Ekonomi

Açlık sınırının altında: Emeklilere ek zam oranı açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada milyonlarca emekliyi ilgilendiren ek zam oranını ve 2024 yılında geçerli olacak en düşük emekli maaşını duyurdu. En düşük emekli maaşı ise 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının altında. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada milyonlarca emekliyi ilgilendiren ek zam oranını ve 2024 yılında geçerli olacak en düşük emekli maaşını duyurdu.

16 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 5 ek zam iyileştirilmesi yapıldığını belirtti.  En düşük emekli aylığı da 7,500 TL’den 10,000 TL’ye yükseltildi.

Erdoğan, “SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımız müjdesini buradan vermek istiyorum. SSK ve Bağkur emeklisi Ocak 2024’ten itibaren yüzde 42,6’ya yükseliyor. Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır” dedi.

Açlık sınırının altında

2024 yılının ilk 6 ayı için memur emeklisi aylıklarına yüzde 49,25, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,57 artış getirilmişti. Erdoğan, tüm emeklilerin yıllık artış oranlarının Temmuz ayında eşitleneceğini belirterek, “Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon kadar zam alacakları için dengesizlik giderilecektir” dedi.

Ek zam oranı ile en düşük emekli maaşının TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Birleşik Kamu İş’in yaptığı araştırmaya göre Aralık 2023 tarihinde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 16 bin 483 TL’ye yükselmişti.

Merkez Bankası tarafından belirlenen enflasyon hedefleri göze alındığında memur ve emekli maaşlarına yapılan artış 2024 yılı ortasında enflasyonu yakalamış olacak.

SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına getirilecek zam oranı, son yılın enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. Son 6 ayda TÜİK, yüzde 37,57 enflasyon gerçekleştiğini duyurmuştu.

En düşük emekli maaşı 7500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması bekleniyordu.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

5 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

9 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

1 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

1 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

1 gün ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 gün ago