Ekonomi

Mehmet Şimşek: “Aylık enflasyon Şubat’tan itibaren düşecek”

TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasının ardından bir mesaj paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayı enflasyon hesaplamalarını yayınladı. Buna göre Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 6,70 artarak yüzde 64,86 oldu. Enflasyon ile ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, aylık enflasyonun Şubat’tan itibaren yıllık enflasyonun ise 2024’ün ikinci yarısından itibaren düşmesini beklediklerini kaydetti.

TÜİK’e göre TÜFE’deki değişim 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,70 değişerek yüzde 64,86 olarak hesaplandı. Enflasyon on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 54,72 arttı.

Yurt-İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 4,14 artarak yıllık 44,20 artış gösterdi.

ENAG verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında yüzde 9,38 arttı. Enflasyonun son 12 aylık artışı da yüzde 129,11 olarak gerçekleşti.

ENAG, sağlık grubunda herhangi bir fiyat değişimi olmadığını belirtirken en yüksek fiyat artışının yüzde 16,42 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleştiğini duyurdu.

Merkez Bankası önceki Başkanı Hafize Erkan Kasım ayında açıkladığı Enflasyon Raporu’nda 2024 Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 70-74 aralığına çıkacağını beklediklerini, baz etkisi dahil yıl sonuna doğru düzenli bir düşüş olacağını ve yıl sonu hedefinin yüzde 36 olduğunu açıklamıştı.

Erkan görevden alındı, enflasyon açıklandı

Ocak ayı enflasyonunun yüksek çıkması bekleniyordu. Erkan, hesaplamalar açıklanmadan görevden alındı, yerine Fatih Karahan getirildi. 

Karahan’a desteğini açıklayan Şimşek, enflasyonla ilgili paylaşımda bulunarak, “bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz” dedi.

Şimşek, “Ocak ayında aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı yükselerek yüzde 6,7 gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 64,9 oldu. Ocak ayında büyük oranda enflasyona yansıyan bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz. Şubat’tan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikamızla uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz. Fiyat istikrarını sağlamak temel önceliğimizdir” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

3 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

22 saat ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran devlet medyası, İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kendisini ve beraberindekileri taşıyan helikopterin ülkenin kuzeybatısındaki…

2 gün ago