Ekonomi

Ekim ayı enflasyonu TÜİK’e göre yüzde 61, ENAG’a göre yüzde 126

TÜİK’e göre Ekim ayı enflasyonu yüzde 61, ENAG’a göre yüzde 126 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG, Ekim ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı.

TÜİK verilerine göre Ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  Ekim ayında yüzde 3,43 artarak yıllık yüzde 61,36 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Ekim ayında yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 39,39 artış gösterdi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 126,18 olarak açıkladı. ENAG’a göre enflasyon Ekim ayında aylık yüzde 5,09 artarken on aylık artış oranı yüzde yüzde 105,48 oldu.

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 94,12 ile lokanta ve oteller oldu.

MB enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2 Kasım’da enflasyon raporunu açıkladı ve Banka’nın 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükselttiğini belirtti.

Erkan konuşmasında, “Bu yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik,” dedi.

Erkan, açıklamasında, “Bu noktada iki hususun altını çizmek isterim. İlk olarak, jeopolitik riskler ve yönetilen yönlendirilen fiyatlara ilişkin belirsizliklerin artması nedeniyle tahminlerimiz üzerindeki belirsizlik aralığını genişlettik. İkinci olarak, tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz” dedi.

Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu 26 Ekim’de yaptığı toplantısında politika faizini yüzde 30’dan 35’e yükseltmeye karar vermiş, yılın ilk üç çeyreğinde enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtmişti. Kurul, enflasyonun tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğini, aylık enflasyonda düşüş beklediklerini belirtmişti.

Ağustos ayında Banka’nın bir önceki raporundaki yıl sonu tahminini yakalayan enflasyon, Eylül ayında da yükselişini sürdürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Eylül ayında yüzde 4,75 artarak yıllık yüzde 61,53 oldu.

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, Temmuz ayında Enflasyon Raporu tanıtım toplantısında 2023 yıl-sonu enflasyon tahminini yüzde 58 olarak, 2024 yıl-sonu enflasyon tahminini ise yüzde 33 olarak açıklamıştı. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Eylül ayı anketinde ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 67’ye yükseltmişti.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

15 dakika ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

7 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago