Ekonomi

Merkez Bankası politika faizini yüzde 30’a yükseltti: “Enflasyon artışı sürecek”

Para Politikası Kurulu, 21 Eylül toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Kurul, enflasyonunun yükselme eğiliminde olduğunu, Merkez Bankası’nın Temmuz ayında yüzde 58 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon oranının üst sınırında enflasyon beklediklerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan yönetiminde 21 Eylül’de toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) yüzde 25 olan politika faizini yüzde 30’a çıkarma kararı aldı.

Kurul, açıklamasında “dezenflasyonun kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına” karar verdiğini belirtti.

Açıklamada, enflasyonun Temmuz ve Ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği, “petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın” “enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğu” ifade edildi.

Kurul açıklamasına şu ifadelere yer verdi:

“Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”

“Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”

“Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.”

Merkez Bankası Başkanı Erkan, Temmuz ayında Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında 2023 yıl-sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak, 2024 yıl-sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33 olarak açıklamıştı. Ancak Ağustos ayı enflasyon rakamları yıl sonu beklentisini aşarak yüzde 58,9 olarak açıklandı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Eylül ayı anketinde ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 67’ye yükseltildi.

Para Politikası Kurulu, bir önceki toplantısında sürpriz bir kararla politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştı.

Ekonomi yazarı Fatih Özatay, YetkinReport’taki değerlendirmesinde, yüzde 25’lik politika faizinin olumu olduğunu ancak enflasyon beklentileri düşünüldüğünde politikaların devamının gerektiğini belirtmişti: 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

1 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

3 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

4 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

21 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago