Siyaset

ABD Kongresindeki itiraz süresi doldu: F-16V satışına engel kalmadı

ABD Kongresindeki itiraz süresinin dolmasıyla birlikte Türkiye’ye F-16V model savaş uçakları satışı önünde engel kalmadı. Aynı paket içinde Yunanistan’a F-35A uçaklarının satışı da onaylanmış oldu. Yeni F-16’lar ABD’deki montaj hattında görülüyor. (Foto: Lockheed Martin)

Kongredeki 15 günlük itiraz (ya da sessizlik) süresinin 10 Şubat’ta dolmasıyla Türkiye’nin ABD’den almak istediği F-16V savaş uçaklarının satışı önünde engel kalmadı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake “X” hesabı üzerinden bu gelişmeyi “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak niteledi. Flake, “Türkiye’nin F-16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, Müttefikler’in gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının YetkinReport’a verdiği bilgiye göre, itiraz gelmediği işin satış Kongreden geçmiş kabul edilecek. Şimdi ABD’den ABD’den Türkiye’ye kabul ve teklif mektupları gelmesi bekleniyor. Sonra da teslimat için takvimlendirme çalışması başlayacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden’ın 14 Aralık günkü telefonunda “İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylaması karşılığında, kendisinin de Türkiye’ye F-16 satışını Kongre’den geçireceğini” söylediğini açıklamıştı. Bunun ardından İsveç’in NATO üyeliği TBMM Dışişleri Komisyonunda 26 Aralık’ta, Genel Kurul’da da 23 Ocak’ta onaylanarak yürürlüğe girmişti. Erdoğan’ın onay imzasının özel kuryeyle ABD’ye ulaştırılması ardından Biden da onayı imzalamıştı.

Türkiye’ye F-16V Yunanistan’a F-35A

Anlaşmayı mümkün kılan koşullardan biri de Türkiye’ye 40 F-16V ve 79 güncelleme takımı satışıyla birlikte Yunanistan’a 40 F-35A satışı olmuştu.

F-35 savaş uçaklarının başından itibaren üretici ortağı olan Türkiye, 2017’de Rusya’dan S-400 hava savunma füzeleri aldığı için dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla programdan çıkarılmıştı. Türkiye’nin kendi Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ı devreye alana kadar F-16 uçaklarını üst modele çıkarma talebi böyle gündeme gelmişti. ABD Kongresindeki Türkiye aleyhtarı havanın satışa engel olmasının önüne geçmek için de Biden yönetimi Yunanistan’a daha üstün F-35 savaş uçağı satışını aynı paketin içine koymuştu.

Nitekim hem Senato hem Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitesi üyeleri bu durumda itiraz etmeyeceklerini açıklamış, Kentucky senatörü Rand Paul’un itirazı ise işleme konmamıştı.

Türkiye, ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca işlemleri yürütülecek satışta 23 milyar dolar karşılığında 40 F-16V, elindeki F-16’lardan 79’unu daha F-16V düzeyine yükseltecek güncelleme takımının yanı sıra, yüklü miktarda silah ve elektronik savaş malzemesi de alacak.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

9 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

14 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

17 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

18 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago