağı getirerek kimlere arka çıkıyorsun sen?”

Ermenistan ve Azerbaycan arasında gerginlik tırmanıyor

Milli Savunma Bakanlığı, Ermenistan ile Azerbaycan arasında tırmanan gerginlik ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik samimi çabaları desteklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz,” ifadelerine yer verildi.

2020’deki Dağlık Karabağ savaşından bu yana iki ülke arasındaki en gergin günler yaşanıyor. Gerilimin tetiklenmesinin ardında Azerbaycan’ın Laçin Koridorunu kapatmış olması ve Dağlık Karabağ’ın bazı bölgelerinde kontrolü elinde tutan Ermeni güçlerin cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapması bulunuyor. BBC Türkçe’nin haberi: Azerbaycan-Ermenistan arasında gerginlik neden yeniden tırmandı, Türkiye nasıl bir politika izliyor?

Reuters: Biden yönetimi beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşına yaptırım uygulayacak

ABD’de üst düzey bir Hazine yetkilisinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı hakkında, Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmak ve Ukrayna’ya karşı savaşında Moskova’yı desteklemek suçlamalarıyla yaptırım uygulama kararı aldı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

13 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

15 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago