Yetkin Report - Murat Yetkin

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

Aralık enflasyonu yüzde 64,77 gözler zamlarda

Yazar: YetkinReport / 03 Ocak 2024, Çarşamba / Oda: Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonlarca insanı ilgilendiren emekli maaşlarına getirilecek zamların belirleyicisi olan Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonlarca insanı ilgilendiren emekli maaşlarına getirilecek zamların belirleyicisi olan Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK hesaplamalarına göre Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 64,77, Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 44,22 arttı.

TÜİK’e göre Aralık ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2,93, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,77 arttı. Enflasyon, son on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE ise 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,14, bir önceki yıla göre yüzde 44,22 artış gösterdi.

Enflasyon rakamları ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da açıklanacak.

Aralık ayında enflasyonun aylık yüzde 3 civarında gelmesi halinde emeklilere yaklaşık yüzde 38 zam yapılacağı hesaplanıyordu.

Ancak bu zam, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 34 olduğu düşünülürse yıl içinde çalışanların maaşlarının enflasyon karşısında eriyeceği anlamına geliyor.

Asgari ücret eriyecek

Emekli zam oranları belli olmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretin 2024 yılında yüzde 49 zam ile 17 bin 2 TL olacağını açıklamıştı.

Asgari ücrete yıl içerisinde başka bir zam olmayacak ve Ekonomist Fatih Özatay’ın değerlendirmesine göre enflasyon hesaplamaları ile birlikte 17 bin TL’lik asgari ücret yoksulluk sınırının altında kalacak.

TÜRK-İŞ, Kasım ayında açlık sınırını 14 bin 25 TL, yoksulluk sınırını ise 45 bin 686 TL olarak açıklamıştı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18 bin 239 TL oldu.

Merkez Bankası, son enflasyon raporunda, enflasyonun 2024 Mayıs’ında yüzde 70-75 civarında seyredeceğini, 2024 yılı için hedefin de yüzde 36 olduğunu duyurmuştu.

Asgari ücret yoksulluk sınırı altında: 17 bin tamam da 2 lira nedir?

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: aralık, bağ kur, emekli, enflasyon, SSK, TÜİK

OKUMAYA DEVAM EDİN

Merkez Bankası Başkanı: “Yurt dışından milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri geliyor”
Merkez Bankası’ndan 27 aydan sonra faiz artırımı: yüzde 15
Tarım: Hollanda yapıyor da Türkiye neden yapamıyor?
  • İsrail, Suriye’yi vurmadan önce Türk heyeti oradaydı; gerilim yüksek19 Ağustos 2026
  • Dalgalandım da duruldum: Türkiye, Yunanistan’ı Deniz Parkı’yla yanıtladı19 Ağustos 2026
  • Filiz Ali: Müzik ve müzik eğitimine adanmış bir ömür18 Ağustos 2026
  • Erdoğan’dan Trump’a “İsrail’i durdurun” ve “savaştan kaçmayız” mesajları18 Ağustos 2026
  • Özel’i alacaklar mı? Demirtaş’ı salacaklar mı? Neye hizmet edecek?17 Ağustos 2026
  • Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!15 Ağustos 2026
  • Yeni bir kapı açıldı: Türkiye şimdi nereye gidiyor?14 Ağustos 2026
  • Asteriks’in, Red Kit’in, Pıtırcık’ın Babası René Goscinny 100 Yaşında14 Ağustos 2026
  • “Kuriş suç örgütü” soruşturması ve Süleymancıların derin geçmişi13 Ağustos 2026
  • Geri Dönüşüm Atığı İthalatının Çevresel Etkilerinden Korunmak Mümkün mü?13 Ağustos 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP