Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) seçimlerdeki yenilginin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerle örgütlenen “değişim” talebi 38. Olağan Kongre’de Grup Başkanı Özgür Özel’i CHP’nin yeni lideri olarak seçti.
4 Kasım’da CHP liderliği için yapılan ilk tur oylamada bin 366 delegenin 682’si oyunu Özgür Özel’den yana, 664’ü Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandı.
İkinci tura kalan seçimlerde Özgür Özel oyların 812’sini alarak CHP’nin yeni lideri oldu. Kılıçdaroğlu 536 oy aldı.
CHP’den yapılan açıklamada “38. Olağan Kurultayımızda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Özgür Özel olmuştur,” ifadelerine yer verildi.
Özgür Özel, seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada partiye yönelik birlik mesajları vererek, yerel seçimler için çalışmalara başlayacağını belirtti.
Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti: “Bugün, ilk tur sonuçlandıktan sonra o daha önce pek az deneyimlenen ve iki oy farkla ikinci tura kalan seçim sırasında, “ben oraya geleyim Özgür başkanımızın elini kaldırayım” niyetini ifade eden, hepimizi duygulandıran, şimdi bizimle birlikte, gönlü bizimle birlikte olan, bundan sonra başlattığı adalet yürüyüşüne hep beraber devam edeceğimiz sayın genel başkanımıza teşekkür ediyorum, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na,” dedi.
Özel, “Çok konuşuldu buraya kim kaç milletvekilinin desteği ile geldi diye bu salından 130 milletvekilimizle el ele omuz omuza çıkıyorum. Salona il başkanlarımızla girdik. Bu salondan 81 il başkanımızla kol kola omuz omuza çıkıyorum. İmza sayıları çok konuşuldu. Ben seçim sonuçlarını sayın başkanım müsaade ederse 1366 delegemizi bana oy vermiş kabul ediyor hepsine teşekkür ediyorum,” dedi.
Özel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Zorlu bir süreci geride bıraktık. Kolay değildi. Büyük bir üzüntünün travmanın arkasından, umutsuzluğu, umuda çevirmek, düşmüş omuzları dikleştirmek, yere bakan yüzleri havaya kaldırmak, asılan suratları güldürmek, buna inandık, sizlere inandık, siz de inandınız umudu yükselttiniz. Umut içindeyiz. Bu zor süreçte bu salondan dışarıya hiçbir kırgınlık çıkarmayacağıma söz veriyorum. Benim süreç boyunca ve bugün istemeden kırdıklarım olduysa af ola.
Grubumuz Pazartesi gününden itibaren plan bütçe komisyonundaki mücadelesine devam edecek. Bizler de hep birlikte 5 ay sonraki çok önemli yerel seçim sürecine odaklanacağız. Buradan 1,5 milyon üyemize diyorum ki biz cumhuriyetin 100. Yılında yaşadığmız büyük üzüntüyü telafi etmek için örgütümüzde yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız çalışacağız. Omuz omuza çalışacağız. Elimizdeki belediyelerin tamamını yeniden kazanacak, yanlarına yenilerini ekleyecek ve hep birlikte büyük bir zaferi kazanacağız. Buna inanıyorum, bunun için de sizlere güveniyorum. Kendi adıma, iki sözü tutacağımı ifade ederek sözlerimi sonlandırayım.
Bundan sonra hep beraber büyük zaferler yaşayacağız. Bugün burada zafer chp’den bir adayın değildir. Bir ekibin değildir. Bir yarışmanın sonunda kazanılan bir zafer değildir. Bugünkü zaferin galibi tüm CHPlilerdir.
Biz tüm Türkiye’ye ve dünyaya parti içi demokrasiyi, çoklu yarışı ve CHP’de genel başkanın demokratik seçimlerle değişebileceğini hep birlikte gösterdik. Şimdi CHP’deki değişim sadece kendi içimizdeki merhaleyi kat etmektir.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile ve partiye emek veren herkesle birlikte el ele omuz omuza yerel seçim zaferimiz için yola çıkıyoruz. Yolunuz açık olsun yolumuz açık olsun.”
“İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla Ankara Arena Spor Salonu’nda 4 Kasım’da başlayan 38. Olağan Kurultay’ın ilk günü, lider adayları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Grup Başkanı Özgür Özel’in hararetli açıklamalarına ve iki gruba ayrılan delegelerin sert konuşmalarına sahne oldu.
Kurultay’ın açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu Mayıs seçimlerinin ardından kendisine yöneltilen eleştirilere, değişim talebi ile yeni bir hareket başlatan CHP’lilere ve seçim sürecine dair sert açıklamalarda bulundu.
Delegelerin konuşmalarınıın ardından aday olarak söz alan Özgür Özel ise Kılıçdaroğlu’na ve CHP yönetimine ciddi eleştiriler getirdi.
Özel, 6’lı masadaki muhalefet partilerine 36 vekil kontenjan açılmasını, Kılıçdaroğlu’nun hem CHP liderliğini “CHP tarihini iyi bilen, bagajı olmayan bir kişiye devretmek” ile ilgili sözlerini hem de Filistin ile ilgili iktidara seslenirken sarf ettiği “iktidarı bize devredin” sözlerini sert eleştirdi.
CHP’nin hazine yardımlarının örgütlere hakça paylaştırılmadığını belirten Özel, konuşmasının büyük bir kısmını CHP örgüt ve delegelerinin karar alma mekanizmalarında daha çok söz alması gerektiğine dair vaatleri ve eleştirilerine ayırdı.
Kongrede 5 Kasım’da 60 üyeli Parti Meclisi ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu belirlenecek.
Mayıs ayından bu yana geçen süreçte parti il kongrelerini düzenledi ve delegelerini seçti. Bu süreçte 81 il başkanından 56’sı değişti.
Delege seçim süreci, parti içi demokrasi tartışmaları, Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştiriler ve “değişim” sloganıyla yeni bir parti için yola çıkan ekibin çalışmalarıyla bu dönemde CHP, iç çalkantılarıyla gündeme geldi.
Kurultayın Divan Başkanlığını “değişim” tartışmalarının lokomotifi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yapıyor.
Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasında CHP’de en köklü değişimi kendisinin yapacağını belirterek bir sonraki kurultayda aday olmayacağını belirtti.
Kılıçdaroğlu, “Bir sonraki kurultayda ben de sizlerin arasında oturup seçilen yeni genel başkanımı sizlerin yanında alkışlayacağım,” dedi.
Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 6 muhalefet partisi ile birlikte kurulan ittifaka dair eleştirilere yanıt verdi.
Kılıçdaroğlu’nun muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayı olmasına yönelik özellikle İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in sert eleştirileri olmuş, seçim yarışını muhalefetin kazanamaması “kazanacak aday” belirlenmemesine bağlanmıştı.
CHP lideri, 6’lı masanın güçlendirilmiş parlamenter sistem için birlikte çalıştığını ancak “iş cumhurbaşkanlığı adaylığına gelince masadan kalkmalar ve geri dönmeler” olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu “ayrıntılara girmek istemiyorum. Ama sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Ateşi ve ihaneti gördük. Ama yılmadık, çalıştık, boyun eğmedik. Hançerlerle beraber yükümüz ağırdı. Beni üzen sırtımdaki yük değil, sırtımdaki hançerlerdi,” dedi.
Seçimin ardından CHP içinde başlayan değişim hareketine değinen Kılıçdaroğlu “Seçim bitti. Kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişimi dillendirenler ise uzun süredir değişmeyenlerdi. Seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu” dedi.
Değişim grubunun ana eleştirisi CHP’nin “sağa kaydığı” argümanı üzerine kurulu olacağı dillendiriliyordu. Kılıçdaroğlu bu eleştirilere de sert cevap verdi ve CHP’nin “sosyal kimlik siyaseti” sürdürdüğünü, 3 yıllık süreç içinde geniş halk kesimlerine ulaşmayı başardığını belirtti.
Kongre ilk gün boyunca hararetli tartışmalara sahne oldu. Delegelerin yer yer gerginliklerle bölünen konuşmalarının ardından lider adayı olarak söz alan Özgür Özel, “Seçim kaybedildikten sonra hiçbir şey olmamış gibi davranılmasına, özeleştiri yapılmamasına sorumuluğunun alınmamasına karşı çıkanlarız,” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun hançer sözlerine sert yanıt veren Özel, “hiç üzerime alınmadım,” dedi.
Özel, “CHP’de hançer de yok, hançerleyecek kimse de yok. Ama sayın genel başkanım en iyi siz bilirsiniz ki bizim partide hançer olmaz ama kılıç da olmaz,” dedi.
Özel, bir süre önce Kılıçdaroğlu’nun danışmanlıkları ile tartışma yaratan isimlere değindi. Kılıçdaroğlu’na kılıç hediye ederek değişimcileri eleştiren Hasan Cengiz’i işaret etti.
“Lafım sayn Genel Başkan’a olamaz, CHP’de danışmanım diyen, profil resminde Erdoğan olan, değişimcilere kılıç çekecek olanların alnını karışlarım,” diyen Özel’in sözleri alkış aldı.
Lider adayı olan Özel, Kılıçdaroğlu’nun “partiyi bilgili, birikimli iyi bir sosyal demokrata devredeceğim” sözlerine de değinerek, “Genel Başkanlığını yaptığı Atatürk’ün koltuğunu istediği bir kişiye devredebileceğini düşünmek 1200 delegeyi hiçe saymaktır. Elbette adı geçen adaylar için yapılan tanım kırıcıdır. Sosyal Demokrasiyi bilen, bagajı olmayan parti tarihini bilen sınıflandırması dışında olan kimse bu salonun içinde değildir” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Partiyi bilgili, birikimli, iyi bir sosyal demokrata devredeceğim. CHP’nin yüz yıllık birikimini sürdürmemiz lazım. İmbikten süzülen bir birikim” ifadelerini kullanmıştı. CHP lideri, “Mevcut kişiler arasında böyle biri var mı?” sorusuna “Var ama görünür hale gelmesi lazım. Şimdilik bu kadar konuşalım” yanıtını vermişti.
CHP’nin 6’lı masada bulunan muhalefet partilerine 36 milletvekili verilmesini de eleştiren Özel, “36 milletvekili verilirken biz orada değildik, Oğuz Kaan Salıcı yanınızdaydı. Gizli protokoller yapılırken biz yoktuk danışmanınız vardı,” dedi.
Özel ayrıca parti örgütlerinin hazine yardımlarından hakça pay almadığını da belirtti.
Özel’in delegelere “ayağa kalkın” çağrısında bulunduğu anda salonda alkışın çoğaldığı gözlendi.
Özel’in ardından kürsüye çıkarak cevap veren Kılıçdaroğlu, Özel’e “Keşke burada anlattıklarını, uzun süredir beraber çalışıyoruz, keşke yüzüme karşı söyleseydin,” dedi.
Özel’in dış politika eleştirilerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, “yaptıklarımız burada kısır bir politik tartışma konusu oluyorsa o arkadaşlar türkiyeyi değiştiremezler ve dönştüremezler,” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Tüm eleştirileri merkez yönetim kurulunda parti meclisinde söyleselerdi, beraber mücadele yapsaydın. Orada evet diyeceksin burada gelip hayır diyeceksin. Genel başkanlarda çifte standart olmaz. Dün neysen bugün de aynısı olacaksın. İşin özü budur,” dedi.
Konuşmaların ardından oylama sürecine geçildi.
Genel Başkanlık oylamasında liderlik koltuğunu almak için delege sayısının çoğunluğu olan 684 delegenin oyu gerekiyor.
Seçimlerden önce ön seçim çalışması sayılabilecek delege imzaları toplama süreci de tartışmalı geçti.
Kurultaydan bir gün önce Kılıçdaroğlu il başkanları ile bir araya geldi. Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, 55 il başkanının delegeleri ile birlikte Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıkladı. 55 ilin delege sayısı 774. Ancak Erkol’un açıklamasının ardından imza atmadığını, gıyaben açıklama yapıldığını belirten il başkanları oldu.
Psikolojik öneme sahip olan imza savaşlarında Kılıçdaroğlu’nun rakibi olan Özel de delege desteğini açıkladı.
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, hafta içinde Ankara’ya gelerek Özel’i ziyaret etti. Çelik, İstanbul’da 196 il delegesinin 185’inin Özel’i desteklediğini belirterek imzaları iletti.
Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Erkol delegelerin 900’ünün oyunu alacaklarını belirtirken, Özel’in destekçileri 500’ün üzerine çıkacaklarını söylüyor.
İmzalar sonuçta belirleyici olmuyor ancak genel eğilim konusunda bilgi verici ve psikolojik bir destek sağlıyor. Önceki kongrelerde imza sayısıyla tamamen farklı sonuçlar ortaya çıkmıştı.
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…