Siyaset

Yerel seçimler öncesi muhalefet hareketleniyor

Yerel seçim öncesi ana muhalefet CHP’de 4-5 Kasım’da yapılacak olan Olağanüstü Kongre’de Kemal Kılıçdaroğlu ve Grup Başkanı Özgür Özel’in liderlik koltuğu için yarışması bekleniyor. İki aday da süreci takip etmek için delegelerden imza toplamaya başladı. Özgür Özel iddialı, merkez yönetimi ise Kılıçdaroğlu’nun kazanacağı görüşünde. (Foto: CHP) 

2024 Mart yerel seçimleri yaklaşırken iç siyasette hazırlıklar hızlanmaya başladı. Siyasi partilerde belediye başkan adaylıklarının belirlenmesi sürecinin yanı sıra ana muhalefet partisinde 4-5 Kasım’da yapılacak olağanüstü kongrenin sonucu da merakla bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde İstanbul ve Ankara için belediye başkan adaylıkları açıklanmıştı. Diğer şehirlerin adayları için ittifakla ilgili soru işaretlerinin giderilmesi ve stratejilerin belirlenmesi bekleniyordu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için mevcut belediye başkanı Tunç Soyer’in ismini verdi. CHP lideri Balıkesir için de eski vekil Ahmet Akın’ın aday olacağını belirtti.

İz Gazete’den Ümit Kartal’ın haberine göre Kılıçdaroğlu, 17 Ekim’de kendisini ziyaret eden İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği yönetimine İzmir ve Balıkesir için belediye başkan adaylarının belirlendiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı konusunda Ahmet Akın’ın isminin geçtiği iddialarına karşılık vererek “Ahmet Akın Balıkesir belediye başkan adayımızdır,” dedi.

CHP lideri İzmir adayının kim olduğu sorusuna cevap olarak mevcut belediye başkanı Tunç Soyer’in ismini verdi.

İYİ Parti İzmir’de AK Parti ile mi anlaştı?

2019 seçimlerine İYİ Parti ile ittifak içinde giren CHP’nin 2024 yerel seçimlerinde nasıl bir strateji izleyeceği halen tartışma konusu.

Parti İstanbul ve Ankara adaylarını açıkladı ancak diğer pek çok il için henüz bir açıklama yapılmadı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in partisinin seçimlere kendi partisi altında gireceklerini açıklamasına rağmen halen ittifak tartışmaları gündemde.

İYİ Parti’de hem AK Parti ile ittifakı savunan hem de CHP ile ittifakı savunan grupların olduğu kulislere yansıyordu.

İYİ Parti’den istifa ederek ayrılan Aytun Çıray, gazeteci Nevşin Mengü’nün programında İYİ Parti’nin İzmir’de AK Parti ile anlaştığını, bu ilde aday çıkarmayacağını iddia etti.

Kılıçdaroğlu da İz Gazete’nin haberine göre İZSİAD heyetine de geçtiğimiz seçimde İYİ Parti ile ittifak kapsamında Balıkesir’I İYİ Parti’ye bıraktıklarını bu sene Balıkesir adaylarının Ahmet Akın olacağını söyledi.

CHP’de Kurultay hazırlıkları

Ana muhalefet partisi 4-5 Kasım’da olağanüstü kurultaya hazırlanıyor.

Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ve “değişim” kanadını temsilen halen Parlamento Grup Başkanlığını sürdüren Özgür Özel’in liderlik koltuğu için yarışması bekleniyor.

Kılıçdaroğlu ve Özel, kurultai öncesinde delegelerden imza toplamaya başladı.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre “en fazla delege sayısına sahip olan İstanbul il başkanlığı yarışını önde bitiren değişimciler şu anki tabloyu “başa baş” olarak nitelendirirken, genel merkez ekibi başta milletvekili grubu olmak üzere doğal delegelerin desteğiyle yarışın önde bitirileceği görüşünde.”

Sayın’ın haberine göre, “İstanbul’un 196 kurultay delegesi olduğuna dikkat çeken değişimciler, son bir haftada yapılan il kongrelerinin çoğunu da değişimcilerin kazandığına işaret ediyor. Kılıçdaroğlu’na destek verenler ise değişimcilerin, özellikle İstanbul’u almalarından sonra “psikolojik üstünlük” elde ettikleri de yadsımıyor. İl il delege analizi yapan genel merkeze göre değimciler şu anda “başladıkları yerin ilerisinde ancak kazanacak çıtaya ulaşamadılar”.

Ankara’da gazetecilerle toplantı yapan Özgür Özel de “beklenenin çok üzerinde imza alacağımızı ve tahminlerin çok üzerinde bir destek alacağımızı görüyoruz, kurultayı kazanacağız” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

7 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

11 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

12 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago