Categories: Siyaset

Adalet Bakanı Tunç: “AYM’nin yargılama usulleri değişebilir”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tunç, AYM ile Yargıtay arasında hem kanundan hem de anayasadan kaynaklanan belirsizlikten dolayı kriz yaşandığını, bu belirsizliklerin giderilmesi için “AYM’nin yapısı ve yargılama usulleri ile ilgili kanunda değişiklik yapılabileceğini” söyledi.

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararına karşı çıkarak, üyelerine suç duyurusunda bulunmasının ardından başlayan kriz, anayasa değişikliği tartışmasıyla sürüyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliğini işaret eden açıklamasının ardından Anayasa Mahkemesi’nin yargılama usullerinin değiştirilebileceğini belirtti.

Tunç: “AYM’nin yapısı değişebilir”

Milliyet’ten Abdullah Karakuş’a konuşan Tunç, AYM ile Yargıtay arasında hem kanundan hem de anayasadan kaynaklanan belirsizlikten dolayı kriz yaşandığını, bu belirsizliklerin giderilmesi için “AYM’nin yapısı ve yargılama usulleri ile ilgili kanunda değişiklik yapılabileceğini” söyledi.

Tunç, “İç tüzükte istediği gibi değişiklik de yapıyor. Dolayısıyla bir denetim mekanizması da yok. Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı iç tüzüğe birisi iptal davası açamıyor. TBMM iç tüzüğü ile ilgili iptal davası açılabiliyor. Sadece iç tüzüğünü mahkeme kendisi değiştirebilir. Hukuk devletinde bu olabilir mi?” dedi.

Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve yapılmazsa başka krizler de çıkabileceğini savunan Bakan Tunç, “Yamalı bohça anayasa sorun çıkarmaya devam eder. 1982 model bir kamyona 2010 model tırın dorsesini taktık. Hadi çek kamyon dedik. Olmuyor ki. O gidemiyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin yapısı anayasada düzenleniyor ve böyle bir düzenleme için anayasa değişikliği gerekli. Anayasa değişikliği için mecliste nitelikli çoğunluk olan 360 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Bakan Tunç, Antalya’da yaptığı bir konuşmada da Yargıtay ile AYM arasındaki krizi “görüş ayrılığı” olarak nitelendirmiş, bu ayrılığın “yeni anayasa çalışmalarıyla giderilebileceğini” belirtmişti.

Tunç, Yargıtay kararını “Anayasa darbesi” olarak nitelendiren CHP lideri Özgür Özel’i eleştirmiş, “İki yüksek mahkemenin farklı kararları üzerinden sokak çağrısı yapmak, milletin iradesiyle seçilmiş Cumhurbaşkanı’na yönelik ithamda bulunmak, anayasal düzeni ortadan kaldırma iftirasını atmak son derece çirkin bir davranıştır,” demişti.

Özgür Özel: “Lafı anayasa değişikliğine getirmeye çalışıyor”

CHP lideri Özgür Özel Erdoğan’ın anayasa değişikliğinden bahsetmesi üzerine 12 Kasım’da yaptığı açıklamada Meclis çoğunluğuna işaret etti.

Özel, “Lafı anayasa değişikliğine getirmeye çalışıyor ama onlarda anayasa değiştirecek çoğunluk yok. Bizde de anayasa değişikliğine geçit verecek göz yok,” dedi.

Özel sözlerini şöyle sürdürdü: “Erdoğan Yargıtay’ı kriz çıkarmak için taşeron kullanıyor. Çıkan krizin müsebbibi Recep Tayyip Erdoğan’dır. Anayasalar tek adamların yetkilerini sınırlandırırlar ama bizim tek adam yetkilerini sınırlayan herkesi düşman ilan ediyor. Onun bu milletin üzerine kapadığı zincirleri açacağız, yasakladığı sokakları özgürleştireceğiz”

Babacan: AK Parti AYM’nin yetkilerini sınırlandırma çalışması yapıyor

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AK Parti’nin Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini sınırlandırmak için bir taslak metin üzerinde çalıştığını yazdı.

Babacan’ın haberine göre iktidar partisi, AYM’nin yetkilerini sınırlandırma, yerinde denetimlik yapmasını önleme ve bireysel başvuruları daraltma amacı taşıyor.

Bu konuda Anayasa değişikliği için Meclis’te çoğunluğu bulunmayan AK Parti ve MHP bloğu, AYM’nin Anayasa’dan aldığı yetkileri yasa yoluyla daraltmayı planlıyor.

Buna göre AK Parti öncelikle AYM’ye bireysel başvurularla ilgili yasa maddelerine sınırlama getirmeyi planlıyor. Ayrıca, AYM’nin yerindelik denetimi yapmasının önüne geçilmesi planlanıyor. AYM’nin kendi çalışma usullerini kendi çıkardığı bir yönetmelikle belirlediği belirtilerek değiştirilmesi gerektiği iddia ediliyor. AYM’nin sadece hak ihlali kararı vereceği buna bağlı sonucun tazminat ile sınırlı kalması gerektiği üzerinde duruluyor. AYM’nin Yargıtay kararlarını ortadan kaldıran, mahkemelere talimat veren bir karar çıkartamayacağına ilişkin düzenlemeler yapılması planlanıyor.

AYM’nin çalışma usullerinin yönetmelik değil kanun ile belirlenmesi gerektiği düşünülüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

5 dakika ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

2 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

3 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

20 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago