Siyaset

Cumhuriyetin 100. yılı etkinliklerle kutlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta kademesi Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul Boğazı’nda düzenlenen geçidi Vahdettin Köşkü’nden izledi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı) 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında Türkiye’nin dört bir yanında etkinliklerle kutlandı. Dünyanın pek çok ülkesi de 100. yılı vesilesiyle Türkiye’ye tebrik mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1923 yılı hatırasına 19:23’te yaptığı 100. yıl hitabında, başkanı olduğu AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılını “Anadolu İhtilali” olarak tanımladı, Cumhuriyet’in yüzüncü yılındaki hedefinin “yeni bir anayasa yapımı” olduğunu belirtti.

100. yıl konuşmasında Erdoğan, “Gazi Mustafa Kemal’in hayallerini gerçekleştirmiş bir kadro olarak, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla Cumhuriyeti’mizin ikinci asrına girmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimizi, demokrasimizi darbe anayasası utancından kurtarıp Cumhuriyet’imizin 100’üncü yaşına yakışır sivil ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşturmaktır. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu tarihi günde, bir kez daha tüm dünyaya Vahdettin Kökşü’nden ilan ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin mesut ,muvaffak ve muzaffer olmasının önüne hiçbir emperyalist güç geçemeyecektir,” dedi.

Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıldır elden ele, gönülden gönüle ve nesilden nesile aktarılan muazzez bir hazinedir. Cumhuriyet bir kopuş bir kesinti değil, tam tersine yeni bir filiz vermedir. Türkiye Cumhuriyeti köksüz, tarihsiz, hüdayinabit ve nevzuhur bir devlet değildir, hiçbir zaman da olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıldır elden ele, gönülden gönüle ve nesilden nesile aktarılan muazzez bir hazinedir,” ifadelerini kullandı.

100. yıl için Ankara ve İstanbul’da resmi tören

Cumhuriyet bayramı münasebetiyle düzenlenen resmî törenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir’i ziyareti ile başladı.

Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı özel yazıda “Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir,” dedi.

Anıtkabir ziyareti sırasında ziyaretçilerin Erdoğan için slogan atması eleştirilere neden oldu.

Cumhurbaşkanı, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Eser” isimli yağlıboya sergisinin açılışına katıldı ve tebrikleri kabul etti.

Kutlamalar çerçevesinde Ankara’da gösteri uçuşları gerçekleştirildi.

İlk Meclis’te tören

Ankara’da Cumhuriyet kutlamaları çerçevesinde TBMM’den başlayarak Ulus’taki İlk Meclis’e doğru kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Birinci Meclis Binası Kurtuluş Savaş Müzesi’nde düzenlenen kutlama töreninde bir konuşma yaptı.

Kurtulmuş, konuşmasında, “Biz Türk milleti olarak bir kez daha yüksek sesle ilan ediyoruz ki, emperyalistler ya da yeni emperyalistler hangi oyunu oynarlarsa oynasınlar mutlaka yeni bir dünya kurulacak. Adaletin ve hakkın egemen olduğu bir düzene geçilecektir” dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın sosyal medya hesabından yaptığı Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığı paylaşımı da gündem oldu. Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı videodaki “Selam olsun Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e” sözleri tebrik edildi.

Istanbul Boğazında özel etkinlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’daki kabullerinin ardından İstanbul’a geçerek İstanbul Boğazı’nda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Kutlama Etkinlikleri’ne katıldı.

“100’üncü Yılda 100 Gemi” adı verilen faaliyet kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı fırkateynlerin, ada sınıfı korvetlerin, mayın avlama gemileri, amfibi gemileri, karakol gemilerinin, lojistik gemilerinin, hücumbotların, denizaltıların bulunduğu 100 gemi adalar bölgesinde toplandı.

“Nizam Cumhuriyet” olarak ifade edilen düzenin alınmasının ardından gemiler, İstanbul Boğazı’nı geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta kademesi töreni Vahdettin Köşkü’nden izledi geçidi selamladı.

Türkiye’nin tüm kentlerinde kutlama

Cumhuriyetin 100. Yılı Türkiye’nin tüm kentlerinde kutlandı.

İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu düzenlendi.

İstanbul’da Mehmet Akif Ortaokulu’nda Sosyal Bilgiler öğretmenliği yapan Mustafa Öznay’ın törende yaptığı konuşma, Türkiye’nin gündemine oturdu.

Tüm Dünya’dan kutlama mesajları

Cumhuriyetin yüzüncü yılını Dünya genelinde genel başkanlar ve temsilciler mesajla kutladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutladığı mesajında, “Bu 100 yıl boyunca Türkiye’nin giderek daha önemli bir küresel aktör haline geldiğini ve uluslarımız arasındaki dostluğun giderek derinleştiğini gördük” dedi.

İngiltere Kralı 3. Charles, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladı. Kral Charles mektubunda “Ülkenizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan bu özel günde, ekselanslarınıza ve Türkiye Cumhuriyeti halkına en içten tebriklerimi sunuyorum,” ifadelerine yer verdi.

NATO’nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye’nin bugün, kuruluşunun 100. yılını kutladığı hatırlatılarak, “Siz de müttefikimiz Türkiye’yi kutlarken bize katılın.” ifadesi kullanıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutlayarak, “Geçtiğimiz yüzyılda ülkeniz birçok zorluğun üstesinden geldi ve ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda tanınan başarılara imza attı. Türkiye dünya sahnesinde haklı olarak yüksek bir prestije sahiptir.” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

23 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

24 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago

Öğretmenler tüm Türkiye’de iş bıraktı: “Daha kaç canımızı vereceğiz?”

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)…

2 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

2 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

3 gün ago