Categories: Siyaset

Özgür Özel: Numan Bey’e yakıştıramam ama, akla müdahale geliyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş ile kararlaştırdıkları toplantının iptal edilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özel “Numan Bey’e yakıştıramam ama Yürütmenin yasamaya telkini olabilir. Kriz halının altına süpürülemez” diyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un saat 17.00 için kararlaştırılan Danışma Kurulu toplantısını az süre kala iptal etmesi ardında “Yürütmenin yasamaya telkini” olduğuna inandığını söyledi. YetkinReport’un sorularını yanıtlayan Özel, “Sabah farklı konuşmuştuk. Bu durumda biz Meclis’i terk etmeme eylemine başlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti devleti, iktidarı ve muhalefetiyle bu kadar büyük bir yargı krizini halının altına süpüremez” dedi.

Meclis’in ve vekillerin hukuku

Özel’in X hesabından Kurtulmuş’un toplantıyı iptal ettiğini söyleyerek TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurması ardından telefonla yaptığımız görüşmede şunları söyledi:
– Numan Kurtulmuş Bey’le sabah konuşmuştunuz. Neydi talebiniz?
– Kendisine CHP Grubu olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Can Atalay dosyasında tahliye kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerine suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıkan yargı krizini görüşmek üzere Danışma Kurulu toplantısı talebimizi ilettim.
Bu talebimizi de üç nedene dayandırdık. Birincisi, hem teknik yönden hem hukuki ve siyasi yönden seçilmiş bir milletvekili olarak Can Atalay’ın hukukunun korunması. İkincisi, Yargıtay TBMM Başkanı olarak kendisine de müdahalede bulunuyor, neden kararı okutup Atalay’ın milletvekilliğini düşürmediğini sorguluyor. Yani Meclis’in hukukunun korunması yönü var. Üçüncüsü de bu kararın tek tek her bir milletvekilini tehdit eden, onların hukuku boyutu bulunuyor.
Bu toplantıya Genel Başkan ve Grup Başkanı olarak benim katılacağımı da söyledim.

Numan Bey’e yakıştıramam ama…

– Ne karşılık verdi size?
– Sabahki tutumu farklıydı. Yaşananlardan kendisinin de hoşnut olmadığını söyledi. Bir Filistin heyeti geleceğini öğleden sonra 16-17.00 gibi olabilir mi diye sordu. Olur dedim. Nitekim bir süre sonra 17.00 randevusunu öğrendik
– İptal edilmesi nasıl oldu?
– Meclis Başkanının 17.00’de bir programı olmadığını duyduk. Ben Ali Mahir [Başarır] Bey’den durumu öğrenmesini rica ettim. Numan Bey’le görüşmüş; “Özgür Bey kusura bakmasın, bu defa mazur görsün” dediğini aktardı. Biz de daha önce CHP Grubu olarak kararlaştırdığımız üzere eylem kararı aldık.
– Bir gerekçe söylendi mi iptal gerekçesi için?
– Hayır.
– Siz neye bağladınız iptal kararını?
– Dış müdahale olabilir diye de düşündük.
– Dış müdahale derken?
– Numan Bey’e yakıştıramam ama akla yürütmenin yasamaya bir telkini geliyor?
– Yürütme derken neyi kast ediyorsunuz? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı mı?
– Numan Bey’e telkinde bulunabilecek başka bir makam olabileceğini düşünmüyorum.

Halının altına süpürülemez

– Şimdi eylemi nasıl başlatıyorsunuz?
– Meclis açık. Oturum bitince de CHP Grubu Genel Kurulu terk etmeyecek. Grubunuz sürekli olarak Meclis’te bulunacak. Milletvekillerimiz Meclis kapansa da Meclis’i terk etmeyecekler. CHP, Meclis’in açık olduğu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadelesini iç tüzük sınırları içerisinde verecek ancak Meclis kapandığında bir grubu oluşturacak sayı olan en az 20 milletvekiliyle ‘Adalet Oturumu’nu, Meclis’teki adalet nöbetini sürdürecek.
Türkiye Cumhuriyeti devleti, iktidarı ve muhalefetiyle bu kadar büyük bir yargı krizini halının altına süpüremez, süpürülmesine izin vermeyeceğiz.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Danışma Kurulu toplantısı yapmaması üzerine başlatacağı eylem üzerine sözleri böyle.
CHP’liler Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesini hedef alması üzerine toplumdan, özellikle de AK Partiden gelen birbirinden faklı tepkileri de yakından izliyor. Özel’deki kanı da “Anayasa’ya darbe girişimi” ve “yargı krizi” olarak nitelediği bu durumun Cumhur İttifakı bünyesinde yargıya dair iç çekişmelerden kaynaklandığı yönünde.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

5 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran devlet medyası, İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kendisini ve beraberindekileri taşıyan helikopterin ülkenin kuzeybatısındaki…

2 gün ago