Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14 Aralık’ta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.
Heyetlerarası toplantının ardından mevkidaşı Bayramov ile beraber açıklama yapan Fidan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden barış görüşmeleri ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Fidan, “Azerbaycan-Ermenistan arasında devam eden barış görüşmelerinin tamamen yanındayız. Bazı ülkelerin yanlış yaklaşımları da söz konusu olabiliyor, biz Türkiye olarak yanlış yaklaşımların önüne geçmek için görüşmelerde bulunuyoruz. Ermenistan ile normalleşme konusunda önümüzde bir engel görmüyoruz,” dedi.
Ermenistan ve Azerbaycan 7 Aralık’ta ortak bir açıklama yayımlayarak Dağlık Karabağ konusunda “güven artırıcı önlemler” alınmasını kabul ettiklerini, “ilişkilerini normalleştirme ve bir barış anlaşması imzalama niyetlerini teyid ettiklerini” duyurdu.
Açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın ofisleri arasında yapılan görüşmelerin ardından “iki ülke arasında güven tesis edilmesine yönelik somut adımlar atılması konusunda anlaşmaya varıldığı,” belirtildi ve “iyi niyet jesti olarak” 32 tutuklu Ermeni askeri ile 2 Azeri Askerinin takası konusunda da anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
13 Aralık’ta esir takasının gerçekleştiği açıklandı.
Ankara’nın, yayımlanan güven artırıcı önlemleri “memnuniyetle karşıladığını” belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin “yapıcı yaklaşımların sürmesi ve kapsamlı barış anlaşmasına giden yolun bir an önce açılmasını” temenni ettiğini, “üçüncü ülkelerin barışı teşvik etmesi” gerektiğini belirtti.
Kaynaklar, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin iyileşmesinin Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine de ivme kazandıracağını belirtti.
Azerbaycan ile yapılan görüşmelerde ele alınan konular arasında Avrupa’ya gaz tedariğini arttırmak üzere yapılacak çalışmalar da yer aldı.
Kaynaklara göre “Türkmen doğalgazının ortak çabalarımızla Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması ve TANAP’ın kapasitesinin genişletilmesi için ortak çaba harcanacak.”
Ayrıca, “Kars-Nahçivan Demiryolunun ve Iğdır Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattının en kısa zamanda tamamlanması amaçlanıyor.”
Basın toplantısı sırasında Gazze’deki gelişmeleri de değerlendiren Fidan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Gazze’de ateşkes sağlanması yapılan oylamada olumlu oyların arttığını belirtti.
Geçtiğimiz gün yapılan oylamada 22 ülke kararını değiştirerek olumlu yönde oy kullanmış, oylama 153 ülkenin oyu ile tamamlanmıştı.
Fidan, “Evvelce çekimser veya aleyhte oy kullanan birçok ülkenin de Filistin’in yanında durma kararı aldığını gördük. Bu, uluslararası camianın zulmün bitirilmesi yönündeki iradesini açıkça gözler önüne sermekte” dedi.
Dışişleri Bakanı, “Ancak bu da yetmiyor. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze’de ateşkes ile katliam arasında sadece ve sadece ABD duruyor” dedi.
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…