Ekonomi

Aralık enflasyonu yüzde 64,77 gözler zamlarda

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonlarca insanı ilgilendiren emekli maaşlarına getirilecek zamların belirleyicisi olan Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonlarca insanı ilgilendiren emekli maaşlarına getirilecek zamların belirleyicisi olan Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK hesaplamalarına göre Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 64,77, Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 44,22 arttı.

TÜİK’e göre Aralık ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,93, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,77 arttı. Enflasyon, son on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE ise 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,14, bir önceki yıla göre yüzde 44,22 artış gösterdi.

Enflasyon rakamları ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da açıklanacak.

Aralık ayında enflasyonun aylık yüzde 3 civarında gelmesi halinde emeklilere yaklaşık yüzde 38 zam yapılacağı hesaplanıyordu.

Ancak bu zam, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 34 olduğu düşünülürse yıl içinde çalışanların maaşlarının enflasyon karşısında eriyeceği anlamına geliyor.

Asgari ücret eriyecek

Emekli zam oranları belli olmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretin 2024 yılında yüzde 49 zam ile 17 bin 2 TL olacağını açıklamıştı.

Asgari ücrete yıl içerisinde başka bir zam olmayacak ve Ekonomist Fatih Özatay’ın değerlendirmesine göre enflasyon hesaplamaları ile birlikte 17 bin TL’lik asgari ücret yoksulluk sınırının altında kalacak.

TÜRK-İŞ, Kasım ayında açlık sınırını 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırını ise 45 bin 686 TL olarak açıklamıştı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 239 TL oldu.

Merkez Bankası, son enflasyon raporunda, enflasyonun 2024 Mayıs’ında yüzde 70-75 civarında seyredeceğini, 2024 yılı için hedefin de yüzde 36 olduğunu duyurmuştu.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

3 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

5 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago