Ocak ayında yapılacak olan memur, emekli ve asgari ücret zamlarını belirleyecek olan Kasım ayı enflasyonu açıklandı. TÜİK’e göre enflasyon yüzde 62 olarak hesaplandı.
Milyonlarca memur ve emeklinin alacağı maaşı belirleyecek olan Kasım ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı.
TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında yüzde 3,28 artarak yıllık yüzde 61,98 oldu. Üretici Fiyat Endeksi ise Aralık ayında yüzde 2,81 artarak yıllık yüzde 42,25 oldu.
Geçtiğimiz iki yıl içinde düzenli olarak bağımsız hesaplama yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksindeki artışı yüzde 5,58, yıllık artışı ise yüzde 129 olarak hesapladı.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2 Kasım’da yaptığı açıklamada yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65’e çıkarıldığını belirtmiş, 2024 yıl sonu tahminini de yüzde 36 olarak açıklamıştı.
Kasım ayı enflasyonu 2024 Ocak ayında memur ve emeklilere yapılacak zam oranlarının belirlenmesinde de etken olacak.
Memur ve memur emeklilerin maaşlarına 6 ayda bir zam yapılıyor. Temmuz ayında yüzde 17,55’lik zam oranına ek olarak 8 bin lira seyyanen zam yapılmıştı. Bu oranın ardından en düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükselmişti.
Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayı enflasyon oranları ile birlikte memurların alacağı 4 aylık enflasyon farkı yüzde 40,39 olarak hesaplanmıştı. Kasım ve Aralık ayı enflasyon verisi ile birlikte Ocak’ta memur maaşı zam oranının yüzde 50 seviyesine ulaşması bekleniyor.
Asgari ücret zammı için 1 Aralık’ta toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, toplantısını ertelemişti. Sözcü gazetesinin haberine göre TÜRK-İŞ’in masaya “açlık sınırı” olarak hesaplanan 14 bin TL’nin üzerinde olması şartı ve 18 bin TL ile oturması bekleniyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2024 yılı için aldığı yılda bir kez toplanma kararı ise tepki gördü. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada “Bakan bey yılda 1 kez zam olacak diyor. Hiç olmasın. Zam da yapmayın enflasyon da olmasın para da vermeyin” ifadelerini kullandı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 31 Ocak’ta Financial Times gazetesinde tam sayfa bir ilan yayınladı.…
CHP’nin 31 Ocak’ta İstanbul’da topladığı “Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı” partinin hem Terörsüz Türkiye süreci…
Sanayi Devrimi’nden bu yana insanlık, jeolojik zaman boyunca yavaş yavaş birikmiş enerjiyi benzeri görülmemiş bir…
Suriye hükümeti 30 Ocak öğle saatlerinde SDG ile yeniden anlaştığını duyurdu. Ankara memnun. Ama …
Türkiye, İran ile ABD arasındaki artan gerilimde aktif diplomatik rol üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Türk…
Çin’de son aylarda yaşanan ve kimi çevrelerce “askerî darbe girişimi” olarak sunulan, daha yaygın ve…