Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

1 Ekim PKK saldırısı ardından 3 Ekim “uyuyan hücreler” operasyonu

Yazar: YetkinReport / 03 Ekim 2023, Salı / Oda: Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya PKK’nın uyuyan hücreleri ile istihbarat yapısını hedef alan kapsamlı bir operasyon başlatıldığını açıkladı. Güvenlik kaynakları operasyonun, güvernlik kamerasında saldırı anı görülen terör eyleminden sonra aylar süren hazırlığın sonucu olduğunu söylüyorlar.

1 Ekim’de Meclis açılışında İçişleri Bakanlığına düzenlenen terör saldırısını üstlenen PKK’ya karşı 3 Ekim sabaha karşı yurt çapında kapsamlı operasyon başlatıldığı bildiriliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya toplam 18 ilde eşzamanlı olarak devam eden 466 operasyona toplam 13 bin 440 polis, jandarma ve korucunun katıldığını açıkladı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre sabah 05.00’ten beri devam eden kapsamlı operasyon PKK’nın şehir yapılanmalarındaki istihbarat toplama ağı ve “uyuyan hücreleri” ile terör saldırılarında kullanmak üzere devşirdiği Suriyeli göçmenleri hedef alıyor. Güvenlik kaynaklarına göre Şanlıurfa merkezli başlatılan operasyon Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülüyor.

Yerlikaya “Kahramanlar” kod adı verilen operasyonda saba 08.30 itibarıyla Şanlıurfa, Mersin, Van, Mardin ve Aydın’da 12 PKK şüphelisinin, Mardin, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Şırnak, İstanbul, Bursa, Batman, Denizli, Adana, Kayseri, Antalya, Konya, Isparta ve Kocaeli illerindeki operasyonlarda ise 55 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

Güvenlik kaynakları 3 Ekim operasyonuna 1 Ekim saldırısı üzerine karar verilmediğini Türkiye, Suriye ve Irak’taki PKK yapılarına karşı “aylar süren” hazırlığın sonucu Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde başlatıldığını söylüyor.

Uyuyan hücreler ve istihbarat

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklarının YetkinReport’a verdiği bilgiye göre operasyon PKK’nın gerektiğinde “uyandırılıp” harekete geçirilmek üzere eylemlere karışmadan “uyuyan” militanları hedef alıyor. Aynı kaynaklar, İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın sözünü ettiği ve SEL (Saziya Ewlekariya Leşkeri/Askeri İstihbarat Kurumu) olarak adlandırdıkları PKK’nın istihbarat yapılanmasına darbe vurulmasının amaçlandığın öne sürüyorlar. Operasyonun bir amacının da PKK’nın 13 Kasım 2022 İstanbul’da 6 kişinin öldürülüp 81 kişinin yaralandığı İstiklâl Caddesi bombalı eyleminde olduğu gibi örgüt üyesi olmayıp “bir defalık” eylemlerde “kullan at” mantığıyla Suriyelileri de hedef aldığı da bildiriliyor.

Kaynaklar bu operasyonun PKK’nın 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde Güneydoğu’nun yanı sıra Batı illerindeki büyükşehirlerde kalkışabileceği terör eylemlerini önlemeye yönelik amacı olduğunu da söylüyor.

Asker ve MİT’ten Yerlikaya’ya destek

Ankara’da 1 Ekim eyleminin Yerlikaya’nın çete ve uyuşturucu operasyonlarını hızlandırması üzerine, fazla planlama yapılmadan uyuyan bir hücrenin uyandırılması yoluyla yapılmış olabileceği üzerinde duruluyor.

PKK’nın üstlendiği 1 Ekim İçişleri Bakanlığı saldırısı ardından devletin siyasi, idari ve güvenlik kurumlarının terörle mücadeleyle birlikte suç örgütleri ve uyuşturucu kaçakçılarıyla ortak mücadele öngören İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kamuoyuna açık destek verdikleri görülüyor.

Saldırı ardından Yerlikaya’ya ilk geçmiş olsun ziyaretlerinden birini MİT Başkanı İbrahim Kalın yapmıştı. Aynı gün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanları Yerlikaya’yı topluca ziyaret etmişlerdi. 1 Ekim gecesi Hava Kuvvetlerine bağlı uçakların Irak’ın kuzeyindeki 20 PKK hedefini bombaladığı açıklanmıştı.

Operasyonla ilgili ayrıntılar geldikçe paylaşılacak.

 

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: 1 Ekim saldırısı, Ali Yerlikaya, Emniyet, mit, PKK, PKK istihbaratı, sel, Suriyeli, TBMM, uyuyan hücre, Yaşar Güler

OKUMAYA DEVAM EDİN

Santa Maria Kilisesine saldırı IŞİD’in Türkiye yapılanmasıyla ilgili soruları körükledi
Bugün kadına şiddet, yarın nafaka, miras hakkı hedefte
İstanbul’da on binlerce kişinin katılımıyla “Büyük Filistin Yürüyüşü”
  • Savaş, Orta Doğu haritası ve Avrupa’nın sınırları22 Haziran 2025
  • ABD İran’ı vurdu. Trump dünyaya meydan okudu: ne yapabileceğimiz görüldü22 Haziran 2025
  • Kömürün, piyasanın, savaşın baskısı altında zeytin ağacını savunmak21 Haziran 2025
  • Leyla Alaton AK Parti Grubunu neden izledi, Erdoğan’la ne konuştu?21 Haziran 2025
  • Savcılığın özel algoritması devrede: İmamoğlu’nun avukatı örneği20 Haziran 2025
  • İran’da rejim değişir mi? Değişirse ne olur? Türkiye ne yapmalı?20 Haziran 2025
  • Cinsiyet eşitliğinde geri sayım: Türkiye’nin 2025 kırmızı alarmı20 Haziran 2025
  • İmamoğlu’nu suçlayan MASAK raporu DEM Partinin ziyaret günü ortaya çıktı19 Haziran 2025
  • İsrail–İran savaşının gölgesinde Türkiye’nin gerçeklik sınavı19 Haziran 2025
  • Savunma Bakanlığı İran’dan göç akınına karşı teyakkuza geçti18 Haziran 2025
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP