Siyaset

İmamoğlu-Kurum yarışında son durum: İYİ Parti, YRP ve DEM Parti kilit

MetroPoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar, Şubat ayı araştırma sonuçlarını YetkinReport’a değerlendirdi. Sencar, İstanbul’da İmamoğlu’nun kazanma olasılığının DEM Parti, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi oylarına bağlı olduğunu belirtti. İmamoğlu kazanır diyen seçmenin yarattığı algı ise CHP’ye avantaj sağlayabilir.

Metropoll Araştırma Şirketi’nin Şubat ayı araştırma sonuçlarına göre, İstanbullu seçmenlerin yüzde 46’sı CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun, yüzde 35,5’i ise AK Parti’nin adayı Murat Kurum’un kazanacağını düşünüyor. Türkiye genelinde İmamoğlu’nun kazanacağını düşünenlerin sayısı ise yüzde 48.

YetkinReport’un Youtube konuğu olarak Murat Yetkin’e konuşan MetroPoll Başkanı Profesör Özer Sencar, Şubat ayı seçim anketinin sonuçlarını, siyasi partilerin son durumunu değerlendirdi.

Sencar’a göre oy oranı Kurum’un önünde görünen İmamoğlu için seçmenlerin bu algısı avantaj olabilir.

Seçimlerde anabelirleyici unsurun DEM Parti, İYİ Parti ve Yeniden Refah Partisi’nin çalışmaları olacağını belirten Sencar, bir başka unsur daha olduğunu, onun da Kılıçdaroğlu’na bağlılık gösteren CHP seçmeni olabileceğini, “küskün CHP’lilerin” 1,5 puanlık fark yaratabileceğini belirtti.

İmamoğlu’na oy veririm diyen 43, İmamoğlu kazanacak diyen 46

MetroPoll araştırma şirketinin son anketine göre “Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusuna İstanbulluların yüzde 34,7’si İmamoğlu, yüzde 32,1’i Murat Kurum cevabını verdi.

Sencar, yüzde 23’e varan kararsız ve oy vermeyeceğini söyleyen kitlenin oylarının dağıtıldığı bir senaryoda bu farkın yüzde 3’e yükselebileceğini, İmamoğlu’nun yüzde 43,5, Murat Kurum’un ise yüzde 40 oy aldığını söyledi.

Yüzde 23’lük kararsız olmasını “seçmenin henüz seçim atmosferine girmemesi” olarak açıklayan Sencar, bu oranın en az 12-13 puanının sandığa giderek oy vereceğini belirtti.

Araştırmanın çarpıcı olan bir başka sorusu ise “sizce kim kazanacak” sorusu oldu.

Hangi adayın kazanacağı sorusuna İstanbulluların yüzde 46’sı İmamoğlu, yüzde 36’sı ise Murat Kurum cevabı verdi. Türkiye genelinde ise bu oran daha yüksek. Türkiye genelinde bu soruya cevap verenlerin yüzde 48’i İmamoğlu’nun yüzde 37’si ise Kurum’un kazanacağını düşünüyor.

Bu cevabın seçime etkisini değerlendiren Özer Sencar, “algı realitelerin oluşmasını sağlayan bir faktördür. Bu konuda iddiasız olan seçmenler, umursamıyorum diyen seçmenlerin sandıkta yapacağı iş kamuoyu algısına bakar. Bu, İmamoğlu’nun leyhine düşünülebilir” dedi.

İmamoğlu kaderini İYİ, DEM belirleyecek

Soruda dikkat çekici bir başka nokta ise İYİ Parti seçmeninin yüzde 85’inin, DEM Parti seçmeninin ise yüzde 73’ünün İmamoğlu’nun kazanacağını düşündüğünü belirtmesi. DEM Parti seçmeninin yüzde 31’i İmamoğlu’na oy verebileceğini söylüyor.

Sencar’a göre İYİ Parti ve DEM Parti’nin oyları İstanbul seçiminin belirleyeni olacak. Sencar’a göre İYİ Parti seçmeninin parti liderlerine bağlılığı düşük, ancak DEM Parti’de parti bağlılığı yüksek. DEM Parti kendi adayları konusunda “seçmenini sıkıştırırsa, yüzde 31 İmamoğlu’na verecek olan seçmen oranı aşağı inebilir.”

“Meral Danış Beştaş’ın oyu 6 puana çıkıyor. İstanbul’da DEM Parti’nin yüzde 11-12 oyu var. 6 puanı kendi adayımıza oy vereceğiz diyor. Kendi seçmenini kampanyayla, birebir ilişkilerle adaya oy vermeye ikna ederse ve 6 puan 7 veya 8 puana çıkarsa Ekrem İmamoğlu kazanamayabilir.”

Erdoğan İstanbul’da “YRP kararının bedelini ödeyebilir”

“Ben DEM Parti’nin İmamoğlu kazanmasın diye çalıştığı kanaatinde değilim” diyen Sencar, “eğer öyle olsaydı Başak Demirtaş’ı aday yaparlardı,” değerlendirmesinde bulundu.

Sencar, “Demirtaş aday olsaydı İmamoğlunun kazanma ihtimali olmazdı” dedi.

Sencar, oylarının yüzde 5’in altında olan Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi ve Türkiye İşçi Partisi gibi partilerin oylarında artış görüldüğünü işaret ederek, AK Parti için YRP ile anlaşmamanın “hata” olduğunu söyledi.

Sencar “AK Parti’nin bu seçimde yaptığı ikinci hata YRP oldu. YRP ile anlaşıp ona vermesi gerekeni verip onu sahneden çekmesi gerekirdi. Erdoğan neye güvenerek bunu yapmadı anlamadım. Özellikle İstanbul’da bu hatanın bedelini ödeyebilir” dedi.

Ankara’da Yavaş avantajlı ama tehlike de var

MetroPoll olarak Ankara’da bir araştırma yapmadıklarını ama resmi olmayan araştırma sonuçlarına göre değerlendirme yapabileceğini belirten Özer Sencar, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş’ın en yakın rakibi AK Parti adayı Turgut Altınok ile arasında 10 puandan fazla fark olduğunu söyledi.

Sencar, “AK Parti çok büyük bir atak yapmaz, İYİ Parti’nin adayı da, ki şu an yüzde 5 oy alıyor görünüyor, oyunu yüzde 10’a çıkarmaz ise Yavaş kazanır” dedi.

Ancak Sencar, Yavaş’ın kazanması önündeki bir engelin “sandık kontrolü” olduğunu söyledi.

“Son iki seçimde Mansur Yavaş CHP sandıkları koruyamadığı için birincisinde kaybetti, ikincisinde küçük bir farkla kazandı. CHP teşkilatına sandıkları emanet ederse bir iki puan da düşse kaybeder” dedi.

İzmir, Antalya, Mersin

Sencar’a göre İzmir’de AK Parti adayı Hamza Dağ’ın kazanmasının tek olasılığı İYİ Parti ve DEM Parti’nin oylarını yükseltmesi.
Hamza Dağ’ın hayat tarzı odaklı kampanyasının işe yaramayacağını söyleyen Sencar, “İzmir seçmeni bunları satın almaz. İzmir’de CHP adayına kaybettirecek faktör DEM Partinin, İYİ Parti’nin adaylarının, diğer küçük partilerin adaylarının, beklenmedik yüksek oy almasıdır,” dedi.

CHP adayının kazanma olasılığının en yüksek olduğu şehrin Mersin olduğunu belirten Sencar, Adana’da MHP ve DEM Parti’nin tavrının belirleyici olacağını söyledi. “DEM Parti sıkı bir şekilde kendi adayı için çalışırsa CHP için Adana, Antalya ve Hatay riske girebilir” dedi. Sencar, Antalya’da ise CHP adayının DEM Parti’den oy alamayacağını belirtti.

14 Mayıs tablosu değişmedi, İYİ Parti’de istifalar oyları etkilemedi

Türkiye genelinde siyasi tabloyu da değerlendiren Sencar, genel görünümün 14 Mayıs seçimlerinden çok farklı olmadığını, Yeniden Refah ve DEM Parti’nin oylarını yükselttiğini, AK Parti’de ise düşüş olduğunu söyleyebileceklerini belirtti.

İYİ ve DEM Partilerinin 14 Mayıs seçimlerinde ittifakların söz konusu olduğunu, yerel seçimlerde ittifakların dışında adayları ile seçime girdiğini, bu kararın oy artışındaki göstergede etkili olabileceğini belirten Sencar, “bu biraz daha artabilir” dedi.
Sencar CHP seçmeninin değişmediğini ancak AK Parti seçmeninde az bir azalma görüldüğünü belirtti.

İYİ Parti’de son dönemde yaşanan istifa ve iç tartışmaların oylarına etki etmediğini sözlerine ekleyen Sencar, “Akşener taviz verir bir konumda olmadı. Giden gider dedi. Oyda bir azalma yok. Burada şunu görüyoruz, gidenler çantalarını toplayıp gitmişler. Onların arkasında bir seçmen yok. Meral Hanım’ın CHP ile polemiği İYİ Parti’nin gücünü korumasına sebep oluyor,” dedi.

Sencar, oyları yüzde 5’in altında olan Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi ve Türkiye İşçi Partisi gibi partilerin oylarında artış görüldüğünü belirtti.

CHP ve AK Parti ikiliği: “zafer ve intikam”

MetroPoll araştırmasının bir başka önemli göstereni de “CHP kazanmasın diye AK Partiye oy verir misiniz?” ve “AK Parti kazanmasın diye CHP’ye oy verir misiniz?” soruları oldu.

Sencar, İYİ Parti’lilerin yüzde 60, DEM Parti’lilerin yüzde 51’inin kesin bir şekilde AK Parti’ye oy vermemek için CHP’ye oy vereceğini söylediğini belirtiyor.

“Burada ikinci tercih birinci tercihin yerine geliyor. Bazı insanlar için AK Parti karşıtlığı birinci derece tercih sebebi. İstanbul’da seçim sonucun etkileyecek en önemli faktörlerden bir tanesi,” dedi.

Çarpıcı olan bir başka sonuç ise İYİ Parti ve DEM Parti’den CHP kazanmasın diye AK Parti’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı.
Seçimin kaderini belirleyecek 3 parti olduğunu belirten Sencar, 3,5. unsurun “Kurultayda mevcut yönetime karşı olan Kılıçdaroğlu’na gönül bağı olan seçmenlerin alacağı tavır” olduğunu belirtti.

Sencar, “CHP’nin yüzde 4’ü, yani 1,5 puan AK Parti’ye oy verebileceğini söylüyor,” dedi.

“İnsanlarda bir şeyi kazanmanın sevinci ve coşkusu ile intikam almanın sevinci ve coşkusu başkadır,” diyen Sencar, “bir kısım CHP’lilerin bu coşkuyu yaşamak isteyeceğini düşünüyorum. Yüzde 11 bu soruya cevap vermemiş, onların içinden de bu yüzde 4’e katılım olabilir,” dedi.

Yayının tamamını buradan izleyebilirsiniz:

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

1 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

3 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

20 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago