Yerel yönetimler, vatandaşa en yakın kamu yönetim organı olarak demokrasinin beşiği. Çeşitli çalışmalar kurumlarına güven duyulan toplumlarda yaşam kalitesinin de daha yüksek olduğunu vurguluyor. Demokrasiye ve kamu yönetimine duyulan güvenin azaldığı bir dünyada, vatandaş güvenini ve demokrasiyi güçlendirerek yaşam kalitesini geliştirmenin yolu yerel yönetimlerden geçiyor. Güveni geliştirmenin yolu ise iyi yönetişim.
“Ölçmediğini geliştiremezsin”, kalite anlayışının temel ilkeleri arasında yer alıyor. Vatandaşların güvenini kazanmak için yönetişim kültürünü ölçmek, iyi örneklerle karşılaştırarak öğrenmek ve uygulamak önemli bir gelişim fırsatı oluşturuyor. Bu nedenle, Argüden Yönetişim Akademisi yerel yönetişim kültürünü ölçmek üzere Belediye Yönetişim Karnesi (BYK) modelini geliştirdi.
Özgün bir model olarak geliştirilen BYK, farklı ülkelerde de kullanılabilecek özelliklere sahip. BYK geliştirilirken birçok ulusal ve uluslararası ilke, model ve mevzuat standartlarıyla uyumlu olmasına da özen gösterildi:
• Vatandaş Merkezli Kamu Yönetimi İlkeleri (BM, Avrupa Konseyi, OECD)
• Avrupa Konseyi İyi Yönetişim İlkeleri ve Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE)
• Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
• Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Yaşam Kalitesi Endeksi
• Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) Mükemmellik Modeli
• Uluslararası Finansal Raporlama Vakfı – Entegre Raporlama (IFRS )
• İlgili Ulusal Mevzuat (5393, 5216, 5018 vd.)
• Ulusal, Bölgesel ve Sektörel Kalkınma Planları
Kurumlar genellikle faaliyetleri ile ilgili sonuçlar üzerinden performans değerlendirmesine tabi tutuluyor. Oysa sadece NE sonuç alındığı kadar, güven oluşturmak için NASIL üzerine de odaklanmak gerekiyor. Çünkü her sene tekrarlanan faaliyetler için paydaşların güvenini kazanmak, ileriki dönemlerde de performansı önemli ölçüde olumlu etkiliyor.
BYK, belediyelerin hizmet sunma ve yatırım yapma gibi çeşitli faaliyetlerinin performansını değil, bu çalışmalarını gerçekleştirirken güven oluşturacak iyi yönetişim kültürünün uygulanma seviyesini ölçüyor. Çünkü performans, belediye sınırları içerisinde yaşayanların çeşitliliği ve ihtiyaçları, belediye kaynakları, daha önce yapılmış yatırımların düzeyi gibi birçok kontrol edilemeyen faktöre bağlı. Oysa, güveni tesis edecek iyi yönetişim yaklaşımları belediyeler arasında daha kolay karşılaştırılabilir, birbirlerinden öğrenmeyi tetikler ve performansın da sürekli gelişimini sağlar.
Bu çalışmanın ayrı bir özelliği de bir algı ölçümü olmaması, belediyelere cevaplandırmaları için soru sorulmaması, ancak doğrudan kamuya açıklanan bilgiler üzerinden vatandaş bakış açısıyla iyi yönetişim kültürünün değerlendirilmesini içermesidir. Çünkü, ölçümden hemen önceki dönemde gerçekleşen ilgisiz gelişmeler bile algıları etkileyebiliyor. Soruların belediyelere sorulması ise cevaplandırma kalitesinin, uygulama kalitesini ölçmede yanılgılara neden olabilmesi riskini içeriyor. Oysa araştırmanın “vatandaş bakış açısı” ile yürütülmesi, herhangi bir vatandaşın belediyenin açıklamış olduğu bilgi ve belgeleri, internet ve diğer mecralarda belediye ile ilgili yayınlanmış verileri inceleyerek belediyeye dair bir değerlendirme yapabileceği anlamına gelmektedir. Bu yaklaşım aynı zamanda vatandaşın güvenini kazanmak için şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından vatandaşa sunulan bilgi kalitesini geliştirmeyi de teşvik ediyor.
Bu nedenle, BYK belediyelerde iyi yönetişim kültür ve uygulamalarını ölçerek vatandaşların duyduğu güveni artırmayı ve sürdürülebilir kalkınma ile yaşam kalitesinin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. 2017 yılında geliştirilen ve ilk kez 2018 yılında İstanbul ilçe belediyeleri özelinde uygulanan bu yönetişim ölçme inovasyonu, Birleşmiş Milletler (BM) ve Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Teşkilatı (OECD) tarafından küresel düzeyde iyi uygulama örneği olarak gösterildi. Türkiye’de ise merkezi ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları tarafından çalışmada ortaya konan anlayış ve önerilerin bir kısmı uygulanmaya başlandı.
Aradan geçen beş yılın ardından, İstanbul ilçe belediyeleri için BYK modeli yeniden kullanılarak araştırma tekrarlandı. Belediye Yönetişim Karnesi 2023, İstanbul’un 37 ilçe belediyesinde iyi yönetişim kültürü ile uygulamalarını yeniden ölçmek ve araştırma sonuçlarını 2018 ile kıyaslama yaparak paylaşmak; gerçekleşen değişimin ortaya konmasına, mevcut durumun gelişim alanlarını tespit ederek önümüzdeki süreçte yapılacak iyileştirmelere ışık tutulmasına olanak sağladı. (Adalar ve Şile Belediyeleri nüfus olarak küçük olmaları nedeniyle stratejik plan yapma zorunluluğundan muaf oldukları için İstanbul’un 39 ilçe belediyesinden 37’si çalışmada ele alınmıştır.)
2023 araştırma sonuçlarına göre İstanbul İlçe Belediyeleri yönetişim açısından son beş yılda yaklaşık yüzde 10’luk bir iyileşme gerçekleştirmiş ve karne puanı ortalaması 5.0’dan 5.6’ya yükselmiş. Son beş yıla bakıldığında ilçe belediyelerinin Entegre Raporlama, Katılımcı Bütçe, Meclis görüşmelerinin yayınlanması, varlıklarının değerleri ile ilgili bilgi paylaşımı, Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nın (ELoGE) kullanım hakkının alınması gibi konulardaki yenilikçi uygulamaları ile iyi yönetişim kültüründe bir iyileşme olduğu söylenebilir. Belediyelerimizde bu iyi uygulamalar yaygınlaşmakla birlikte vatandaşlardan hizmet planlama ve tasarım aşamasında görüş alınması, taşınmazlar konusunda bilgi paylaşımı, meclis komisyon raporlarının paylaşılması ve iç denetçi istihdamının azalması gibi konularda da 2018 yılına göre gerileme yaşandığı gözlemleniyor.
BYK, belediyelerin iyi yönetişim uygulamalarını ve vatandaşların güvenini geliştirmeleri için 7 temel alanda gelişim önerileri sunuyor:
Özetle, Belediye Yönetişim Karnesi gerek önümüzdeki Belediye Seçimlerinde aday olacaklara gerekse çeşitli alanlarda toplumsal duyarlılıkları olan STK’lara, belediyelerin vatandaş güvenini geliştirmek için uyguladıkları yönetişim yaklaşımları hakkında değerlendirme yapma fırsatı sunuyor. BYK, seçim sonrası hazırlanacak 5 yıllık stratejik planlar, bütçe ve hizmet tasarımı, iyi uygulamalar ve uygulanabilecek araçlar açısından yerel yönetimlere yaşam kalitesini geliştirmek üzere ışık tutma imkânı sağlıyor.
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…