Categories: Siyaset

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ilk adımı Atatürk’ün sözüyle attı

Albay Alper Gezeravcı 19 Ocak 2024’ün ilk dakikalarında başlayan uçuşla Türkiye’nin ilk astronotu unvanına sahip oldu. Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonunda bilimsel deneyler yapacak. Fotoğraf Axiom Space şirketi uçuşa katılan mürettebat görülüyor: (soldan sağa) uçuş komutanı Michael Lopez-Alegria ABD), Gezeravcı, Marcus Wandt (İsveç) ve  Walter Villadei (İtalya). (Foto: AxiomSpace)

Albay Alper Gezeravcı’yı da taşıyan Axiom Space şirketine ait SpaceX uzay aracı ABD saatiyle 18 Ocak saat 16.49, Türkiye saatiyle 19 Ocak 00.49’de Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı. Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı.
Gezeravcı, uzay aracının yörüngeye yerleşmesinden sonra dünyaya ilk mesajında “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için bir Türk’ün uzaya adım attığı şu anda, yüce Atamızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü: “İstikbal göklerdedir.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kutlama mesajında “Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılına insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise “Çocuklarımızın, gençlerimizin hafızalarından bu büyük gurur, coşku ve mutluluk anı hiç çıkmayacak” diye konuştu.

Gezeravcı’yı uzaya taşıyan roket 19 Ocak 2024’te Türkiye saatiyle 00.49’da ABD, Florida’dan fırlatıldı.

Gezeravcı ve ilk uçuş

Falcon 9 roketi, SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyacak. Kapsülde Gezeravcı’yla birlikte daha önce iki Axiom seferinde de pilotluk yapmış olan ABD’li astronot Michael Lopez-Alegria ile yine savaş uçağı pilotu olan İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt da bulunuyor.
Gezeravcı 14 günlük uzay yolculuğu sürecinde 13 bilimsel deney yapacak. Bunlar arasında Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerdiği deney de bulunuyor.
Bu Axiom Space şirketinin üçüncü ticari uçuşu; Ax-3 kodunu taşıyor. Şirketin internet sitesinde 55 milyon dolar veren (koşullara uygun) herkesin 10 günlük uzay yolculuğu bileti sırasına girebileceği yazılıyor.
Teknoloji yazarı Füsun Sarp Nebil’in bildirdiğine göre, uçuş bedeli Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Bakanlık, projeyi yürüten Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) çalışmalarını da koordine ediyor.
Erdoğan 2021’deki bir konuşmada “2023 yılı sonunda yakın Dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrid roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” demişti.

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

5 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

7 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

8 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago