Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Merkez Bankası politika faizini yüzde 30’a yükseltti: “Enflasyon artışı sürecek”

Yazar: YetkinReport / 21 Eylül 2023, Perşembe / Oda: Ekonomi

Para Politikası Kurulu, 21 Eylül toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Kurul, enflasyonunun yükselme eğiliminde olduğunu, Merkez Bankası’nın Temmuz ayında yüzde 58 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon oranının üst sınırında enflasyon beklediklerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan yönetiminde 21 Eylül’de toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) yüzde 25 olan politika faizini yüzde 30’a çıkarma kararı aldı.

Kurul, açıklamasında “dezenflasyonun kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına” karar verdiğini belirtti.

Açıklamada, enflasyonun Temmuz ve Ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleştiği, “petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın” “enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğu” ifade edildi.

Kurul açıklamasına şu ifadelere yer verdi:

“Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.”

“Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”

“Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.”

Merkez Bankası Başkanı Erkan, Temmuz ayında Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında 2023 yıl-sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak, 2024 yıl-sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33 olarak açıklamıştı. Ancak Ağustos ayı enflasyon rakamları yıl sonu beklentisini aşarak yüzde 58,9 olarak açıklandı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Eylül ayı anketinde ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 67’ye yükseltildi.

Para Politikası Kurulu, bir önceki toplantısında sürpriz bir kararla politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarmıştı.

Ekonomi yazarı Fatih Özatay, YetkinReport’taki değerlendirmesinde, yüzde 25’lik politika faizinin olumu olduğunu ancak enflasyon beklentileri düşünüldüğünde politikaların devamının gerektiğini belirtmişti: 

Faizde yüzde 25 kararı olumlu, devamı için gözler Eylül’de

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: enflasyon, faiz, gaye erkan, Mehmet Şimşek, Merkez Bankası, para politikası, Para Politikası Kurulu, politika faizi, rasyonelleşme, sadeleşme

OKUMAYA DEVAM EDİN

Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur: Demirel haklı çıkacak mı?
IMF’nin sebebi ziyareti: stand-by olmasa da siyaseten anlam taşıyor
Erdoğan krizi şimdi de İslamcı söylemle mi aşma çabasında?
  • İsrail, Suriye’yi vurmadan önce Türk heyeti oradaydı; gerilim yüksek19 Ağustos 2026
  • Dalgalandım da duruldum: Türkiye, Yunanistan’ı Deniz Parkı’yla yanıtladı19 Ağustos 2026
  • Filiz Ali: Müzik ve müzik eğitimine adanmış bir ömür18 Ağustos 2026
  • Erdoğan’dan Trump’a “İsrail’i durdurun” ve “savaştan kaçmayız” mesajları18 Ağustos 2026
  • Özel’i alacaklar mı? Demirtaş’ı salacaklar mı? Neye hizmet edecek?17 Ağustos 2026
  • Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!15 Ağustos 2026
  • Yeni bir kapı açıldı: Türkiye şimdi nereye gidiyor?14 Ağustos 2026
  • Asteriks’in, Red Kit’in, Pıtırcık’ın Babası René Goscinny 100 Yaşında14 Ağustos 2026
  • “Kuriş suç örgütü” soruşturması ve Süleymancıların derin geçmişi13 Ağustos 2026
  • Geri Dönüşüm Atığı İthalatının Çevresel Etkilerinden Korunmak Mümkün mü?13 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP