Siyaset

TSK’dan Suriye’ye hava harekatı: 30 hedef vuruldu

MİT, Suriye’ye düzenlediği operasyonun ardından Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye’nin kuzeyinde 30 hedefi imha ettiğini açıkladı. Güvenlik kaynakları, MİT’in operasyonu ile ilgili görüntüler paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 5 Ekim saat 23:00 itibariyle Suriye’nin kuzeyindeki 30 hedefe hava harekatı düzenlendiğini açıkladı.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “PKK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Suriye Kuzeyi’nden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla; Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Suriye Kuzeyi’ndeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 5 Ekim 2023 saat 23:00’da hava harekatları icra edilmiş, icra edilen hava harekatlarıyla Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edilmiştir,” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, harekatlarda “azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale” getirildiğini belirtti.

MİT’ten operasyon

TSK’nın operasyonunun öncesinde Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından 5 Ekim sabah saatlerinde Suriye’nin kuzeyindeki PKK ve YPG’ye ait silah ve mühimmat depolarının vurulduğu aktarılmıştı.

Verilen bilgilere göre MİT’in düzenlediği operasyonda PKK/YPG’ye ait silah ve mühimmat depoları ile saldırı ve sabotaj birimlerinin yer aldığı binalar vuruldu. Ajanslar, aynı zamanda enerji santralinin de vurulduğunu aktardı.

Gün içinde, Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

ABD Türk hava aracını düşürdü

MİT operasyonun ardından ABD’li yetkililer ABD’nin Suriye’deki birliklerinin yakınında faaliyet gösteren silahlı bir Türk İHA’sının düşürüldüğünü duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder, Bakanlık’ta yaptığı basın toplantısında, Suriye’nin Haseke kentinde yerel saatle 11:40’ta ABD F16 uçaklarının meşru müdafaa amacıyla Türk İHA’larını düşürdüğünü açıkladı.

Suriye’nin Haseke kenti civarında yerel saatle 7:30’da İHA’ların hava saldırısı düzenlediğini gözlemlediklerini belirten Ryder, bu saldırılardan bazılarının Haseke yakınlarında ABD’nin kısıtlı operasyon bölgesi (Restricted Operation Zone) içinde kaldığını ve ABD güçlerinin bulunduğu yerden yaklaşık bir km uzakta olduğunu söyledi.

Ryder, “Yerel saatle yaklaşık 11:30’da bir Türk İHA’sı ABD güçlerinin bulunduğu yere doğru yeniden kısıtlı operasyon bölgesine girdi. ABD’li komutanlar, ABD kuvvetlerine bir km’den daha az mesafede olan İHA’ların potansiyel bir tehdit oluşturduğunu değerlendirmiş ve düşürmüştür,” dedi.

Olayı “üzücü bir olay” olarak tanımlayan Pentagon sözcüsü, “Türkiye’nin ABD kuvvetlerini kasıtlı olarak hedef aldığına dair herhangi bir gösterge bulunmadığını” ve ABD kuvvetlerinin yaralanmadığını sözlerine ekledi.

“PKK’ya karşı mücadelesinde NATO müttefikimiz Türkiye’nin ve Türk halkının yanındayız. PKK, Amerika Birleşik Devletleri tarafından yabancı bir terör örgütü olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla Türkiye’ye ve Türk halkına yönelik her türlü terör eylemini kınıyoruz,” diyen Ryder, “Türkiye ABD için önemli ve değerli bir NATO müttefiki ve ortağı olmaya devam ediyor,” dedi.

Milli Savunma Bakanı ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Ryder, olayın ardından ABD Milli Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in telefonla görüştüğünü belirtti. Ayrıca, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown Jr. ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 

“Bugünkü olayın ardından Bakan Austin ayrıca Suriye’nin kuzeyinde gerilimin düşürülmesi ve çatışmasızlık protokollerine sıkı sıkıya bağlı kalınması ve askerden askere kurulan kanallar aracılığıyla iletişimin sürdürülmesinin önemini vurguladı.

Her iki bakan da IŞİD’in yenilgiye uğratılması yönündeki ortak kararlılığımızı yineledi.

Bakan, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını kabul etmiş ve ABD güçleri ya da Küresel Koalisyon’un Suriye’nin kuzeydoğusunda sadece IŞİD’i yenilgiye uğratma kampanyasını desteklemek amacıyla yürüttüğü IŞİD’i Yenme Misyonu’na yönelik herhangi bir riski önlemek üzere ABD ve Türkiye arasında yakın koordinasyonun sürdürülmesi konusundaki kararlılığını teyit etmiştir,” ifadeleri yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da görüşmede Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı, Bakan Güler tarafından ” Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu” ifade edildi.

Bakanlık açıklamasında “Her iki Bakan, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı,” ifadelerine yer verdi.

Fidan ve Güler: “Suriye’deki tesisler meşru hedeftir”

MİT ve TSK operasyonları, Dışişleri Bakanı Fidan’ın 1 Ekim’de İçişleri Bakanlığı’na yapılan bombalı saldırının Suriye’de planlandığının ve teröristlerin de Türkiye’ye Suriye’den geldiğinin tespit edildiğini açıklamasının ardından geldi.

Fidan, 4 Ekim’deki açıklamasında, “istihbarat ve güvenlik güçlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde iki teröristin Suriye’den geldikleri, burada (Suriye’de) eğitim gördükleri açıklığa kavuşmuştur,” demiş, “Özellikle Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekün meşru hedefidir. Üçüncü tarafların PKK/YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum,” uyarısında bulunmuştu.

Aynı gün Ankara’da Milli Savunma Bakanlığı’nda üst düzey güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak bulundu.

Bakan Güler, toplantının ardından yaptığı açıklamada Fidan’ın uyarısını yineledi ve “Suriye ve Irak’ta PKK/KCK, PYD/YPG’nin tüm tesis ve faaliyetlerinin, bundan sonra da meşru hedefimiz olacağını herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

12 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

13 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago