Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı: “Yurt dışından milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri geliyor”

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ekonomide istikrar ve güven ortamı oluştuğunu, yurt dışı yatırım teklifleri geldiğini söyledi. (Foto: AA)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 4 Ekim’de TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtladı, “ekonomideki güven ortamıyla birlikte, yurt dışından milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri” geldiğini söyledi.

4 Ekim’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Hafize Erkan, sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

T24’ün haberine göre Erkan, “istikrar ve ekonomideki güven ortamıyla birlikte şu an hali hazırda yurt dışından bize gelen milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri var; fonlardan, varlık yönetimlerinden gelen,” dedi.

MB Başkanı, “Dünya Bankası, ülkemizin başarı öyküsünün bir parçası olmak için çok makul rakamlarda yatırımda bulunuyor. Biz istedikçe verilen bir yatırım. Bunun yanında, rezervlerimize doğrudan giriş yapabilecek milyarlarca dolarlık teklif mektubu benim masamda. Biz kendi istediğimiz oranlarda, kendi istediğimiz koşullarla kabul etmek istediğimiz için beni sürekli arıyorlar” dedi.

“Kura müdahale yok”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2021’den beri hızla yükselen enflasyon ve kur krizinin kontrol altına alınması kapsamında bir süredir arka kapı politikası yürütmekle eleştiriliyordu.

Kur ile ilgili bir müdahale olup olmadığı ile ilgili vekillerden gelen soruya cevap veren Erkan, “kuru tutma gibi bir niyetimiz olsaydı göreve geldiğimizden sonra gördüğümüz kur artışları yaşanmazdı,” dedi.

Erkan, “Merkez Bankası, kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amaçlı döviz alımı ya da satım alımı işlemlerini kesinlikle yapmamaktadır. Bizim kur hedefimiz yok. Dünyadaki bütün küresel merkez bankalarının yaptığı gibi spekülatif atak söz konusu olduğu zaman, aşırı oynaklığı engellemek adına yapılır ve bu da geldiğimizden beri minimal seviyededir” ifadesini kullandı.

Bütçe komisyonunda KKM’nin bankaya yükü ile ilgili rakam vermeyen Erkan, vekillerin soruları üzerine, hazine protokolünü kullanmadıklarını, KKM dönüşlerinde likiditeyi TCMB’nin sağlaması gerektiğini söyledi. Ekan, likiditeyi de şeffaf olmak adına bankalara doğrudan satışla gerçekleştirdiklerini belirtti.

TCMB rezervleriyle ilgili likidite stres testlerini yaptıklarını belirten Erkan, “Rezerv rakamları, analitik bilançodan ve diğer yayınlarımızdan gayet net şekilde gözüküyor. Şu an bizim rezervlerimizdeki artış, hem brüt hem net rezervde, hem de likidite stres testleri yapıldığında kullanılabilir rezerv göstergelerinin hepsinde büyük bir artış göstermektedir. Bu da sevindirici bir haberdir. Swap hariç net rezervlerde de iyileşmeyi görüyoruz. Yaptığımız likidite stres testlerinde herhangi bir likidite sorunumuz yoktur. KKM geçiş stratejisinde de bu stres testlerini eş zamanlı yaparak stratejimizi ona göre kalibre ediyoruz.” dedi.

Erkan, reeskont kredilerine ilişkin soru üzerine, ihracatçılar ve iş dünyasıyla birlikte çalıştıklarını, reeskontlarda ihracatçıya yardımcı olacak şekilde maliyetleri göz önüne alacak düzenlemeleri kısa sürede paylaşacaklarını söyledi.

 

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

9 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

10 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

12 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago