Siyaset

Gazze’de hastaneye saldırının yankıları sürüyor; ABD Başkanı İsrail’de

ABD Başkanı Joe Biden Gazze’deki Al Ahli Hastanesine yapılan saldırının gölgesinde İsrail’e gitti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile kucaklaşan ABD Başkanı, “saldırıyı öteki taraf yapmış gibi duruyor” dedi. (Foto: İsrail Başbakanlığı/X)

Gazze’deki El Ahli Arap Baptist Hastanesine yapılan saldırının ardından uluslararası tepki büyürken ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e gitti. 18 Ekim’de Tel Aviv’e inen Biden’ın bu ziyareti bir ABD başkanının savaş zamanında İsrail’e yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava bombardımanı devam ederken Filistin Sağlık Bakanlığı’nın 17 Ekim’de İsrail’in El Ahli Arap Babtist Hastanesine hava saldırısı düzenlenlediğini, hastanenin güvenli olması sebebiyle buraya sığınan en az 500 sivilin bu saldırı sonucu öldüğünü açıklamasının ardından uluslararası tepki büyüdü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Ordusu saldırının ardından yaptığı açıklamalarda hastanenin vurulmasından İsrail’in sorumluluğu olmadığını, patlamadan İslami Cihad örgütünün sorumlu olduğunu öne sürdü.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise “İsrail bütün kırmızı çizgileri aştı. Bizi buradan atmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Saldırı sonrasında cansız bedenler ve yıkıntılar arasında açıklama yapan Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Er-Riş, hastaneye 14 Ekim’de bir saldırı daha yapıldığını, bu saldırıdan sonra bir İsrail yetkilisinin hastane müdürünü arayarak neden hastaneyi hemen boşaltmadıklarını sorguladığını söyledi.

İsrail’in Gazze’de hastane vurduğu haberleri üzerine başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok yerde protesto gösterileri yapıldı. Ankara’daki İsrail Büyükelkçiliği önünde toplanıp İsrail ve ABD bayrakları yakan protestocular polis tarafından güçlükle dağıtıldı. Polis İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğu önündeki göstericileri basınçlı su ve biber gazı kullanarak dağıtabildi.

İsrail, vatandaşlarının güvenlik nedeniyle Türkiye’den ayrılmasını istedi.

Gazze’de öldürülen Filistinli sivillere El Ahli hastanesi saldırısıyla yetkililerin açıklamasına göre en az 500 kişinin daha eklendiği haberi dünyada ve Türkiye’de öfkeyle karşılandı. Fotoğrafta Filistin Sağlık Bakanlığı ve hastane yetkilileri cansız bedenler ve yıkıntıların ortasında saldırıdan hastaneyi boşaltmalarını isteyen İsrail’i sorumlu tutarken. (Foto: AA)

Biden: “Öteki takım yapmış gibi görünüyor”

Tel Aviv’e indikten sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Başkan İshak Herzog ile kucaklaşan Biden, yaptığı açıklamada patlamadan duyduğu öfkeyi dile getirdi.

Biden, “Dün Gazze’deki hastanede meydana gelen patlama karşısında derin bir üzüntü ve öfke duydum. Gördüğüm kadarıyla bunu siz değil, diğer takım yapmış gibi görünüyor. Ama emin olmayan çok sayıda insan var. Dolayısıyla pek çok şeyin üstesinden gelmemiz gerekiyor” dedi.

Hastane patlaması sonrasında ABD Başkan’ın ziyaretin Ürdün ayağında Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelerek insani yardım konusunu görüşmesi bekleniyordu, ancak zirve ve gezinin Ürdün ayağı iptal edildi.

Beyaz Saray ertelemeye gerekçe olarak Abbas tarafından ilan edilen yas dönemini gösterdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es-Sefedi, “Zirve yapılacaksa bundan savaşın durdurulması ve Filistinlilere yardım ulaştırılması ve haklarına saygı” sonucu beklediklerini söyledi.

ABD Doğu Akdeniz’e iki uçak gemisi filosuyla yığınak yapıp bölgedeki askeri birliklerini harekete geçirdi.

Hastanenin vurulduğu sırada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail Savaş Kabinesiyle toplantı halinde olması ABD’ye yönelik uluslararası tepkileri artırıyor. Blinken, Arap yönetimlerinden İsrail’e destek aramak için temaslarından eli boş dönmüştü.

Türkiye’de ortak tepki

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sosyal medya üzerinden “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisindeki altı siyasi grubunun tamamı ortak bildiriyle “Bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını, uluslararası toplum ve kuruluşlarını tutum ve inisiyatif almaya davet ediyoruz” tepkisini gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan “İsrail’in Gazze’de bir hastaneyi hedef alan” saldırısı “barbarca” olarak kınandı ve “Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır” dendi.

Uluslararası tepkiler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabında “Yüzlerce Filistinli sivilin hastane saldırısında öldürülmesini şiddetle” kınadı. Guterres hastane ve tıp çalışanlarının uluslararası hukukun koruması altında olduğunu vurguladı.

Bugün (18 Ekim’de) 7 Ekim’deki Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan Gazze saldırısı gündemiyle toplanacak olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) yazılı açıklamayla İsrail’in Gazze’de hastaneyi vurması “organize devlet terörü”, “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” olarak kınandı.

Avrupa Birliği Gazze’de meydana gelen saldırıya dair henüz net tutum almadı. Dış Politika ve Güvenlik Sorumlusu Josep Borell, saldırının faillerinin bulunmasını isterken AB Konseyi Başkanı Charles Michel “sivil alt yapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil” demekle yetindi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise “olay hakkında teyide ihtiyacı olduğu” için yorum yapmayacağını söyledi.

El Ahli Hastanesi

Gazze’de bulunan El Ahli (Halk) hastanesinin tam adı Eh Ahli Arab Baptist Hastanesi. Çoğu Batılı medya kuruluşu Gazze’de 1882’den bu yana faaliyette bulunan hastanenin tam adını yazmadı. Adından da anlaşılacağı gibi hastane Hristiyan misyonerler tarafından Osmanlı Sultanı İkinci Abdülhamid’in özel izniyle İngiliz Kilisesine bağlı olarak kurulmuş; halen de Kudüs Episkopal Kilisesi tarafından yönetiliyor.

Hastane 14 Ekim’de de, derhal boşaltılmasını isteyen İsrail’den atılan roketlerle vurulmuştu.

 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

12 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

13 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

15 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

1 gün ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

2 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

2 gün ago