Siyaset

ABD Kongresindeki itiraz süresi doldu: F-16V satışına engel kalmadı

ABD Kongresindeki itiraz süresinin dolmasıyla birlikte Türkiye’ye F-16V model savaş uçakları satışı önünde engel kalmadı. Aynı paket içinde Yunanistan’a F-35A uçaklarının satışı da onaylanmış oldu. Yeni F-16’lar ABD’deki montaj hattında görülüyor. (Foto: Lockheed Martin)

Kongredeki 15 günlük itiraz (ya da sessizlik) süresinin 10 Şubat’ta dolmasıyla Türkiye’nin ABD’den almak istediği F-16V savaş uçaklarının satışı önünde engel kalmadı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake “X” hesabı üzerinden bu gelişmeyi “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak niteledi. Flake, “Türkiye’nin F-16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler’in gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının YetkinReport’a verdiği bilgiye göre, itiraz gelmediği işin satış Kongreden geçmiş kabul edilecek. Şimdi ABD’den ABD’den Türkiye’ye kabul ve teklif mektupları gelmesi bekleniyor. Sonra da teslimat için takvimlendirme çalışması başlayacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden’ın 14 Aralık günkü telefonunda “İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylaması karşılığında, kendisinin de Türkiye’ye F-16 satışını Kongre’den geçireceğini” söylediğini açıklamıştı. Bunun ardından İsveç’in NATO üyeliği TBMM Dışişleri Komisyonunda 26 Aralık’ta, Genel Kurul’da da 23 Ocak’ta onaylanarak yürürlüğe girmişti. Erdoğan’ın onay imzasının özel kuryeyle ABD’ye ulaştırılması ardından Biden da onayı imzalamıştı.

Türkiye’ye F-16V Yunanistan’a F-35A

Anlaşmayı mümkün kılan koşullardan biri de Türkiye’ye 40 F-16V ve 79 güncelleme takımı satışıyla birlikte Yunanistan’a 40 F-35A satışı olmuştu.

F-35 savaş uçaklarının başından itibaren üretici ortağı olan Türkiye, 2017’de Rusya’dan S-400 hava savunma füzeleri aldığı için dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla programdan çıkarılmıştı. Türkiye’nin kendi Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ı devreye alana kadar F-16 uçaklarını üst modele çıkarma talebi böyle gündeme gelmişti. ABD Kongresindeki Türkiye aleyhtarı havanın satışa engel olmasının önüne geçmek için de Biden yönetimi Yunanistan’a daha üstün F-35 savaş uçağı satışını aynı paketin içine koymuştu.

Nitekim hem Senato hem Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitesi üyeleri bu durumda itiraz etmeyeceklerini açıklamış, Kentucky senatörü Rand Paul’un itirazı ise işleme konmamıştı.

Türkiye, ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca işlemleri yürütülecek satışta 23 milyar dolar karşılığında 40 F-16V, elindeki F-16’lardan 79’unu daha F-16V düzeyine yükseltecek güncelleme takımının yanı sıra, yüklü miktarda silah ve elektronik savaş malzemesi de alacak.

YetkinReport

Recent Posts

Müthiş bir dezenformasyon operasyonundan CHP’ye dersler

Cumhurbaşkanlığına bağlı bir Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin (DMM) kuruluşunu 5 Ağustos 2022’de ilan eden dönemin İletişim…

19 saat ago

DEM uyardı, AK Parti “Üçlü ittifakı” düzeltti, CHP topa sert girdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın PKK’nın 11 Temmuz’da ilk silah bırakışını takiben 12 Temmuz’da yaptığı konuşmada AK…

1 gün ago

Türkiye hava gücünü akıllı güce dönüştürebilir mi?

2024 Nisan’ında İsrail'in İran'a saldırması ve İranın karşılık vermesiyle tabık olduğumuz karşılıklı hava saldırıları, yalnızca…

2 gün ago

Erdoğan’ın AKP, MHP, DEM üçlüsü sözleri resmi metinlerden niye çıktı?

  Öncelikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Temmuz’da PKK’nin silah bırakmaya başlaması ardından gözlerin çevrildiği 12…

2 gün ago

İlk somut adım: PKK silah bırakmaya başladı. Devamı nasıl gelecek?

PKK 47 yıl önce Türkiye’den bir Kürdistan koparmak için çektiği silahı 11 Temmuz 2025, saat…

3 gün ago

Öcalan ne demek istedi, Erdoğan ne diyecek?

PKK 47 yıllık sürdürdüğü, Türkiye’ye on binlerce insanın canına, trilyon düzeyinde ekonomik zarara ve hesap…

5 gün ago