Siyaset

İlaç krizi sürüyor: 14 ilaç daha piyasadan çekildi

Türkiye’de ilaç erişiminde 2021 yılında kur krizi ile ortaya çıkan sorunlar, ilaç fiyatlarına verilen sabit döviz kuruna rağmen sürüyor. BirGün gazetesinden Sibel Bahçetepe’nin haberine göre bir büyük uluslararası ilaç şirketi daha piyasadan ilaçlarını çekme kararı aldı.

Türkiye’de ilaç erişiminde 2021 yılında Türk Lirasındaki ani değer kaybı ile ortaya çıkan sorunlar, Sağlık Bakanlığının getirdiği sabit kur uygulamasına rağmen sürüyor. BirGün gazetesinden Sibel Bahçetepe‘nin haberine göre bir büyük uluslararası ilaç şirketi daha piyasadan ilaçlarını çekme kararı aldı.

Bahçetepe’nin haberine göre Novartis, aralarında göz damlası, göz tansiyonu, astım, KOAH, epilepsi, migren, parkinson ve Alzheimer hastalıkları için kullanılan ilaçların da olduğu 14 ilacın Türkiye’de satışını sonlandırdığını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, “Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” ifadelerine yer verildi.

Eczacılar, satışı yapılmayacak ilaçların bazılarının muadilinin olmadığını, hastaların sıkıntı yaşayacağını belirtiyor.  Ancak Novartis, yaptığı açıklamada piyasadan çekilen ilaçların “ilgili tedavi alanında Türkiye pazarında alternatif tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu” belirtti.

Kur farkı kriz yaratıyor

Ağustos ayında da İsviçre kökenli Roche firması organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan etmişti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç fiyatlandırması için belirlenen sabit Avro kurunun 17,54 TL olarak belirlendiğini, bu kurun reel kurun çok altında olduğunu, bunun firmaların Türkiye’den çekilmesine sebep olduğunu belirtti.

Saydan, “özellikle ithal ilaçlarda ciddi sorun yaşanmaktadır. Bu sorunları aşmak için de bulabildiğimiz kadarıyla yerli üretilen eşdeğer ilaçları hastalarımıza sunuyoruz ancak bu alanda da maalesef sıkıntılar yaşıyoruz. Yerli ilacın desteklenmesi, ilaçların yerli ya da ithal olsun bulunabilir olması önemli. Ekonomik gerçeklikten uzak fiyat düzenlemeleri yüzünden üretimden vazgeçilen her ilaç için bulunabilir ve ulaşılabilir olması gerekir. Diğer yandan hammadde, ambalaj ve diğer girdilerin de dövize endeksli olması yerli üreticilerimizi de olumsuz etkilemektedir,” dedi.

Sağlık Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada “ilaç erişiminde yaşanan sıkıntılara ilişkin, vatandaş, hekim ve ilgili kurumların piyasada bulamadıkları ilaçlarla ilgili şikâyetleri değerlendirilerek, ilaca erişimi sağlayacak çözüm bulunmakta ve tedbirler alınmaktadır,” ifadelerine yer veriliyor.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

4 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

6 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

7 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago