İstanbul’da motorsikletli kurye Yunus Emre Göçer’e aracı ile çarparak ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mohamud, kaza ile ilgili davanın ilk duruşmasında “taksirle ölüme neden olmaktan” suçlu bulundu.
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Mohamud’un cezası adli para cezasına çevrildi. Mohamud, 27 bin 300 lira adli para cezası ve 6 ay süreyle ehliyetinin geri alınması cesasıyla serbest bırakıldı. 27 bin 300 Türk Lirası 906 dolara tekabül ediyor.
T24’ün haberine göre Kurye Yunus Emre Göçer’in babası Metin Göçer’in avukatları karara itiraz edeceklerini belirtti.
Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki duruşmanın ardından yaptığı açıklamada “Bir motokuryenin canı, karşı taraf yüzde 75 kusurluyken 27 bin TL olamaz,” sözleriyle karara tepki gösterdi.
Göçer’in eşi Öznur Göçer, soruşturma tamamlandıktan sonra 2o Aralık’ta verdiği ifadede “bu aşamada herhangi bir şikayetinin bulunmadığını” beyan etmiş, şikayetini geri çekmişti.
Savcı: “Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu asli kusurlu”
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporlarına göre sanığın asli kusurlu olduğu, ölen Yunus Emre Göçer’in ise tali kusurlu olduğunu belirterek sanığın “Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaa üzerine söz verilen sanık Mohamud’un avukatı Şeyda Yıldırım, “Sonuçları itibariyle çok üzücü olan bu olay bir kazadan ibarettir. Müvekkil tarafından olay sonrasında mümkün olduğunca müşteki tarafın acıları paylaşılmaya çalışılmış, yaraları sarmak için elinden gelen gayret gösterilmiştir. Biz bu hususta başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bundan sonrasını mahkemenin takdirine bırakıyoruz, lehe hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.
Para cezasına çevrildi
Mahkeme, Mohamud’un “taksirle ölüme neden olma” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi ancak ceza, “sanığın sosyal geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın geleceği üzerindeki etkisi” dikkate alınarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirildi.
Mahkeme, “sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak” hapis cezası 27 bin 300 lira adli para cezasına çevirdi.
Bu paranın 10 eşit taksitte ödenmesine karar veren mahkeme, Ankara Emniyet Müdürlüğünce verilen sürücü belgesinin 6 ay süreyle geri alınmasına hükmetti.
Yunus Emre Göçer’in babası Metin Göçer’in avukatı Tuğba Aydın karara itiraz edecekleri söyledi.
Kuryeler: “Bir moto kuryenin canı 27 bin olamaz”
Göçer’in kurye arkadaşlarından Mesut Çeki, İstanbul Adliyesi önündeki meydanda basın açıklaması yaptı.
Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki, “Uzun zamandır bu mahkemeyi bekliyorduk. Süreci bütün basın biliyor, şaşkınlıkla izledik. Çünkü savcılık mütalaasında yüzde 75 kusuru karşı tarafa verdi, şoföre Somali Cumhurbaşkanın oğluna verdi. Asli kusurlu dedi. Yunus Emre için de ayna kontrolünde gerekli özeni göstermediği için bilirkişi raporuna istinaden yüzde 25 tali kusur dedi. Karar çıktı. Ama karar çıkmadan önce şöyle bir durum oldu. Yunus Emre Göçer’in babasının vekili şikayetçi olduğunu söyledi. Aileden biri ceza almasını istedi. Ve karar 3 yıl hapis cezası taksirle adam öldürme ve bu çeşitli indirimlerle 2 yıl 6 aya indirildi. Ama şunu biliyorum. Bir moto kuryenin canı karşı taraf yüzde 75 kusurluyken 27 bin TL olamaz” dedi.
Geçen sene 68 motokuryenin trafik kazasında öldüğünü belirten Çeki, “Yani bir kişi benim ölümümden yüzde 75 sorumlu olacak, ama 27 bin lira kurtulacak. Bir gün bile hapse girmeyecek” diye konuştu.
Apar topar çıkarıldı, sessizce serbest bırakıldı
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mohamud, 30 Kasım’da İstanbul’da Somali Büyükelçiliğine ait araç ile Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne sebep oldu.
Kazanın ardından Mohamud’un aceleyle serbest bırakılması ve soruşturma sürerken Türkiye dışına çıkması, tartışma yaratmış, kazanın ardından hazırlanan ilk tutanakta Göçer kusurlu gösterilirken savcılıkça istenen bilirkişi raporunda Mohamud’un “asli kusurlu” olduğunun tespit edilmesi kaza ile ilgili soru işaretlerini arttırmıştı.
16 Ocak’ta görülecek ilk duruşma öncesinde Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamud’un Türkiye’ye geldiği ve 12 Ocak’ta duruşmaya çıkarılarak ifadesinin alındığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi.
5 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ile telefonda görüşmüştü.