Siyaset

Aden körfezinde kaçırılan tanker ve Türk kaptanlar kurtarıldı

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Aden Körfezi’nde içinde Türk kaptanların olduğu bir gemi kaçırıldı. 15 saatlik alıkonmanın ardından gemi ve tüm mürettebatın kurtarıldığı belirtildi. 

Aden Körfezi’nde kaçırılan ve içinde Türk kaptanların olduğu gemi 15 saatlik uluslararası çabaların ardından kurtarıldı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Aden Körfezinde iletişim sağlanamayan ve kaçırıldığı düşünülen Liberya Bayraklı Central Park isimli tankerin Türk Mürettebatı ile AAKKM tarafından görüşme sağlandı ve 15 saatlik alıkonulma sonrası gemi kurtarıldı. Müdürlüğün açıklamasına göre tüm personelin durumu iyi.

Körfezde kaçırıldı

Denizcilik Genel Müdürlüğü, 26 Kasım’da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Central Park isimli kimyasal tankerden haber alınamadığını, geminin kaçırıldığını değerlendirdiklerini duyurmuştu.

Müdürlük açıklamasında “Zodiac Maritime firmasına ait Central Park isimli kimyasal tanker, Aden Körfezi Yemen açıklarında seyir yapar iken bu sabah saatlerinden itibaren iletişim kesilmiş olup geçen süre zarfında temas kurulamamıştır. Geminin kaçırıldığı değerlendirilmektedir,” ifadelerini kullanmıştı.

Genel Müdürlük, gemide Türk denizciler Kaptan Aydın hasırcı ve 4. Kaptan Okan Yüksel’in görev yaptığını, ilgili birimlerle iletişim halinde olunduğunu belirtti.

İsrail bağlantılı gemi

AP ajansından Jon Gambrell’in haberine göre, özel istihbarat firması Ambrey, Liberya bandıralı ve Zodiac Maritime tarafından işletilen Central Park isimli gemiye Yemen açıklarında saldırı amacıyla yanaşıldığını tankerin ele geçirildiğini aktardı. Ambrey ayrıca “ABD deniz kuvvetlerinin duruma müdahil olduğunu ve gemilerden bölgeden uzak durmalarını istediklerini” söyledi.

Gemi’nin 22 Kasım’da Fas’tan yola çıkarak Süveyş kanalını geçtiği, Aden körfezinde saldırganlarca ele geçirildiği aktarıldı.

Zodiac Maritime, İsrailli milyarder Eyal Ofer’ın sahip olduğu Zodiac Group’un bir parçası. Habere göre Zodiac, gemiyi Clumvez Shipping şirketine ait olarak tanımlıyor ancak kayıtlar geminin sahibi olarak doğrudan Zodiac’ı gösteriyor.

Zodiac yaptığı açıklamada geminin Türk kaptanı olduğunu, “Rus, Vietnamlı, Bulgar, Hintli, Gürcü ve Filipinli vatandaşlardan oluşan çok uluslu bir mürettebat bulunduğunu. Gemi tamamen fosforik asit yükü taşıdığını” belirtti.

Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği henüz belirlenemedi.

Somali korsanları, Yemen ve Suudi Arabistan

Son yıllarda Aden körfezi korsanlık, terörizm ve mülteci kaçakçılığı ile gündeme geliyor.

Somali ve Yemen arasında kalan körfeze hem Somalili korsanların hem de Yemen’de Suudi Arabistan destekli koalisyon ile İran destekli Husiler arasındaki çatışmanın yarattığı çalkantılı politik atmosfer hakim. Uluslararası kuruluşlar, bu bölgeden geçiş yapacak ticari gemilere uyarılarda bulunuyor.

İsrail ile Hamas arasında rehine takası sebebiyle başlayan ateşkes döneminde İsrail bağlantılı bir gemiye yapılan bu saldırı uluslararası haberlerde ön plana çıkarıldı.

Somali açıklarındaki korsanlık ise 2000’li yılların başında uluslararası balıkçı gemilerine yönelik bir tehdit olarak başlayan ancak Somali’de 2006-2009’daki savaş sırasında artarak uluslararası deniz taşımacılığına yayılan bir sorundu. Korsana dönüşen eski Somalili balıkçılar, Aden Körfezi, Guardafui Kanalı ve Somali Denizi açıklarında uluslararası gemilere saldırıp, kaçırarak fidye talebinde bulunuyordu.

Saldırılar 2013 yılından bu yana ciddi bir azalma gösterse de özellikle Aden Körfezi çevresinde halen korsanlık faaliyetlerinin devam ettiği belirtiliyor ve uluslarası kuruluşlar körfez çevresi için denizcilere uyarıda bulunuyor. Bunda özellikle Yemen’deki Husilerin bölgedeki hakimiyetinin etkisi büyük.

YetkinReport

Recent Posts

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

30 dakika ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

1 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago

Öğretmenler tüm Türkiye’de iş bıraktı: “Daha kaç canımızı vereceğiz?”

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)…

2 gün ago