Siyaset

Erdoğan: “İsrail örgüt gibi davranırsa öyle muamele görecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’i sert sözlerle eleştirdi ve “Sivil yerleşimleri bombalamak devlet değil örgüt refleksi olabilir. İsrail örgüt gibi davranırsa öyle muamele görmeye başlayacaktır,” dedi. (Foto: AA) 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalarda sivillerin hedef alınmasına “açıkça karşı çıktığını” belirterek İsrail’i sert sözlerle eleştirdi.

11 Ekim’de AK Parti grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Bizim hem kendi terörle mücadelemizde hem de bölgemizdeki savaş ve çatışmalardaki tavrımız gayet açıktır. Sivil yerleştimleri hedef alan hiçbir saldırıyı doğru bulmuyoruz,” dedi.

Erdoğan, “Savaşın da bir ahlakı olduğuna inanıyoruz. Maalesef İsrail ve Gazze’deki çatışmalarda bu ilke çok ağır bir şekilde ihlal edilmektedir. İsrail topraklarındaki sivillerin öldürülmesine açıkça karşı çıkıyoruz. Aynı şekilde Gazze’deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden katledilmelerini de asla kabul etmiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Hamas’ın İsrail’e kara ve havadan saldırılarının ardından İsrail’in “savaş durumu” ilan etmesi ve Gazze’ye hava saldırısına başlamasıyla 5. gününe giren çatışmalarda bilanço gitgide ağırlaşırken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın “arabuluculuk” önerisini yineledi.

“Her türlü utanç verici yöntemle yürütülen çatışma savaş değil katliamdır,” diyen Erdoğan İsrail’i sert sözlerle eleştirdi.

Erdoğan, “Gazze’ye yönelik orantısız ve her türlü ahlaki temelden yoksun saldırıları dünya kamuoyu nezdinde İsrail’i hiç istemediği ve istenmeyen bir konuma itebilir. Sivil yerleşimleri bombalamak, insanları kasten öldürmek, bunları maharet gibi sunmak devlet değil örgüt refleksi olabilir. İsrail devlet gibi değil örgüt gibi davranırsa, örgüt gibi muamele görmeye başlayacağını unutmamalıdır,” dedi.

“Hani İnsan Hakları”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 Ekim’de Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile Ankara’da düzenlenen toplantının ardından yaptığı konuşmada da sivil ölümleri kınamış, İsrail’i eleştirmişti.

Erdoğan, “Buraya nasıl geldik, bu bir günde mi oldu? Yıllardır bu işin ne yazık ki bir bedeli oldu ve yıllardır buralarda sürekli olarak bu ölümlerle karşı karşıya kalındı. Bakın şu anda Gazze’ye su verilmiyor. Hani insan hakları? Elektrik yok, verilmiyor. Hani insan hakları? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde siz suyu kesemezsiniz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde elektriği kesemezsiniz. Şu anda düşünebiliyor musunuz, Gazze’de acaba hastaneler ne durumda? Çalışıyor mu? Maalesef. Ama acımasızca ibadethaneler, hastaneler, hepsi vuruluyor. Bunlar yapılırken kimse bir şey söylemiyor,” ifadelerini kullanmıştı.

“Amerikan uçak gemisinin İsrail’de ne işi var”

Amerika’nın İsrail’e bir uçak gemisi göndermesini de eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın uçak gemisinin İsrail’de ne işi var, ne yapmaya geliyor? Buraya gelen uçak gemisinin etrafında bütün botlarıyla, uçak gemisindeki uçaklarıyla ne yapacak? Orada bütün Gazze’yi, etrafını vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adım atacak,” dedi.

Erdoğan, Suriye’de “20’nin üzerinde Amerika’nın üssü var. Suriye’de Amerika’nın üslerinin ne işi var? Bu üslerle ne yapılıyor, 23 üs, bütün bunları da bir değerlendirmek gerekmiyor mu?” dedi.

Önceki hafta ABD’ye ait F16’ların Kuzey Suriye’de operasyon yürüten Türk SİHA’sını düşürmesi ile ilgili de konuşan Erdoğan “Türkiye NATO’da Amerika ortağı değil mi? Bunu neyle izah edeceğiz?” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama Türkiye’nin bir insansız hava aracını ne yazık ki Amerika düşürüyor. İnsansız hava aracını Amerika düşürürken bu Türkiye şu anda NATO’da Amerika’nın ortağı değil mi? Beraber değil mi? Bunu neyle izah edeceğiz? Bunu neyle değerlendireceğiz? İşimize geldiği zaman ortak, işimize geldiği zaman bütün terör örgütlerini maalesef Amerika şu anda eğitiyor, yetiştiriyor, silahlandırıyor ve bunlarla da maalesef yine Suriye’de olsun, bu bölgede olsun, Orta Doğu’da olsun, buraları kan gölüne dönüştürüyor. Bunları da görelim ve ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ kitabımı ben zaten değerli dostuma da hediye ettim. Bu adil dünyayı kurmamız lazım. Başka çaremiz yok.”

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

19 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

22 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

24 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

2 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

2 gün ago