Categories: Siyaset

Siyaset-mafya iddialarında Ateş’ten Kaplan’a yeni gelişmeler

Sinan Ateş cinayetinde eski MHP milletvekili Olcay Kılavuz da “şüphaliler” arasında girerken, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması çerçevesinde 9 polis polisin açığa alındığı bildiriliyor. Aynı dosyada Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman hakkında da soruşturma açıldı.

Ankara’da siyaset-mafya ilişkilerini de kapsayan soruşturmalarda yeni gelişmeler var. Gelişmeler hem Ülkü Ocakları önceki Başkanı Sinan Ateş cinayeti soruşturması hem de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önceki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun adının karıştırılmasına tepki gösterdiği Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasının yargı ve polisteki bağlantılarını ilgilendiriyor.

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre, 30 Aralık 2022’de Ankara’da öldürülen Ateş cinayetine ilişkin soruşturmada eski MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, soruşturmanın “şüphelileri” arasına girdi. Dosya’da “başsavcıvekili” krizi yaşandığı öne sürülüyor. T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre Ankara Başsavcılığı, Sinan Ateş cinayetinde ismi geçen eski vekil Kılavuz’u cinayete yardım suçlamasıyla “şüpheli” olarak soruşturmaya dahil etti. Soruşturma sırasında milletvekili olan Kılavuz’un dosyası milletvekili dokunulmazlığı sebebiyle Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosuna gönderildi.

MHP’den Mersin 4. sıradan aday gösterilen Kılavuz’un yeniden seçilmemesinin ardından eski vekilin dosyasının ana dosyaya eklenmesi bekleniyor.

Soruşturmada Ateş’i öldüren tetikçi Eray Özyağcı’nın, Eski Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş tarafından Ankara dışına çıkarıldığı belirlenmiş, Demirbaş, eski vekil Kılavuz’un kullandığı bir evde gözaltına alınmıştı. Kılavuz’un soruşturması ve salıverilmesi tartışma yaratmıştı.

Ateş soruşturmasında başsavcıvekili krizi

Aranca’nın haberine göre dosyada bir de “başsavcıvekili” krizi yaşanıyor. İddiaya göre Ateş soruşturmasını devralan ve MHP’ye yakınlığı ile bilinen Başsavcıvekili Ahmet Altun “dosyadaki delil durumunu gördükten sonra soruşturmadan çekilmek istedi. Ancak Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, çekilme isteğini kabul etmeyince Altun’un apar topar izne ayrıldığı iddia edildi.”

Altun’un dosyada yaşanabilecek yeni gelişmeler nedeniyle tedirgin olduğu, dosyada imzasının bulunmasını istemediği öne sürülüyor. Altun’un soruşturma dosyasına gelen çok önemli bir evrakın dosyaya girmemesi için özel bir çaba sarf ettiği ancak buna engel olamayınca çekilme kararı aldığı da iddia ediliyor.

Ayhan Bora Kaplan dosyası

Ankara Başsavcısı Ahmet Akça’nın ismi organize suç lideri olma iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan dosyasında da dikkat çekiyor.

T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre Kaplan’ın tutuklanmasının ardından verdiği ifadede rüşvet ile suçladığı Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’dan görevi devralan mevcut Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça döneminde,  üç yıl boyunca Kaplan hakkında hiç adli soruşturma açılmamadı.

Şardan, Kocaman’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı 19 Ocak 2017 – 24 Aralık 2020 döneminde Kaplan hakkında sekiz ayrı adli soruşturma başlatıldığını, farklı savcılarca yürütülen adli soruşturmalardan sadece birisinde, Kocaman’ın görev e başlamasından iki ay sonra, Mart 2017’de açıldığını yazdı. Kocaman’ın, başsavcılık görevini şimdiki Başsavcı Ahmet Akça’ya bıraktığı güne kadar geçen sürede açılan yedi ayrı dosyada ise “takipsizlik” kararı verilmiş.

Yine T24’teki habere göre Kaplan suç örgütüyle ilişkili oldukları şüphesiyle Ankara Emniyet Müdürlüğünde “Soylu döneminde kritik görevlerde bulunmuş müdürlerin de” aralarında bulunduğu 9 polis, idari soruşturma kapsamında açığa alındı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya görevi Soylu’dan devralması sonrasında ağırlık verdiği çeteler ve uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadele operasyonlarında organize suç örgütlerinin devlet yapısı içindeki uzantılarına dair bulgular da ortaya çıkıyor.

 

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

2 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

4 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

4 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago