Ekonomi

İşçilerin zehirlendiği Akkuyu sermayeyi dört katına çıkarıyor

Geçtiğimiz hafta inşaat sahasında çıkan yemekler yüzünden 900’den fazla işçinin zehirlendiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şirketi Akkuyu AŞ, bu hafta yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısı ile sermaye tavanını dört katına yükseltmeyi planlıyor. (Foto: AA)

Geçtiğimiz hafta inşaat sahasında çıkan yemekler yüzünden 900’den fazla işçinin zehirlendiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) şirketi Akkuyu AŞ, bu hafta yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısı ile sermaye tavanını dört katına yükseltmeyi planlıyor.

T24 yazarı Çiğdem Toker, Akkuyu Anonim Şirketi’nin 25 Eylül’de olağanüstü genel kurula gideceğini, şirketin ana sözleşmesinin altı maddesinde değişiklikler yapılacağını aktardı.

Toker’in haberine göre Rusya’nın sahip olduğu şirket, “Sermaye”, “Hisselerin Devri,” “Yönetim Kurulu Toplantıları,” “Yönetim Kurulu’nun Görev ve Yetkileri” başlıklı maddelerde değişikliğe gidiyor.

Yapılacak değişiklikle birlikte kayıtlı sermaye tavanı 9 milyar TL olan şirkette “bu tutar yani kayıtlı sermaye tavanını 35 milyar 900 milyon 688 bin TL’ye kadar (yaklaşık 36 milyar TL) yükseltme yetkisi alınıyor. Yetki 14 Haziran 2028 tarihine kadar geçerli olacak. Kayıtlı sermaye tavanının yaklaşık 4 kat artması, Akkuyu NGS finansmanı için yeni kaynakların getirileceği anlamına geliyor.”

Toker’e göre “Yapılacak değişiklikler arasında dikkat çeken bir diğeri “hisse devri” başlıklı değişiklikte onaya tabi olan işlem tutarının 8,5 milyon TL’yken bu tutarın 100 milyon ruble olarak değiştirilmesi. 100 milyon ruble bugünkü kurlarla 28,1 milyon TL ediyor. Yaklaşık 1 milyon dolara karşılık geliyor. Bu değişimin Türkiye’deki enflasyon ile bağlantılı olma ihtimali yüksek.”

Akuyu inşaatında işçiler zehirlenmişti

Akkuyu NGS inşaatında 13 14 Eylül tarihlerinde en az 900 işçi, çıkan yemekler sebebiyle zehirlendi.

Büyük alt yapı projelerinde yerleşen taşeron ve alt taşeron sistemine dikkat çeken Toker, “Büyük müteahhitlik çirketleri açısından işçilerin nasıl beslendiği, çalışma koşullarının insani olup olmadığı pek birinci plandaymış gibi yansımıyor doğrusu”, diyor:

“Sermayesini dörde katlamaya hazırlayan ve Türkiye’de ilk nükleer santrali inşa eden bu ölçekteki bir şirketin, inşaat sahasında çalışan işçilerin sağlık ve beslenmesini gözetmesi gerekiyor”

Yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: T24

YetkinReport

Recent Posts

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

1 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

6 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

10 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

1 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

1 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

1 gün ago