Siyaset

MİT’e göre kilise baskını IŞİD’in “Horasan” kolunun eylemi

Güvenlik kaynaklarına göre, MİT 28 Ocak’ta İstanbul’daki kilise baskınının arkasında IŞİD’in “Horasan Vilayeti” kolunun bulunduğunu saptadı. Terör eylemiyle bağlantılı olarak yakalanan zanlılar sorguya götürülürken görülüyor. (Foto: AA)

Güvenlik kaynaklarına göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) 28 Ocak’ta İstanbul, Sarıyer’deki, Santa Maria İtalyan Kilisesini silahla basarak bir vatandaşı öldürmesinin DEAŞ’ın (IŞİD) Orta Asya ve Afganistan kökenlilerden oluşturduğu “Horasan Vilayeti” kolunun sorumlu olduğunu saptadı. Güvenlik kaynaklarına göre Kilise saldırısı ardından MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyonlarla IŞİD’in Horasan Vilayeti kolunun Türkiye’deki örgütlenmesine darbe vuruldu. Bilindiği gibi yapılanmasında -içinden doğduğu- El Kaide’den esinlenen DEAŞ kurmak istediği küresel İslam devletinde milli sınırları tanımayarak ülke ve bölgeleri “vilayet” olarak adlandırıyor.
Rusya’nın resmi haber ajansı Novosti bir yıl kadar önce yer alan bir haberinde, Rusya’nın dış istihbarat servisi FSB’nin Ankara’yı “dünyanın en tehlikeli terör örgütlerinden” Horasan Vilayetinin Türkiye’deki muhtemel eylemleri konusunda uyardığını bildirmişti.

MİT’in IŞİD’le mücadelesi

Türkiye’nin IŞİD’le ilk karşı karşıya gelmesi Haziran 2014’te Türkiye’nin Irak’ta Musul Başkonsolosluğunun basılıp işgal edilerek 49 kişinin rehin alınmasıyla oldu.
IŞİD 2015 yılında Suruç’taki intihar saldırısında 34, Ankara’da (bir defada en çok kişinin canına mal olan) Ankara Garı intihar saldırısında 109, 2016’da İstanbul, Atatürk Havalimanı baskınında 48, İstanbul Sultanahmet ve İstiklâl caddesi saldırılarında 16 ve Reina gece kulübü baskınında 39 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı.
Türkiye’nin 2016’da Suriye topraklarındaki Fırat Kalkanı harekâtında 1500’den fazla IŞİD militanının öldürüldüğü açıklanmıştı.
MİT yasasının 2014’te dış operasyonlara izin vermesi ardından PKK’ya karşı da IŞİD’e karşı da mücadele şekil değiştirdi.
Anadolu Ajansı, güvenlik kaynaklarına dayanarak MİT’in 2021 yılından bu yana IŞİD’in Türkiye faaliyetlerine karşı mücadelesinin aşamalarını yayınladı.

IŞİD liderine baskın

Örgütün eski “Türkiye Vilayeti” sorumlusu Kasım Güler’in Nisan 2021’de Suriye’de MİT ajanlarınca yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi IŞİD’e karşı operasyonları yeni bir boyuta sıçrattı.
Kasım Güler’in sorgu ifadesinden yola çıkan MİT ve Emniyet örgütün “Türkiye Vilayeti” kolunun bağlı bulunduğu “Faruk Ofisinin” dağıttı.
Bunu çatışmalarda öldürülen veya yaralanan örgüt militanlarının ailelerine yardım faaliyetine aracılık eden Mohannad Mehi Aldine, Mahmoud Jabranve Husam Elhumeydi’nin yakalanmaları izledi. Bu kişilerin sorgulanmasından Şubat 2022’de örgütün “Türkiye Valisi” sayılan Abu Umar Al Zarqawi kod isimli Basar Hamo’ya ulaşıldı.
Yakalananların sorgu ifadesinden ABD komandolarının yine Şubat 2022’de Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarında öldürdüğü Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi’nin yerine Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin geçtiği ve Suriye’de, İdlib’in Dana bölgesinde yer altı sığınaklı bir ev inşa ettiği saptandı. Ancak Kureyşi’nin izlendiğinden tedirgin olarak Afrin, Cinderes’teki bir eve geçtiğini saha ajanlarıyla belirleyen MİT kısa sürede buradan da ayrılacağı istihbaratıyla 29 Nisan 2023’te operasyon kararı aldı. MİT Operasyon Başkanlığı ajanlarının dört saatlik operasyonu sonunda yakalanacağını anlayan Kureyşi üzerindeki bombaları patlatarak intihar etti.

“Horasan Vilayeti” devrede

Bunun ardında IŞİD “Türkiye Vilayetini” Türkiye’de bulunan yabancı uyruklularla yeniden canlandırmak isteyen örgüt, adını da “Selman-ı Farisi Taburu” olarak değiştirdi.
MİT’in saptamasına göre IŞİD, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ve İsrail’in Gazze’ye hala devam eden operasyon başlatması sonrasında Türkiye’deki diğer dinlere mensup şahıslara, sinagog ve kiliselere yönelik eylem talimatı verdi.
Bunun üzerine Selman-ı Farisi Taburu (SFT) istihbarat sorumlusu Abu Yakin El Iraki kod ismini kullanan Micbel El- Şuveyhi ve Ebu Leys kod adlı Mohammed Hilaf İbrahim keşif faaliyeti yürütmeye başladı. Aynı şekilde örgüt üyesi Abdullah El Cumeyli kod isimli İyheb Elani de Ankara’daki Irak Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı raporunu örgüt merkezine bildirdi.
İçişleri Bakanlığı, MİT ve Emniyet’in ortak operasyonuyla bu kişiler dahil 9 ilde 29 zanlının yakalandığını duyurdu.
Güvenlik kaynaklarına göre MİT ve Emniyet’in SFT yapılanmasına vurduğu darbe sonrası “Horasan Vilayeti” Türkiye’yi hedefine aldı.

Bütün önlemlere rağmen

IŞİD militanları alınan bütün önlemlere rağmen 28 Ocak’ta İstanbul’daki Santa Maria Katolik kilisesine saldırdı ve Pazar ayini için gelenlerden Tuncer Murat Cihan’ı öldürdü. Saldırganlardan Tacikistan Uyruklu Amirjan Kholikov ile Rusya uyruklu David Tandurev aynı gün olmak üzere toplam 25 kişi tutuklandı.
AA haberine göre MİT bu saldırının arkasında IŞİD’in Horasan vilayetinin bulunduğunu saptadı.
Güvenlik kaynakları, Horasan Vilayetinin Türkiye eylemlerine dair yeni yakalamalara ve ele geçirilen belgelere işaret ederek operasyonların süreceğini bildiriyor.

YetkinReport

Recent Posts

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

6 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

11 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

15 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

2 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

2 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

2 gün ago