Siyaset

CHP lideri Özel Berlin’de Gazze için ateşkes çağrısı yaptı

CHP lideri Özgür Özel Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) davetlisi olarak bulunduğu Berlin’de önce partinin kongresinde bir konuşma yaptı, ardından Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve SPD vekilleri ile bir araya geldi. Özel, yaptığı konuşmada 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) olağan kongresinde yaptığı konuşmada Gazze’de “saldırıların derhal durdurulması ve ateşkesin kalıcı olarak sağlanması” çağrısında bulundu.

SPD’nin davetlisi olarak Berlin’de bulunan Özel, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un liderliğini yaptığı Sosyal Demokrat Parti’nin kongresinde konuşma yaptı.

Konuşmasında sosyal demokrasi vurgusu yapan Özel, “Bugün Gazze’de yaşananlar, sosyal demokrat ve sosyalist partilerin yüzyılı aşkın bir süredir savunduğu, insan haklarını, ihtiyaç sahiplerinin refahını ve masumların korunmasını amaçlayan ilkelere aykırıdır,” dedi.

CHP’nin üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonel’in Başkanı ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Gazze’ye yönelik çağrısını hatırlatan Özel, “Birleşmiş Milletler kararlarına ve uluslararası hukuka uyulması; sivil ölümlerine yol açan saldırıların derhal durdurulması, ateşkesin kalıcı olarak sağlanması çağrımızı yineliyoruz,” dedi.

Özel, Almanya Şansölyesi ve vekillerle görüştü

Özel, üç güne yayılan Almanya ziyaretinde Friedrich Ebert Vakfı Başkanı ve eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştü. CHP lideri ardından SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil ve Federal Meclis SPD Grubu Dışişleri Sözcüsü Nils Schmid ile bir araya geldi.

Kongre’de konuşma yaptıktan sonra SPD’li vekillerle de görüşen Özel, ayrıca Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u makamında ziyaret etti.

Özgür Özel, Almanya Şansölyesi Scholz ile görüştü. Özel’e görüşmesinde Selin Sayek Böke eşlik etti.

Erdoğan-Scholz gerginliğinin ardından

Özel’in Scholz ile toplantısı, İsrail Gazze krizi sebebiyle gerilen iki ülke ilişkileri çerçevesinde de önem taşıyor.

Kasım ayında Berlin’e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikili görüşmelerin ardından Almanya Başbakanı ile düzenlenen ortak basın toplantısında sert açıklamalarda bulunmuştu.

Almanya’yı İsrail’e destek vermekle suçlayan Erdoğan “bizim İsrail’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar, rahat konuşamıyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik,” demişti.

Erdoğan’ın sözlerinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Scholz, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben Ortadoğu sorunu konusunda oldukça farklı bakış açılarına sahibiz. Tam da bu nedenle doğrudan görüşmek çok önemlidir. Ancak net olarak ifade edeyim: İsrail’in var olma hakkı Almanya için mutlaktır. Ülkemizde antisemitizme yer yoktur,” demişti.

Erdoğan, Avrupa ülkelerini Gazze konusunda eleştirirken Sosyalist Enternasyonel Başkanı Pedro Sanchez’i ayrı tutmuş, “İspanya’nın yaklaşım tarzı olumlu istikamette gelişiyor” demişti.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

2 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

4 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

24 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago