Siyaset

FBI’dan New York Belediye Başkanına Türkevi soruşturması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Eylül 2021’de New York’ta temeli dört yıl önce atılmış olan Yeni Türkevi Binası’nın açılış törenine katıldı. NYT gazetesi, açılışın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine yetiştirilebilmesi için binanın gerekli güvenlik önlemleri tamamlanmadan bitirildiğini, bu sebeple FBI’ın Belediye Başkanı Eric Adams hakkında soruşturma başlatıldığını yazdı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı) 

Amerikan New York Times gazetesi, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında New York’taki Türkevi’nin açılışının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretine yetiştirilmesi için güvenlik önlemleri tamamlanmadan hızlandırıldığı iddiasını soruşturduğunu bildirdi.

Gazetenin 12 Kasım’da internet sayfasında, 13 Kasım’da basılı gazetede yayınlanan haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere New York’ta bulunduğu sırada Türkevi’ni yeni şekliyle hizmete açabilmesi için İtfaiye Müdürü Daniel Nigro’dan geçici iskan izni vermesini istedi. İddiaya göre Erdoğan bu geçici iskan izni ve binada itfaiye görevlilerinin nöbet tutması koşuluyla 20 Eylül 2021’de Türkevi açılışını yaptı açtı.

Adams bu sırada Türkevi’nin de bulunduğu Brooklyn ilçe belediye başkanıydı ve Demokrat Partinin büyükşehir belediye başkanlığı kampanyasını yürütüyordu; açılıştan kısa süre sonra, 2 Kasım 2021’de Cumhuriyetçi Rakibine fark atarak, yüzde 67 oyla NY Belediye Başkanı seçildi. NY Times gazetesi FBI soruşturmasının Adams’ın seçim kampanyasına Türkiye kaynaklı bağış, ya da fonlama yapılıp yapılmadığını da incelediğini yazdı.

Türkevi soruşturması

FBI’ın bağış yolsuzluğu saptamak amacıyla 2 Kasım tarihinde Adams’ın seçim kampanyası için bağış toplama faaliyetinde yer alan Briana Suggs’ın evine baskın yapıp telefon ve bilgisayarlarına el konduğu bildiriliyor.

NY Times bu çerçevede Adams’ın 2015’te Brooklyn Belediye Başkanı iken Üsküdar Belediyesiyle kardeş şehir anlaşması için İstanbul’a gelişinde uçak biletlerinin Türk Başkonsolosluğu tarafından ödendiği iddiasını da dile getirdi.

NY Post gazetesi ise Türkiye’nin NY Başkonsolosu Reyhan Özgür ile Adams arasında, Türkevi açılışının Erdoğan ziyaretine yetişip yetişmeyeceğini anlamak için itfaiye müdürünü tanıyıp tanımadığını sorduğunun saptandığını yazdı.

Ancak NY Post, FBI’ın yazışmalarda herhangi bir suç izine rastlamadığını da bildirdi.

NY Times’e konuşan Adams, “Saklayacak hiçbir şeyi olmadığını” ve bütün çalışanlarına FBI ile “tam işbirliği” yapma talimatı verdiğini söylemiş. Adams hakkında henüz yapılmış bir suçlama da bulunmuyor. NY Times haberinde geçenlerde Türkevi’ne yapılan bir saldırı sonrası Adams’ın gelip hasarı incelemiş olmasının soruşturmayla bağlantı izlenimi verecek şekilde vurgulanması da dikkat çekiyor.

Diplomatik prestij noktası

BM Genel Merkez binasının karşı kaldırımında yer alması dolayısıyla uluslararası diplomasinin prestijli mekanlarından biri sayılan Türkevi, IBM merkezi olarak yapılmışken 1977’de dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in girişimiyle satın alınıp Türkiye’ye kazandırılmış. Hem BM Türk Daimi Heyeti hem de Türkiye’nin NY Başkonsolosluğu bu binada yer alıyor.

Eski binanın küçük gelmesi üzerine 2006’da döenim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıya başlatılan yeniden inşa çalışmaları sonucu bina yıkılarak 2017’de yeniden yapılmaya başlandı. Türk IC İnşaat ve Amerikan Tishman tarafından yapılan inşaat 2021’de tamamlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, alınan geçici iskân izniyle hizmete açıldı.

NY Times haberinde Adams’ın FBI’ın bağış kampanyası incelemesinde “ABD’deki Türklerin kurduğu” diye anılan inşaat şirketi KSK’nın da adı geçiyor.

YetkinReport’a konuşan IC İnşaat kaynakları, KSK ile doğrudan ya da dolaylı hiçbir irtibatları bulunmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı da henüz konu üzerine bir açıklama yapmış değil.

Öte yandan YetkinReport’un ulaştığı iş ve diplomasi camiasına aşina kaynaklar soruşturmadaki “nedensellik bağının fazla zorlandığı”, ABD’de bir e-mail mesajı ile bu çapta bir sonuç alınmasının zor olduğunu yine de sonucun beklenmesi gerektiği yorumunu yapıyor.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan ve Miçotakis Ankara’da görüştü: “Hamas üzerine görüş farklılığı”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 13 Mayıs'ta Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Baş…

2 saat ago

Özel: “Tüm ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs…

8 saat ago

Makam araçlarından yönetici maaşlarına dek: Kamuda israfa tırpan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 Mayıs’ta yaptıkları ortak…

10 saat ago

Türkiye Maarif Modeli yerine Milli Eğitim Bakanlığı tartışılmalı

Sosyologlar arasında çok tanınmış bir bilim insanı olan Daniel Lerner’ın (1918-1980) The Passing of the…

14 saat ago

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

1 gün ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

1 gün ago