Siyaset

Fidan Gazze diplomasisini hızlandırdı: ABD, Mısır, Almanya

G20 Dışişleri Bakanları Zirvesine katılmak üzere Brezilya’nın başkentinde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Devam Eden Uluslararası Gerilimlerde G20’nin Rolü” başlıklı oturumda uluslararası toplumu “Gazze’deki vahşetin durdurulması için daha etkin rol oynamaya” çağırdı. Fidan, Gazze diplomasisini hızlandırdı, Almanya, ABD ve Mısır ile görüştü. (Foto: AA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze’nin güneyinde 1 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine doğru bir kara harekatında kararlı olduğunu açıklarken, Ankara, bölgede kalıcı ateşkesin sağlanması için diplomatik temaslarını hızlandırdı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İsrail’in Gazze’ye yönelik sürdürdüğü saldırıların sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan acil insani ateşkes teklifini veto etmesi tartışılırken, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak üzere Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Gazze için kalıcı barış sağlanması gündemi ile yoğun bir diplomatik görüşme trafiğine girdi.

21 Şubat’ta G20 bünyesindeki “Devam Eden Uluslararası Gerilimlerde G20’nin Rolü” başlıklı oturumda bir konuşma yapan Fidan, uluslararası toplumu ve G20 ülkelerini “ateşkes ve iki devletli çözüm için daha etkin rol oynamaya” çağırdı. Diplomatik kaynaklara göre Fidan “Gazze’deki vahşetin durdurulması” çağrısında bulundu.

Gazze diplomasisi: Mısır, Almanya, ABD

G20 toplantısında Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile de görüşen Fidan, Gazze’deki durumun yanı sıra siyasi diplomatik çabalar ve insani yardım konularını Şükri ile görüştü.

Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas arasında ilan edilen ateşkeste kilit rol oynamıştı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından Gazze’yi aralıksız bombardıman altında tutarken, Kasım ayında bölgeye insani yardım ulaştırılması için 4 günlük bir ateşkes ilan edilmişti. Hamas lideri İsmail Haniye 21 Kasım’da İsrail ile Katar aracılığıyla konuştuklarını, Mısır’ın da devrede olduğunu belirtmişti. Türkiye’nin ismi görüşmelerde geçmemişti.

Ankara, İsrail’in giderek şiddetini arttırdığı saldırılarda barış sağlanması için temaslarını hızlandırdı.

Dışişleri Bakanı Fidan, ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile de biraraya geldi. Iki görüşmede de Gazze’de tam ateşkesin sağlanması için atılabilecek adımlar gündeme geldi. Fidan, Baerbock ile üç gün önce Almanya Münih Güvenlik Konferansı’nda da bir araya gelmişti.

Fidan, Amerikalı senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Murphy’nin Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri sırasında da Türkiye’nin Gazze’deki krizin bölgeye yayılmasından duyduğu endişeyi dile getirmiş, ABD’nin İsrail üzerindeki frenleme etkisini kullanması gerektiğini belirtmişti.

ABD vetosu tartışma yarattı

Bu sırada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD’nin vetosu ile karşılaştı. Karara 15 üyeden 13’ü onay verirken İngiltere çekimser kaldı.

Beyaz Saray, Cezayir tarafından sunulan, Gazze’de acilen ateşkes talep eden karar tasarısının savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri “tehlikeye atacağını” söyleyerek kararı veto etti, Refah kentini işgal etmemesi için İsrail’i uyaran kendi geçici ateşkes tasarısını önerdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 29 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğü bildiriliyor. İsrail’in, Gazze’nin güneyinde bulunan Refah bolgesine de işgal hazırlığında olduğu belirtilirken, olası bir saldırının çok daha ciddi insani sonuçları olacağı öngörülüyor. Kuzeyden başlayan bombardımandan kaçan bir milyondan fazla Filistinli, güneyde bulunan Refah bölgesine sığınmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu harekat konusunda 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada “kararlı olduğunu” belirtti.

ABD şimdiye kadar tasarılarında “ateşkes” kelimesini kullanmamıştı. ABD’nin önerisinde Refah’a yönelik herhangi bir kara harekatının daha büyük insani sonuçları olacağı” belirtiliyor. Güvenlik konseyi’nin ABD’nin önerisini ne zaman görüşeceği henüz kesin değil.

 

YetkinReport

Recent Posts

İş Dünyası AB İle Her İhtimali Deniyor Ama Çözüm Ankara’da

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 31 Ocak’ta Financial Times gazetesinde tam sayfa bir ilan yayınladı.…

1 saat ago

CHP’nin Kürt Sorunu Eşiği: Türkiye İç Barışını Sağlamak Zorundadır

CHP’nin 31 Ocak’ta İstanbul’da topladığı “Toplumsal Barış ve Demokrasi Konferansı” partinin hem Terörsüz Türkiye süreci…

15 saat ago

Marmara Denizi’ne Hayat Öpücüğü: Pina

Sanayi Devrimi’nden bu yana insanlık, jeolojik zaman boyunca yavaş yavaş birikmiş enerjiyi benzeri görülmemiş bir…

1 gün ago

SDG Anlaşma Bozdukça Şam’la Biraz Daha Azına Uzlaşıyor. Ankara Memnun

  Suriye hükümeti 30 Ocak öğle saatlerinde SDG ile yeniden anlaştığını duyurdu. Ankara memnun. Ama …

2 gün ago

Türkiye, İran-ABD geriliminde aktif diplomatik rol üstlenmeye hazır

Türkiye, İran ile ABD arasındaki artan gerilimde aktif diplomatik rol üstlenmeye hazır olduğunu açıkladı. Türk…

2 gün ago

Çin: Xi Jinping’in Gücü Sarsıldı mı, Yeniden mi İnşa Ediliyor?

Çin’de son aylarda yaşanan ve kimi çevrelerce “askerî darbe girişimi” olarak sunulan, daha yaygın ve…

2 gün ago