Siyaset

Ankara’da ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in seyahati üzerine belirsizlik

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Orta Doğu ve Asya seyahatinde Türkiye’ye de gelip gelmeyeceği ile ilgili belirsizlik sürerken YetkinReport’a bilgi veren Türk kaynaklar, görüşme konusunda antat kalındığını ABD tarafında lojistik problemlerin çözülmeye çalışıldığını söyledi. Blinken’in 5 ya da 6 Kasım’da Ankara’da olması bekleniyor. (Foto: AA)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 2-10 Kasım tarihleri arasında planlanan ve İsrail’i de içeren Orta Doğu ve Asya seyahatinde Türkiye’ye de gelip gelmeyeceği ile ilgili belirsizlik sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan resmi programda Blinken’in 2-10 Kasım tarihlerini kapsayan uluslararası temaslarında İsrail, Ürdün, Japonya, Kore ve Hindistan yer alırken Türkiye’den kaynaklara dayandırılan haberler ABD’li Bakan’ın Ankara’ya da geleceğini iddia etti.

Blinken’in ziyareti: Amerika tarafında lojistik sorunlar

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, 1 Kasım’da yapılan basin toplantısında bu belirsizlik ile ilgili soruya “Bu odadaki muhabirlerin Türkiye’ye gidebileceğimize dair tweet attıklarını gördüm. Bir ziyareti teyit etmediğimizi söyleyebilirim,” cevabını verdi.

YetkinReport’un ulaştığı Türk kaynaklar, Vaşington ve Ankara’nın bir görüşme konusunda antant kaldığını, ancak Amerikan tarafında lojistik sorunların henüz aşılamadığını belirtti.

Kaynaklar, “Blinken gelmezse çok şaşırırız. Her şey ayarlandı, fakat lojistik sorunlar aşılmaya çalışılıyor,” dedi.

Sorunların aşılması durumunda Blinken’in 5 veya 6 Kasım’da Ankara’da olması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Amerikalı mevkidaşının 30 Ekim’de telefonla görüştüğü açıklanmıştı. Türk kaynak, bu görüşmenin söylenen tarihten iki gün önce yapıldığını ve bir ziyaret konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Görüşmelerde ana gündemi İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana aralıksız süren bombardımanı oluşturacak.

İran ziyaretinin hemen sonrasında

Blinken’in uluslararası temasları kapsamında Cuma günü İsrail’de olması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı’nın seyahati ile ilgil haberler, İran’lı üst düzey yetkililerin Ankara’ya ziyaretinin ardından geldi.

1 Kasım’da Dışileri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da İranın üst düzey diplomatı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından yapılan basin toplantısında konuşan Fidan, İran Cumhurbaşkanı’nın da Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Fidan, Gazze’de Türkiye’nin garantörlük önerisini yineledi ve “İsrail girdiği yanlış yoldan bir an önce geri dönmeli. Bölge içi ve bölge dışı tüm aktörleri kalıcı barışı desteklemeye çağırıyoruz,” dedi.

ABD’li kaynaklar, İran’ın İsrail’in bombardımanı sürerken bölgesel bir savaşa gidebilecek bir adım atabileceğinden endişe duyduklarını belirtiyor. ABD Başkanı Joe Biden, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan tesislere yönelik ABD hava saldırılarına izin vermişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Joe Kirby, Gazze’de bir ateşkesi desteklemediğini, böyle bir durumun ancak Hamas’a yardımcı olacağını belirten bir açıklama yapmış, öncesinde İsrail ve Ukrayna’ya askeri destek amacıyla 100 milyar dolarlık ek bütçe talep etmişti.

ABD İncirlik’e bombardıman uçağı konuşlandırdı

İranlı üst düzey diplomatın Ankara’daki görüşmesinin hemen öncesinde 31 Ekim’de ABD, Malatya’da bulunan İncirlik Üssü’ne bir çift B-1B Lancer bombardıman uçağını tatbikat amacıyla konuşlandırdı.

ABD Avrupa Komutanlığı, Lancer’ların Türkiye’de pist üzerindeyken bir “hot-pitting” yakıt ikmali tatbikatına katıldığını belirtti.

EUCOM, B-1B konuşlandırmasının “ABD’nin hazır olduğunu göstermek” ve “ülkenin ABD hava gücünü dünya çapında yansıtma yeteneğini sergilemek” için “uzun süredir planlandığını” söyledi.

Türk hükümetinden yapılan açıklamada “Uçakların İçirlik üssünden yakıt ikmali yapmasının bölgedeki çatışmalarla hiçbir ilgisi yoktur” denildi.

B-1B Lancers’ın İncirlik’e konuşlandırılması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO ittifakına katılma teklifini onaylayan yasa tasarısını onay için parlamentoya göndermesinden sadece bir hafta sonra gerçekleşti.

YetkinReport

Recent Posts

Özel: “Tüm ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs…

6 saat ago

Makam araçlarından yönetici maaşlarına dek: Kamuda israfa tırpan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 Mayıs’ta yaptıkları ortak…

8 saat ago

Türkiye Maarif Modeli yerine Milli Eğitim Bakanlığı tartışılmalı

Sosyologlar arasında çok tanınmış bir bilim insanı olan Daniel Lerner’ın (1918-1980) The Passing of the…

12 saat ago

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

1 gün ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

1 gün ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

1 gün ago