Siyaset

ABD Kongresindeki itiraz süresi doldu: F-16V satışına engel kalmadı

ABD Kongresindeki itiraz süresinin dolmasıyla birlikte Türkiye’ye F-16V model savaş uçakları satışı önünde engel kalmadı. Aynı paket içinde Yunanistan’a F-35A uçaklarının satışı da onaylanmış oldu. Yeni F-16’lar ABD’deki montaj hattında görülüyor. (Foto: Lockheed Martin)

Kongredeki 15 günlük itiraz (ya da sessizlik) süresinin 10 Şubat’ta dolmasıyla Türkiye’nin ABD’den almak istediği F-16V savaş uçaklarının satışı önünde engel kalmadı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake “X” hesabı üzerinden bu gelişmeyi “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak niteledi. Flake, “Türkiye’nin F-16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler’in gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının YetkinReport’a verdiği bilgiye göre, itiraz gelmediği işin satış Kongreden geçmiş kabul edilecek. Şimdi ABD’den ABD’den Türkiye’ye kabul ve teklif mektupları gelmesi bekleniyor. Sonra da teslimat için takvimlendirme çalışması başlayacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden’ın 14 Aralık günkü telefonunda “İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylaması karşılığında, kendisinin de Türkiye’ye F-16 satışını Kongre’den geçireceğini” söylediğini açıklamıştı. Bunun ardından İsveç’in NATO üyeliği TBMM Dışişleri Komisyonunda 26 Aralık’ta, Genel Kurul’da da 23 Ocak’ta onaylanarak yürürlüğe girmişti. Erdoğan’ın onay imzasının özel kuryeyle ABD’ye ulaştırılması ardından Biden da onayı imzalamıştı.

Türkiye’ye F-16V Yunanistan’a F-35A

Anlaşmayı mümkün kılan koşullardan biri de Türkiye’ye 40 F-16V ve 79 güncelleme takımı satışıyla birlikte Yunanistan’a 40 F-35A satışı olmuştu.

F-35 savaş uçaklarının başından itibaren üretici ortağı olan Türkiye, 2017’de Rusya’dan S-400 hava savunma füzeleri aldığı için dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla programdan çıkarılmıştı. Türkiye’nin kendi Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ı devreye alana kadar F-16 uçaklarını üst modele çıkarma talebi böyle gündeme gelmişti. ABD Kongresindeki Türkiye aleyhtarı havanın satışa engel olmasının önüne geçmek için de Biden yönetimi Yunanistan’a daha üstün F-35 savaş uçağı satışını aynı paketin içine koymuştu.

Nitekim hem Senato hem Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitesi üyeleri bu durumda itiraz etmeyeceklerini açıklamış, Kentucky senatörü Rand Paul’un itirazı ise işleme konmamıştı.

Türkiye, ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca işlemleri yürütülecek satışta 23 milyar dolar karşılığında 40 F-16V, elindeki F-16’lardan 79’unu daha F-16V düzeyine yükseltecek güncelleme takımının yanı sıra, yüklü miktarda silah ve elektronik savaş malzemesi de alacak.

YetkinReport

Recent Posts

Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı

Suriye’ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması için Suriye, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dörtlü bir…

14 saat ago

Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir

Barış, silahların susmasıyla başlar ama orada sona ermez. Gerçek barış, zihinlerdeki hendekleri ve kalplerdeki mayınları…

15 saat ago

Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza

“Azıcık bir gelenek oluşturmak bile, bitimsiz bir tarih birikimini gerektirir.” Henry James’in bu sözü, üniversitelerin…

17 saat ago

Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, alışılmadık biçimde 11 Mayıs sabaha karşı düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’yı “İstanbul’da…

2 gün ago

PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular

PKK’nın 12 Mayıs’ta silahlı mücadeleyi bırakma ve kendisini fesih kararı Türkiye’de yaygın siyasi şiddet döneminin…

2 gün ago

Toplum Terörsüz Türkiye sürecinden habersiz: Araştırma

PKK’nın, MHP lideri Bahçeli’nin önerisi ve kurucusu Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine topladığı silah bırakma ve…

3 gün ago