Siyaset

Tutuklanan Ayhan Bora Kaplan neden Türkiye’nin gündeminde?

 

Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla Ankara’da tutuklanan Ayhan Bora Kaplan emniyetteki ifadeleriyle Türkiye’nin gündemine oturdu. Kaplan’ın ifadelerini önemli kılan nedir? Süleyman Soylu’ya operasyon mu?

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, 20 Haziran 2022’de Halk TV’deki Açıkça programında “Benim duyduğum, İstanbul’da 6 tane, Ankara’da ise 2 tane çete var. Bu çetelerden bazıları 15 Temmuz gecesi ortaya çıkmışlardı” iddiasını dillendirmişti.

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun Süleyman Soylu ile ilgili yazdıkları “SS” isimli kitapta Uzun’un sözleri şöyle yorumlanıyor:

“Eski istihbaratçı Sabri Uzun, 15 Temmuz gecesi TRT önünde Süleyman Soylu’ya destek verdiği konuşulan ve liderinin Ayhan Bora Kaplan olduğu suç örgütünü işaret ediyordu.”

Türkiye birkaç gündür Ankara Esenboğa havaalanında yakalanarak suç örgütü kurmak şüphesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ı konuşuyor.

Bu ismi herhangi bir suç çetesi liderinden ayıran şey ise AK Parti hükümetlerinde bakanlıklar yapmış olan ve şimdi milletvekili olan Süleyman Soylu ile alakası olduğu, emniyet ve yargı mensuplarına uzanan bir ağ içinde olduğu iddiaları.

Kaplan’ın tutuklanması ve ifade vermesinin ardından genişleyen soruşturmada eski Çankaya Emniyet Müdürü ve emekli bir komiser de gözaltına alındı, sorgularının ardından serbest bırakıldılar.

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre soruşturmada 13 Eylül itibariyle gözaltına alınanların sayısı 29 idi. Aranca, gözaltına alınan iki emniyet mensubunun Kaplan’ın ağı hakkında yapılan başvuruları ve şikayetleri önleme şüphesiyle sorguya alındığının öğrenildiğini yazmıştı.

Kaplan çetesinin 15 Temmuz ile büyüdüğü iddiası

Kaplan’ın Ankara Altındağ’da Çinçin mahallesinde kurulmuş bir uyuşturucu ağının başında olduğu iddia ediliyor.

Kaplan’ı “radar ekranına” düşüren olay ise 15 Temmuz darbe girişimi gecesine ait olduğu iddia edilen telefon kayıtları oldu.

TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın iddialarına göre Kaplan’ın telefon kayıtlarında zamanın Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu ile görüşme vardı. Sadık Soylu da Süleyman Soylu gibi o gece TRT’deydi.

Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı’na getirilmesinin ardından Kaplan’ın Ankara’daki ağının genişlediği, yargı ve emniyet mensuplarına ulaştığı da iddialar arasındaydı.

Soylu döneminde rütbesi sökülen ancak rütbesi geri verilen eski istihbaratçı Uzun’un işaret ettiği çetelerden biri de Kaplan’ın çetesiydi.

Tolga Şardan T24’te yayınladığı haberinde Kaplan’ın tutuklanmadan bir hafta önce oğlunun sünnet töreninde görüntülendiğini yazmıştı. Bu görüntülerde bir başka çete lideri olduğu iddia edilen Necati Arabacı, Aladdin Çakıcı’nın yeğeni Barış Çakıcı da tespit edilmişti. Kaplan’ın ayrıca AK Parti ve İYİ Parti’li siyasilerle çekilmiş fotoğrafları olduğu da haberlere yansıdı.

Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı

Ali Yerlikaya’nın Mayıs seçimlerinin ardından İçişleri Bakanlığı’na getirilmesi ile emniyette özellikle Süleyman Soylu ile yakın olduğu iddia edilen isimlere karşı bir operasyon başlatıldığı iddia ediliyor.

Kaplan’ın tutuklanması da bu operasyonun bir parçası olarak yorumlanıyor.

Süleyman Soylu, Kaplan’ın tutuklanmasının ardından bu ilişkili olduğu iddialarını keskin bir dille yalanlayarak bu haberlerin kendisine yönelik karalama kampanyası olduğunu söyledi ve suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Ancak Kaplan’ın emniyette verdiği ifadeye ulaşan DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre Kaplan da “Soylu’ya yönelik operasyon” iddiasını ifadesinde dile getiriyordu.

Ama önce Kaplan’ın ifadesinde öne çıkan detayları paylaşalım:

Kaplan için işkence şikayeti, rüşvet iddiası

Kaplan’la ilgili işkence, darp, tehdit ve silahlı saldırı şikayetleri ve bu eylemleri ile ilgili dosyaların emniyet yetkilileri tarafından kapatıldığına yönelik iddialar var.

Örneğin dosyada, 20 Temmuz 2016’da kendisine işkence edildiğini iddia eden Erkan Doğan’ın şikayeti ve şikayetinin emniyette işleme alınmadığı iddiası yer alıyor.

Kaplan ifadesi sırasında işkence iddiasını ve bu şikayetlerin üzerinin kapatıldığı iddialarını yalanladı, ancak, Asayiş Şube’ye bağlı polisler, yüksek yargı üyeleri ile ilgili rüşvet suçlamalarında bulundu.

İfadesine göre emniyet teşkilatında üst düzey pozisyonlarda bulunmuş olan isimler, Ankara’da işletmecilik yaptığı sırada Kaplan’a gelerek ondan rüşvet istediler, Kaplan’ın rüşvet vermesi halinde işletmesine kontrole gelmeyeceklerini taahhüt ettiler ya da onu tehdit ettiler. İfadenin ayrıntılarına Uludağ’ın haberinden ulaşabilirsiniz.

İddiaları arasında uzun yıllar Ankara Emniyeti’nde yöneticilik yapmış olan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adil Öksüz’ün serbest bırakılmasında ihmali olduğu iddiasıyla yargılanıp beraat eden Alp Arslan da var. Arslan’ın Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde Ankara Emniyet Müdür Yardımcılığı ve birinci sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne kadar yükseldiği biliniyor. Arslan, Ali Yerlikaya’nın atanmasının ardından ise polis başmüfettiş olarak merkeze çekildi.

Yargı mensubu Halk TV’ye konuştu: Operasyon

Kaplan ifadesinde ayrıca Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’a “Ankara Çayırbaşı’nda villa ve ev aldığını” da iddia etti.

Halk TV’den Seyhan Avşar’a konuşan Kocaman, bu iddiaları yalanladı, ancak Kaplan ile ilgili bilgisi ile ilgili ilginç bir cevap verdi:

“Ben Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’yken Ayhan Bora Kaplan ile ilgili iki savcı soruşturma yürütüyordu. Bir gün bana bilgi verdiler. ‘Bir takım iddialar var. Ama duyumdan ibaret, somut bir şey yok’ dediler. Takipsizlik vermek için mütalaa verdiler. Ben ise bir kez daha ‘Emniyet’e yazı yazı, kaplan ile ilgili bilgi belge var mı sorun’ dedim. Herhangi bir kayıt varsa Emniyet bildirsin öyle karar verelim’ istedim. Ancak Emniyet cevap vermedi”

Kaplan’ın yanında avukatı olmadan “mülakat” verdiğini, bu mülakat sırasında etki altında kalmış olabileceğini ifade eden Kocaman, “emniyette halen kripto FETÖ’cülerin olduğunu, bilgi sızdırarak süreci yıpratmaya çalıştıklarını düşünüyorum” dedi.

Kocaman, “ama burada Süleyman Soylu ile ilgili bir operasyon olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kocaman’ın bu sözü ile Kaplan’ın ifadesi de burada örtüştü, çünkü Kaplan da ifadesinde tutuklanmasının ardında Süleyman Soylu’ya yönelik bir operasyon olduğunu iddia etmişti.

Soruşturmanın ileri aşamaları bu sebeple önem kazanıyor. Türkiye’nin radarında Kaplan bir süre daha olacak gibi görünüyor.

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

26 dakika ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

18 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

22 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago