Hayat

Gözünüzden kaçmasın: Kısa Kısa 15 Eylül

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 9 kişide COVID-19 Eris varyantı görüldüğünü açıkladı. Koca, “endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” dedi. (Foto: AA) 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19 Eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Koca, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” dedi.

Koca, “Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı referans labaratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlerle ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız,” dedi.

Merkez Bankası anketinde enflasyon beklentileri yükseldi

Merkez Bankası “Piyassa Katılımcıları Anketi” sonuçlarını açıkladı. Ağustos’ta yüzde 42’den yüzde 59’a çıkarılan 2023 yılı sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahmini Eylül ayı anketinde yüzde 67,22 olarak yükseltildi.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak açıklanmıştı.

Ankete katılan 40 katılımcının faiz beklentileri de yükseldi. Merkez Bankası’nın Ağustos ayında sert faiz artışının ardından Eylül anketinde politika faiz tahmini de yüzde 19’dan yizde 30’a ulaştı.

Dolar beklentisi ise 37,26 oldu.

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından yapılan araştırmaya göre sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 400 lirayı geçti. BİSAM raporuna göre yoksulluk sınırı 40 bin lirayı aştı. Açlık sınırı ise 12 bin 34 lira oldu.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde 300 işçi zehirlendi

Mersin’in Gülnar ilçesinde inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) işçiler öğle yemeğinde verilen çorba nedeniyle zehirlendi.

Bianet’e konuşan bir işçi “Taner Yemek” isimli bir şirketin yiyeceklerini temin ettiğini, verilen yemeklerin yenecek durumda olmadığını belirtti.

Bilgi veren Mersin Tabib Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, yaklaşık 300 işçi olduğunu, aralarında ağır durumu olanın bulunmadığını, çoğunun taburcu edildiğini söyledi.

THY uçağının iniş takımında ceset bulundu

Türk Hava Yolları’nın Amsterdam-İstanbul seferini tamamlayan uçağının Teknik bakımı sırasında iniş takımında bir ceset bulundu.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, TC-JOA tescilli Airbus A330 tipi uçağın dün saat 23.30’da Amsterdam’dan İstanbul’a geldi. İstanbul Havalimanı’na iniş yapan uçak daha sonra teknik bakıma alındı. Bu sırada yapılan incelemede uçağın iniş takımında kaçak bir yolcunun cesedi bulundu.

Uçağın iniş takımlarının olduğu bölmede cesedi bulunan kaçak yolcunun Amsterdam uçuşunda mı yoksa daha önceki uçuşlarda mı oraya saklandığı bilinmiyor. Ayrıca kimliği henüz belirlenemeyen yolcunun ilk belirlemelere göre Afrika kökenli olduğu ve 10 Eylül’deki Banjul (Gambiya) uçuşunda uçağa binmiş olabileceği değerlendiriliyor. Ekipler tarafından cesedi bulunan yolcunun ayrıca Banjul Havalimanı’nda çalışan bir personel olabileceği de iddia ediliyor.

ABD’de yaklaşık 13 bin otomotiv işçisi greve gitti

ABD’nin üç büyük otomotiv şirketi General Motors, Stellantis ve Ford fabrikalarında 12 binden fazla işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alamayınca greve gitti.

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

13 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

15 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

15 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

2 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

2 gün ago